Marthe (33) opplevde «Flått-mareritt»

Marthe Kveli Valeberg var sykmeldt med Borrelia-symptomer i ett år. Først etter at hun engasjerte en professor-venn fikk hun antibiotika som er behandlinga som fungerer mot sykdommen.

SLAPPHET OG LAMMELSER: Marthe Kveli Valeberg er nå tilbake som småbarnsmor og i jobben som butkkeier og kjendis-stylist. Under sykdomshelvete slet hun blant annet med kraftige hevelser i ansiktet, slik det går fram av et bilde hun tok av seg selv (innfelt). Foto: Sondre Steen Holvik / Dagbladet / Privat
SLAPPHET OG LAMMELSER: Marthe Kveli Valeberg er nå tilbake som småbarnsmor og i jobben som butkkeier og kjendis-stylist. Under sykdomshelvete slet hun blant annet med kraftige hevelser i ansiktet, slik det går fram av et bilde hun tok av seg selv (innfelt). Foto: Sondre Steen Holvik / Dagbladet / Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Etter over 20 anfall og flere innleggelser på Ullevål sykehus var legene i villrede om hva som feilet Marthe Kveli Valeberg. Hun sleit med både hevelse i ansiktet, leddsmerter, hjernetåke, slapphet og synsforstyrrelser som til slutt ble så ille at hun ikke orket å gjøre noen ting.

Men etter en rekke negative tester, blant annet for den farlige Borreliose-sykdommen som man får av flått, forble Marthes tilstand et mysterium.

- Jeg ble bare dårligere og dårligere. Til slutt klarte jeg ikke annet enn å ligge på sofaen. Rundt august 2010 begynte jeg å få anfall med sterke hodesmerter og lammelser i ansiktet, sier hun til Dagbladet.

Hun endte opp med å bli sykmeldt et helt år, helt ute av stand til å ta vare på sitt lille barn eller gå på jobb.

- Et helvete Dagbladet har tidligere skrevet en rekke saker om problemene knyttet til den såkalte ELISA-testen som brukes for å påvise Borrelia i Norge. En lege sa til Dagbladet i forrige uke at usikkerheten med testen er så stor at den kan føre til feildiagnoser som MS, ME, leddplager, Fibromyalgi og diverse psykiske lidelser som bipolaritet, depresjon og schizofreni.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.