STENGT: Jordeier Martin Lund Madsen har sett seg lei på at kommunen ikke etterfølger dommen i Høyesterett. I dag sperret han veien. Foto: John Randeris / Ritzau Scanpix
STENGT: Jordeier Martin Lund Madsen har sett seg lei på at kommunen ikke etterfølger dommen i Høyesterett. I dag sperret han veien. Foto: John Randeris / Ritzau ScanpixVis mer

Martin gikk lei av kommunen. Sånn svarte han

- Denne veien blir dessverre sperret. Vi kjemper for den private eiendomsretten.

Det var oppsiktsvekkende bilder som ble tatt i Vejen kommune i den sørlige delen av Danmark i morges.

Jordeier Martin Lund Madsen har nemlig sett seg lei på kommunens forsøk på å ekspropriere deler av eiendommen hans for å bygge en vei - en ekspropriering dansk Høyesterett har sagt at er ulovlig.

Nå sperrer han den kommunale veien med høyballer og sand.

Må merkes som blindvei

- Denne veien blir dessverre sperret den 22. oktober fordi Vejen kommune ikke respekterer Høyesterett. Vi kjemper for den private eiendomsretten, står det på hvite skilter som er satt opp i forbindelse med sperringene.

Overfor dansk TV2 forklarer han at han har tatt de hensyn han kan ta, og at han har varslet om dette god tid i forveien.

- Det er 14 dager siden vi sa ifra til både beredskap, ambulanser og andre trafikanter slik at de kan finne en alternativ vei, sier han, og legger til:

- Så nå forventer jeg at kommunen setter opp skilt som viser at dette er en blindvei.

Ingen minnelig løsning

Veien det nå strides om heter Skovgårdsvej og ble anlagt etter at Banedanmark eksproprierte deler av Madsens eiendom da de la strømkabler i forbindelse med en jernbaneutbygging. Banedanmark har ansvaret for jernbanenettverket i landet.

I den forbindelse ba Vejen kommune Banedanmark om å inndra en større del av jorda slik at de kunne bygge en vei som går over jernbanen. Men i september sa Høyesterett at denne framgangsmåten er i strid med loven.

- Vi har forsøkt å kontakte borgermesteren for å finne en minnelig løsning på dette problemet, men han avviser oss og prøver å finne en annen paragraf. Det er helt uakseptabelt, sier Madsen.

Borgermester Egon Fræhr på sin side, sier til danske TV2 at verken han eller kommunen er ferdige med saken helt ennå.

- Vi er nødt til å ha en hel vei, og derfor er vi nødt til å finne et annet juridisk grunnlag enn det som ble avvist i Høyesterett. Dersom det er snakk om å finne en minnelig løsning, handler det blant annet om penger. Vi har ikke anledning til å supplere den erstatningen Banedanmark allerede har kommet med, sier Fræhr.

Inntil videre forblir i alle fall veien stengt. Politiet var på plass mandag morgen for å dirigere trafikken og passe på at det ikke oppsto farlige situasjoner, men understreker at saken ikke vil få rettslige konsekvenser for Madsen.