Presidentenes skredder: Martin Greenfield har laget dresser til blant andre Dwight D. Eisenhower, Bill Clinton, og sannsynligvis også Barrack Obama. Foto: NTB SCANPIX
Presidentenes skredder: Martin Greenfield har laget dresser til blant andre Dwight D. Eisenhower, Bill Clinton, og sannsynligvis også Barrack Obama. Foto: NTB SCANPIXVis mer

Martin håndhilste på general Eisenhower i Buchenwald

Senere sydde han dresser til president Eisenhower i New York.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 11. april 1945 stormet amerikanske tropper konsentrasjonsleiren Buchenwald. Det var 21 000 fanger i leiren den vårdagen, en av dem var Martin Greenfield, skriver Washington Post.

Mistet familien Som 14-åring ble Greenfield sendt til Budapest for å bo med slektninger. Den unge gutten fant seg arbeid på et verksted, men endte opp med å kveste venstrehånden i en motor idet han i et uoppmerksomt øyeblikk kikket på en forbipasserende kvinne. 

Faren besøkte sønnen på sykehus og bestemte seg for å ta ham med hjem igjen til hjembyen Pavlovo. Der skulle unge Martin i gang med å planlegge Bar Mitzvahen sin, men slik skulle det ikke gå. To dager etter hjemkomst banket tyskerne på døren. 

Martin fikk føle krigen på kroppen. I Auschwitz, ble han skilt fra familien.

Hans fem år gamle bror ble med faren i en retning, moren og søsteren ble sendt i en annen, og Martin - som av faren ble presentert som en dyktig mekaniker - i en tredje. Han så dem aldri igjen. 

Den unge Greenfield ble satt til å jobbe, og fikk i oppgave å vaske skjortene til vaktene i leiren. 

- Jeg kunne ikke vaske skjorter, vi hadde hushjelp hjemme.

En dag rev han opp kragen på skjorten til en av vaktene.

BUCHENWALD: Fanger avbildet i samme konsentrasjonsleir som Martin Greenfield satt i. Når Greenfield møtte en amerikansk rabbiner i leiren spurte han ham; - Hvor var gud? Foto: AP
BUCHENWALD: Fanger avbildet i samme konsentrasjonsleir som Martin Greenfield satt i. Når Greenfield møtte en amerikansk rabbiner i leiren spurte han ham; - Hvor var gud? Foto: AP Vis mer

- Han pisket meg, men kastet også skjorten til meg.

Martin reparerte skjorten, og begynte å bruke den selv. Det endret folks oppfatning av ham, både blant vaktene og andre fanger. De så på ham på en annen måte, har han forklart, og han fikk tilgang til sykestuer og brakker. Der kunne han snike mat og forsyninger til seg selv og andre fanger. 

- Jeg rev opp et par til, jeg var smart nok til det, da hadde jeg en garderobe.

Det var den første gangen Martin brukte nål og tråd, som skulle vise seg å bli karrieren hans. 

Frigjøringen I januar 1945 hørte fangene skyting i nærheten av Auschwitz. De ble beordret til å marsjere ut av leiren, ble satt på et tog, og fraktet til Buchenwald. Fire måneder senere tok amerikanerne over leiren, og fant de utmagrede fangene som hadde overlevd nazistenes herjinger. 

Det var 11. april. To dager senere kom general Dwight D. Eisenhower til Buchenwald. 

- Han så ut som om han var tre meter høy, forteller Greenfield, som håndhilste på generalen.

Lite visste han den gangen om at han skulle sy dresser til den samme generalen flere år senere. 

Skredder for USAs mektigste Med hjelp fra en onkel kom Greenfield til USA to år etter krigen. Han fikk jobb i stoff-fabrikk i Brooklyn, New York. I løpet av få år hadde han jobbet seg opp fra hjelpegutt til skredder.

BUCHENWALD: Grusomhetene i Buchenwald mangler, som i de fleste andre konsentrasjonsleirer, sidestykke. Foto: NTB SCANPIX
BUCHENWALD: Grusomhetene i Buchenwald mangler, som i de fleste andre konsentrasjonsleirer, sidestykke. Foto: NTB SCANPIX Vis mer

Som nittenåring fikk han igjen møte general Eisenhower. Denne gangen for å sy en dress til ham. Det ble flere dresser, og på et tidspunkt, da Eisenhower var president, tok han seg en frihet. 

Greenfield hadde lest om krisen rundt Suez-kanalen, hvor presidenten hadde sendt styrker, og en dag sydde han en lapp inn i en av lommene på dressen. 

- Hvorfor sender du ikke dollar?

Sjefen til Greenfield fikk en telefon fra Det hvite hus og konfronterte den unge skredderen med det. 

- Presidenten er veldig fornøyd med dressene, men det er noen som legger lapper i lommene på dem.

- Jeg skriver fine beskjeder, og gir ham gode råd, parerte Greenfield, om bare han ville høre på meg. 

Kjøpte fabrikken På 70-tallet hadde han tjent nok penger til å kjøpe fabrikken, og siden den gang har han tatt mål av, og sydd dresser til tre presidenter, en visepresident, flere senatorer, og utallige kongressmenn. 

Det skal være en fjerde president blant Greenfields kunder. Besøksloggen til Det hvite hus viser at Greenfield og hans to sønner var der i februar 2011, og igjen et år senere, men han snakker ikke om kundene sine, i alle fall ikke før de snakker om ham. 

KUNDE: Dwight D. Eisenhower, her i Oslo i 1952, var kunde hos Greenfield gjennom presidentperioden. Foto: NTB SCANPIX
KUNDE: Dwight D. Eisenhower, her i Oslo i 1952, var kunde hos Greenfield gjennom presidentperioden. Foto: NTB SCANPIX Vis mer

Bill Clinton var den første presidenten som inviterte Greenfield til Det hvite hus. Han har kjøpt et tyvetalls dresser opp gjennom.

Også George W. Bush skulle tas mål av. Det var den 11. september 2001. Greenfield satt fast i Washington en uke før han klarte å komme seg hjem til familien i New York. Han har senere fortalt at han i løpet av togturen ble sittende og tenke på mange av sine faste kunder, som jobbet i tvillingtårnene.  

Colin Powell En kunde som har snakket om Greenfield er tidligere utenriksminister Colin Powell. De to møttes på en fest i Hamptons utenfor New York. En avtale ble gjort, og militærmannen Powell som gjorde seg klar for en sivil politisk karriere møtte opp på kontoret i Brooklyn.

- Jeg gikk ut av bilen og så på denne fabrikken, jeg tenkte jeg var tilbake på 1800-tallet, sa Powell om sitt første besøk til Greenfield. 

Han møtte ekteparet Powell hjemme hos dem, og fru Powell skulle ha et ord med i laget. Greenfield satte spørsmålstegn ved de fleste avgjørelsene deres, og forklarte blant annet;

- Slipsfarger skal ikke kjempe mot kamera.

- For en fyr som brukte svarte slips i 35 år var det ganske oppsiktsvekkende, fortalte Powell om besøket. 

Skredderen og utenriksministeren fikk også anledning til å snakke om mer enn søm iløpet av møtene. 

KUNDE: Bill Clinton har kjøpt et tyvetalls dresser av Greenfield. Foto: AMY E.VOIGT/AP
KUNDE: Bill Clinton har kjøpt et tyvetalls dresser av Greenfield. Foto: AMY E.VOIGT/AP Vis mer

- Martin ble en av mentorene mine, har Powell uttalt. 

Powell holdt ikke skredderen for seg selv, og henviste nye kunder til Greenfield. Blant dem tidligere forsvarsminister Donal Rumsfeld. 

Bar Mitzvah på etterskudd I dag er Greenfield 84 år gammel. Og ungdommen som satt som fange i konsentrasjonsleierene under krigen ble en vellykket forretningsmann med en kundeliste som de fleste kolleger vil misunne ham.

En del av dem var da også invitert til Bar Mitzvahen hans tidligere i år, vel 70 år etter at han begynte å planlegge den første gang. 

KUNDE? Martin Greenfield snakker ikke om kundene sine, ikke før de snakker om ham. Foto: MIKHAIL METZEL/AP
KUNDE? Martin Greenfield snakker ikke om kundene sine, ikke før de snakker om ham. Foto: MIKHAIL METZEL/AP Vis mer