Martin (2) får ikke lov til å besøke mamma i Norge

Ti måneder har gått siden norske Camilla (25) fikk si god natt til sønnen sin. Dagbladet ble med henne på den 3000 kilometer lange veien for å få se gutten igjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| LISBOA (Dagbladet): Ti måneder har gått siden Camilla (25) var alene sammen med sønnen Martin (2). Like lang tid har gått siden hun har fått si god natt til ham, bytte bleie på ham og gi ham mat. Gutten er født i Norge og har adresse i Oslo, men bor hos sin far i Portugal.

- Da jeg ikke ønsket å bli Jehovas Vitne, kastet samboeren meg ut av leiligheten vår og tok med seg gutten. Siden har jeg ikke fått ha Martin hos meg alene. Jeg har kun fått se ham noen ganger mens han var i barnehagen sammen med andre barn, forteller Camilla.

På vegne av guttens mor sendte Justisdepartementet et brev til portugisiske myndigheter i mars i år, hvor de viser til Haag-konvensjonen og peker på at dette ser ut til å være en ulovlig barnebortføring. De ber Portugal om å samarbeide.

Flyr til Lisboa Men Camilla vil ikke vente til rettsapparatet har gått sin gang. Nå sitter hun på et fly fra Oslo til Lisboa i håp om å få se sønnen. Hun tar taxi til en liten by utenfor Lisboa hvor Martin går i barnehage.

GUTTEN MIN! - Mamma er så glad! Nå går alt bra, hvisker Camilla i øret på sønnen. De ansatte i barnehagen ber henne komme tilbake med sønnen til avslutningen dagen etter. FOTO: JON TERJE HELLGREN HANSEN
GUTTEN MIN! - Mamma er så glad! Nå går alt bra, hvisker Camilla i øret på sønnen. De ansatte i barnehagen ber henne komme tilbake med sønnen til avslutningen dagen etter. FOTO: JON TERJE HELLGREN HANSEN Vis mer

- Jeg håper han kjenner meg igjen, sier hun.

Med seg i vesken har Camilla den foreløpige kjennelsen fra en portugisisk tingrett som sier at hun skal få ha Martin hos seg dag og natt når hun er i Portugal.  

- Jeg er så spent Hun har dratt den rundt 3000 kilometer lange veien til barnehagen så ofte hun har hatt råd til de siste ti månedene. Flere ganger har hun kommet dit bare for å få høre at Martin ikke er der. Noen ganger har hun måttet se på sønnen sin igjennom barnehageporten. Andre ganger har hun fått leke med ham inne i barnehagen.

- Da jeg dro ned i juni med den ferske kjennelsen fra tingretten i hånden, var Martins far i barnehagen og nektet meg å ta Martin ut derfra, forteller Camilla.

GÅR OM BORD: Camilla er på vei om bord i flyet som skal frakte henne til Portugal og sønnen. FOTO: JON TERJE HELLGREN HANSEN
GÅR OM BORD: Camilla er på vei om bord i flyet som skal frakte henne til Portugal og sønnen. FOTO: JON TERJE HELLGREN HANSEN Vis mer

Martins far har som vanlig fått beskjed i forkant om at hun kommer. Denne gangen ser hun ikke bilen hans på barnehagens parkeringsplass. Kanskje er ikke Martin der heller.

- Jeg er så spent! Sier Camilla når hun tar i barnehageporten.

En liten gutt med brune øyne stormer imot henne.

PÅ FLYET: Flyturen tar rundt fem timer. Forsinkelsene denne dagen gjør turen enda lenger for Camilla. FOTO: JON TERJE HELLGREN HANSEN
PÅ FLYET: Flyturen tar rundt fem timer. Forsinkelsene denne dagen gjør turen enda lenger for Camilla. FOTO: JON TERJE HELLGREN HANSEN Vis mer

- Mamma!

Han henger om halsen hennes og vil ikke slippe. Hun stryker ham over det glatte håret og kysser hodet hans.

- Mamma er så glad. Nå går alt bra, Martin, hvisker hun i guttens øre.  

Vil ikke slippe Hun slipper ikke den lille kroppen før de kommer til hotellet hun bor på i Lisboa. Martin får ny trillevogn, nye klær, ny smokk, og tid sammen med mamma. Han vil helst at mamma skal bære ham hele tiden. To-åringen legger hodet inntil brystet hennes. Camilla har med kosedyr og bildebok fra Norge.

GRUER SEG: Camilla sitter i en taxi på vei til sønnens barnehage som ligger i en liten by utenfor Lisboa. Hun både gruer seg og gleder seg. - Jeg håper han kjenner meg igjen, sier hun. FOTO: JON TERJE HELLGREN HANSEN
GRUER SEG: Camilla sitter i en taxi på vei til sønnens barnehage som ligger i en liten by utenfor Lisboa. Hun både gruer seg og gleder seg. - Jeg håper han kjenner meg igjen, sier hun. FOTO: JON TERJE HELLGREN HANSEN Vis mer

- Det er en hund, sier hun og peker.

- Cão, sier Martin, og ler begeistret. Cão er det portugisiske ordet for hund.  

Neste morgen er Camilla en eneste stor sol. Den første natten med sønnen etter så mange måneder har gått over all forventning.

BARNEHAGEN: Her går Martin i barnehagen. FOTO: JON TERJE HELLGREN HANSEN
BARNEHAGEN: Her går Martin i barnehagen. FOTO: JON TERJE HELLGREN HANSEN Vis mer

- Han sovnet med det samme på hotellrommet mitt! Sier hun begeistret.

Dagene går fort, og snart må hun levere ham fra seg igjen. Hun må tilbake til Oslo hvor jobb og regninger venter.

- Det er ikke riktig at Martins far skal holde gutten borte fra meg på denne måten. Vi har delt foreldrerett, og Martin har krav på å se sin mor like mye som sin far. Han har stjålet sønnen fra meg, sier Camilla. 

Får ikke gutten ut Da Martin var noen uker, ønsket hans far å ta med den lille familien til Portugal for å starte byggefirma. De ble enige om å dra dit sammen for en kort periode, før de skulle tilbake til Norge. Planen var å pendle mellom de to landene.

FØRSTE NATTEN: Camilla legger Martin til å sove i hotellsengen hennes i Lisboa. Han sovner med det samme. FOTO: JON TERJE HELLGREN HANSEN
FØRSTE NATTEN: Camilla legger Martin til å sove i hotellsengen hennes i Lisboa. Han sovner med det samme. FOTO: JON TERJE HELLGREN HANSEN Vis mer

Camilla spurte flere ganger om å få ta med Martin til Norge for å la ham hilse på besteforeldrene sine der. Men Martins far skal ha sagt nei.

- Vi dro til den norske ambassaden i mars 2009 fordi Martins norske pass hadde gått ut på dato. Der nektet Martins far å skrive under på nytt pass. Fortvilelsen var stor da jeg innså at jeg ikke fikk Martin med meg ut av Portugal, sier Camilla.

- På denne tiden var forholdet mellom oss veldig skrantende, særlig siden han insisterte på at jeg skulle melde meg inn i Jehovas Vitner. En dag mens jeg var på jobb, sendte han meg en SMS hvor han og sa at jeg aldri mer skulle få se Martin og at jeg ikke trengte å komme hjem igjen, forteller Camilla.

PÅ STRANDEN: Martin synes vannet er veldig kaldt. Her bærer mamma ham tilbake til den gode og varme sanden. FOTO: JON TERJE HELLGREN HANSEN
PÅ STRANDEN: Martin synes vannet er veldig kaldt. Her bærer mamma ham tilbake til den gode og varme sanden. FOTO: JON TERJE HELLGREN HANSEN Vis mer

Camilla kontaktet det lokale politiet, men ettersom de har delt foreldreomsorg kunne ikke politiet gjøre noe.

- Det virker som at min klient har en god sak i Portugal. Jeg håper likevel norske myndigheter vil yte all nødvendig bistand for å få løst saken, sier Marte Svarstad Brodtkorb, Camillas advokat i Norge.

- Jeg stakk ikke av Martins far innrømmer at han nekter Camilla å ta sønnen med seg til Norge.

- Hvis jeg lar henne gjøre det, vil jeg aldri se sønnen min igjen, sier han.

SNART AVSKJED: De fire dagene i Portugal går fort, og snart må Camilla levere Martin fra seg igjen. FOTO: JON TERJE HELLGREN HANSEN
SNART AVSKJED: De fire dagene i Portugal går fort, og snart må Camilla levere Martin fra seg igjen. FOTO: JON TERJE HELLGREN HANSEN Vis mer

Den portugisiske mannen hevder Camilla får se sønnen så mye hun vil. Han hevder Camilla ikke har ønsket å ta gutten ut av barnehagen når hun har kommet til Portugal de siste månedene.

- Jeg har aldri stukket av med gutten, sier han.

Martins far har to barn i Norge og to barn i Portugal med fire forskjellige mødre. Dagbladet kjenner til at han har hatt minst én barnefordelingssak i retten allerede, hvilket han benekter overfor avisen.

SERIEN OM BARNEBORTFØRING

• I en serie artikler de siste ukene har Dagbladet fokusert på barnebortføring.

• 6.juli skrev vi om bortførte Maria som tryglet om hjelp fra ambassaden i Algerie som 14-åring. Først fire år etter fikk UD henne hjem.

• 7.juli skrev vi at 29 barn er bortført fra Norge akkurat nå.

• 8.juli skrev vi hvordan privatetterforskere får norske barn hjem fra utlandet ved hjelp av marinejegere, ministermiddager og håndpenger.

• 9.juli avslørte vi at norske myndigheter mangler kontroll på bortførte barn.

• 10.juli skrev vi at du kan bortføre barnet ditt uten å bli straffet.

• 14.juli skrev vi at Justisdepartementet ønsker strengere straffer for barnebortføring.

• 15.juli skrev vi at opposisjonen slakter regjeringens håndtering av barnebortføringssaker.

• 15.juli skrev vi at norske myndigheter gir pengestøtte til barnebortførere.

Avgjørelsen om hvem som skal få hovedomsorgen for Martin skal opp for portugisisk rett, men saken ennå ikke berammet. Camilla håper det vil skje raskt.

- Hvis jeg taper i Portugal, vil jeg fremme saken for retten i Norge. Jeg kommer aldri til å gi opp Martin, sier hun. 

Under rettssaken skal en ansatt ved den norske ambassaden i Lisboa være vitne på at Martins far nekter å skrive under på passet hans, opplyser Camilla.

Får ikke pass Ambassaden i Lisboa henviser til Utenriksdepartementet når Dagbladet ber dem kommentere saken. UD vil kun uttale seg på generelt grunnlag:

Dette er barnebortføring:

• Et barn tas ut av landet i strid med foreldreansvaret til gjenværende forelder. Det regnes også som en barnebortføring å nekte å returnere barnet etter lovlig samvær/ferieopphold utenlands.

• En barneborføring kan også være når foreldre eller andre slektninger bortfører barnet fra barnevernet.

• Hvis barnet bortføres av en fremmed regnes det ikke som en barneborføring, men som en kidnapping.

• Barneborføring straffes med fengsel i opp til tre år. Men politiet etterforsker og straffeforfølger ikke barnebortføring på eget initiativ. Den forelderen som er igjen må selv anmelde bortfører.

• Foreldre med hovedomsorg eller delomsorg for barnet, straffes ikke for en barnebortføring.

- Hvis den ene av foreldrene nekter å signere på søknad eller gi skriftlig fullmakt om nytt pass, kan ikke norsk ambassade i henhold til norsk lov utstede pass til barnet, sier Ragnhild Imerslund, underdirektør i kommunikasjonsenheten. 

Martin er ikke guttens virkelige navn. Dagbladet har gitt ham det for å beskytte hans identitet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer