Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Marthin (40) trues av ruin etter krangel om denne trafokiosken

Mener nyoppmåling ga Tjøme-ordføreren en kjempefordel.

PÅ GRENSA: - Det var da det raknet, sier Marthin Evensen om nyoppmålingen som gjorde at trafokiosken bak ham havnet på ordførerens eiendom. Foto: Torbjørn Berg.
PÅ GRENSA: - Det var da det raknet, sier Marthin Evensen om nyoppmålingen som gjorde at trafokiosken bak ham havnet på ordførerens eiendom. Foto: Torbjørn Berg. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TJØME (Dagbladet):

- Grensa er bare flyttet med to-tre meter — slik at trafokiosken blir liggende akkurat utenfor vår eiendom, sier Marthin Evensen til Dagbladet.
Han står ved den nye grensa mellom Evensen-familiens eiendom og eiendommen til Tjøme-ordfører Bente Kleppe Bjerke (Ap) og hennes slektninger.

Der har den gått siden nyoppmålingen i november 2007.

Taus ordfører Den nye grenselinja førte til at trafokiosken ble liggende inne på ordførerens eiendom.

Det kan ha gitt ordførerens eiendom en formidabel verdiøkning.

Ifølge Evensen og hans advokat regnes nemlig en eiendom med en slik trafokiosk som bebygget, og behøver dermed ikke konsesjon for å selges.
Dette var ukjent for Evensen da grenselinja ble trukket opp.

- Jeg vil ikke uttale meg om dette, sa ordfører Bente Kleppe Bjerke da Dagbladet møtte henne på torsdag, og overlot saken til sine medarbeidere.

Gavekort på Dressmann For Marthin Evensen ble oppmålingen i 2007 begynnelsen på et mareritt.

- Det var da det raknet, sier han.
Han forteller at familien nå står på bar bakke, og at det ikke blir noen ferie i år.

- Jeg har kjøpt tre skjorter på fire år, og det var et gavekort jeg fikk på Dressmann, forteller han.

Marthin Evensen føler seg lurt av Tjøme kommune, som han gir skylda for at salget av familieeiendommen gikk i vasken. For ei uke siden fikk han brev fra kjøperen, med krav om snarlig innbetaling av 21 millioner kroner — eller konkurs.

Hevet salget Historien begynner et år før oppmålingen i 2007.

Da skrev Marthin Evensen og familien kontrakt om å selge 43 dekar for 17,5 millioner kroner. Kjøperen ville bruke området til boligutbygging.

Kommunens saksbehandlere skal først ha signalisert at eiendommen var konsesjonsfri. Seinere skrev kommunen at konsesjon likevel var nødvendig, men neppe ville bli noe problem.

Men det ble det.

I 2008 avslo Tjøme kommune, som da hadde fått «rødt» flertall, konsesjonssøknaden. Kjøperen krevde salget hevet, og kjøpesummen tilbakebetalt.

Nytt håp Marthin Evensen fattet nytt håp da han fikk høre at trafokiosken kunne gjøre eiendommen konsesjonsfri. Problemet var at grenselinja nå var flyttet.

Kommunen innrømmet først at det hadde skjedd en feil, men greide ikke å rette den opp fordi to av ordførerens medeiere nektet.
Dermed var familien Evensen like langt.

Overfor Dagbladet avviser virksomhetsleder Gunnar Rougnø nå at kommunen gjorde noe feil under kartforretningen.
- Begge parter var til stede, og ble enige om hvor grensene skulle gå, sier han til Dagbladet.

ORDFØRER: Tjøme-ordfører Bente Kleppe Bjerke (Ap) henviste raskt til sine saksbehandlere og til sin medeier Knut Arne Rokne da Dagbladet møtte henne på ordfører-kontoret i forrige uke. Foto: Torbjørn Berg
ORDFØRER: Tjøme-ordfører Bente Kleppe Bjerke (Ap) henviste raskt til sine saksbehandlere og til sin medeier Knut Arne Rokne da Dagbladet møtte henne på ordfører-kontoret i forrige uke. Foto: Torbjørn Berg Vis mer

Ifølge Rougnø har ikke trafokiosken noen betydning.

- I det øyeblikk kjøperne ønsker å bruke eiendommen til noe annet enn landbruk, natur og friluftsliv, må de ha konsesjon enten kiosken ligger der eller ikke, sier Rougnø til Dagbladet.

Står på sitt - Når vi har gjort en grensegang som vi var enige om, skal den være som den er, sier Knut Arne Rokne, som er den ordføreren viser til for uttalelser fra sameiet på Evensens nabotomt.
 
Rokne sier at saken for ham er død, fordi Evensen-familien for et par uker siden ikke møtte i forliksrådet. I forrige runde ble de ikke enige.

Einar Kleppe, en annen av ordførerens medeiere, sier omtrent det samme. Men i en epost til kommunens saksbehandler fra februar 2009, gir han en litt annen forklaring på hvorfor han ikke vil flytte grensa. 

Avslørende e-post «Eiendom som er bebygd innebærer konsesjonsfrihet. Dette var helt ukjent for begge parter da kartforretning i nov. 2007 ble avholdt og seinere undertegnet av begge parter», skriver Kleppe i e-posten, hvor det går fram at han har vært i kontakt med en ansatt i Statens landbruksforvaltning.

«Hun uttrykte meget klart at en trafokiosk er å betrakte som bygning. Videre at den eiendom som er bebygd med en trafokiosk er konsesjonsfri», skriver Einar Kleppe i e-posten.

På knærne I januar i år dømte Agder lagmannsrett Marthin Evensen og familien til å tilbakebetale 17,5 millioner pluss renter til kjøperen.

Ifølge dommen forandrer trafokiosken uansett ikke saken, fordi den nå ligger inne på naboens eiendom.

Nå er pengene Evensen-familien fikk for eiendommen borte, i mislykte investeringer og advokatutgifter.

- Vi er på knærne, vi innrømmer det, sier en fortvilet Marthin Evensen der han står foran den omstridte trafokiosken.