ILLE TILREDT: Martin ble funnet slik av matmor Britt Myhre. Den 2 1/2 år gamle hannkatten var drept av et presist bitt i halsen, i nærheten av pulsåra. MMS-foto: BRITT MYHRE
ILLE TILREDT: Martin ble funnet slik av matmor Britt Myhre. Den 2 1/2 år gamle hannkatten var drept av et presist bitt i halsen, i nærheten av pulsåra. MMS-foto: BRITT MYHREVis mer

Martin (2 1/2 år) drept av gaupe

- Det var forferdelig, sier matmor Britt, som fant katten ille tilredt i hagen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Matmor Britt Myhre fra Lebesby i Finnmark ante uråd da katten Martin ikke kom hjem etter å ha blitt sluppet ut fredag kveld. Ikke engang etter å ha blitt ropt på dukket han opp, og Britt begynte å frykte at noe hadde tilstøtt ham.

Det viste seg dessverre å slå til. Søndag fant Britt katten livløs, i sin egen hage.

- Han lå under et rognetre og så fin ut, men da vi snudde ham, så vi bittmerket. Det var forferdelig, sier den sønderknuste matmoren til Dagbladet.

Flere ofre Alt tyder på at Martin, i likhet med en rekke andre katter i Øst-Finnmark, er blitt offer for ei gaupe. Flere gauper er blitt observert i distriktet den seinere tida, og flere kattedrap kan med stor sannsynlighet tilskrives det sjeldne rovdyret.

- Både søsteren min og naboen hennes, som bor 2,5 kilometer herfra, har opplevd at kattene deres er blitt drept. I tillegg kjenner jeg til et tilfelle et par mil unna, sier Britt.

Bygdefolket er sikre på at også en rekke tidligere kattedrap og -forsvinninger skyldes det de tror er en hel gaupestamme i nærheten.

- De sniker seg rundt husveggene om natta og dreper kattene, sier Britt.

- Dreper for å drepe Hun tror gaupene rett og slett dreper for å drepe.

- Kattene blir ikke spist, bare drept. Kanskje gaupene oppfatter dem som rivaler? spekulerer hun og sikter til artsslektskapet mellom de to kattedyra.

Nå ønsker hun seg fellingstillatelse på gaupene.

- Gaupene hører til i naturen - men når de lusker rundt i hagene våre, blir det for nært.

- Helt normalt Statens naturforvaltning (SNO) deler lebesbyværingenes oppfatning om at det er gauper som herjer i distriktet.

- At gauper dreper katter, er helt normalt, opplyser Bjørn-Hugo Kristoffersen, rådgiver i SNO Tana, til Finnmarken.

Han forteller at gaupene ofte tar strupebitt, og at dette er med på å underbygge at Lebesby-kattene er blitt ofre for artsslektningen.

ROVDYR: De ca. 450 gaupene i landet har stort sett andre pattedyr på menyen, noe som hvert år går ut over et stort antall gårdbrukere. Foto: BJØRN-OWE HOLMBERG/DAGBLADET
ROVDYR: De ca. 450 gaupene i landet har stort sett andre pattedyr på menyen, noe som hvert år går ut over et stort antall gårdbrukere. Foto: BJØRN-OWE HOLMBERG/DAGBLADET Vis mer