- Marte-saken endrer lite for ikke-vestlige kvinner i Dubai

For at noen skal bli funnet skyldig i voldtekt, krever landet tilståelse eller vitneprov fra fire voksne menn.

MARTE-SAKEN: Emiratene vil nok la seg presse igjen i lignende saker senere dersom oppmerksomheten er like stor og negativ. Men for ikke-vestlige kvinner får Marte-saken liten betydning, mener forsker. FotO: AP Photo/Kamran Jebreili/NTB Scanpix
MARTE-SAKEN: Emiratene vil nok la seg presse igjen i lignende saker senere dersom oppmerksomheten er like stor og negativ. Men for ikke-vestlige kvinner får Marte-saken liten betydning, mener forsker. FotO: AP Photo/Kamran Jebreili/NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Emiratene vil nok la seg presse igjen i lignende saker senere dersom oppmerksomheten er like stor og negativ. Men for ikke-vestlige kvinner får Marte-saken liten betydning, mener forsker.

- Marte-saken fikk heldigvis en lykkelig slutt, og jeg tror at emiratiske myndigheter vil handle slik igjen i lignende saker der oppmerksomheten er så stor og negativ. Myndighetene har sett at saken har ført til et omdømmetap og har handlet deretter. Men for ikke-vestlige kvinner endrer nok saken lite; de vil nok leve videre med denne lovgivningen. Dersom nordmenn besøker Dubai i feriesammenheng, er det viktig å ha dette i bakhodet, sier seniorforsker Anne Katrine Bang ved Christian Michelsens Institutt til NTB.

Får krass kritikk Menneskerettighetsorganisasjoner retter krass kritikk mot myndighetene i De forente arabiske emirater for måten de behandler kvinnelige voldsofre på.

Ofre for seksuelle overgrep får ikke tilstrekkelig rettslig beskyttelse i De forente arabiske emirater, fastslår Emirates Centre for Human Rights. Tvert imot er det vanlig at ofrene selv blir straffeforfulgt.

For at noen skal bli funnet skyldig i voldtekt, krever landets lover enten en tilståelse eller vitneprov fra fire voksne menn. Når dette kravet ikke er oppfylt, er det vanlig med en tiltale om «samleie utenfor ekteskapet». Ifølge Emirates Center for Human Rights er det nå på høy tid at landet endrer loven for å sikre beskyttelse for voldsofre og gjøre det lettere å melde fra om overgrep.

Også andre menneskerettighetsorganisasjoner retter krass kritikk mot De forente arabiske emirater. Marte Dalelvs sak er ikke unik - tvert imot har flere utenlandske kvinner, deriblant to briter og en australier, fått lignende dommer mot seg etter å ha blitt brutalt voldtatt i Dubai, påpekes det.

Human Rights Watch betegner landets rettspraksis er «skammelig» og fastslår at det er på tide med en endring.

Omdømmet viktigst Så viktig er turistindustrien i Dubai og næringslivssamarbeidet med Norge at myndighetene lot den sexdømte norske kvinnen gå fri, mener seniorforsker Anne Katrine Bang.

- Dubai har i stor grad har profilert seg og markedsført seg som et liberalt reisemål der vestlige kan komme og leve som i Vesten. Turistindustrien merker godt den europeiske finanskrisen, og de er nok klar over at nordmenn og skandinaver er blant de få som fortsatt har råd til ferier i Dubai, sier Bang, som ikke tror saken får noen store konsekvenser for landets lovgiving.

- Men utfallet av saken er en indirekte støtte til menneskerettigheter og kvinnerettsaktivister i Dubai og gulfstatene generelt. Disse jobber på lengre sikt for å presse på for å endre lovgivningen, blant annet den Marte ble dømt etter, påpeker seniorforskeren.

Vekker for nordmenn Dubai er det største av de sju emiratene som sammen utgjør De forente arabiske emirater. Dubai er også den største byen i Emiratene, og et populært reisemål for vestlige turister.

Bang tror saken har vært en vekker for mange nordmenn som vurderer å reise til Emiratene på ferie. - Flere, spesielt kvinner, er nok mer skeptiske til å dra på ferie til Dubai etter denne saken. Kampanjene på Facebook avslører at nordmenn har hatt liten kunnskap om Emiratene. Landet har uten tvil fått en ripe i lakken blant nordmenn, men om flere nå velger bort Dubai som feriedestinasjon, er vanskelig å si.

(NTB)