ALVORLIG: Høyres Per-Kristian Foss mener det er alvorlig at kommuneadvokaten oppfatter henvendelsen fra Kolberg som en ren utskjelling. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
ALVORLIG: Høyres Per-Kristian Foss mener det er alvorlig at kommuneadvokaten oppfatter henvendelsen fra Kolberg som en ren utskjelling. Foto: Torbjørn Grønning / DagbladetVis mer

- Martin har åpenbart gått vel langt

Per-Kristian Foss (H) om at Martin Kolberg skal ha skjelt ut kommuneadvokaten i Lier.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - En stortingsrepresentant har samme rettigheter som andre til å klage på kommunale vedtak, men han har jo åpenbart gått vel langt når kommuneadvokaten sier at hun ble «skjelt ut». Når hun har oppfattet det slik, er det ganske alvorlig. 

Det sier Stortingets andre visepresident, Per-Kristian Foss, om at Martin Kolberg (Ap) skal ha utøvet press overfor flere kommunetopper i Lier-kommune

Stortingspresident Dag Terje Andersen (Ap) ønsker ikke å kommentere saken overfor Dagbladet.

- Moralsk forkastelig Til VG sier kommunens Høyre-ordfører Helene Justad at hun har fryktet for den psykiske helsen til ansatte som har vært utsatt for Kolbergs press.

- Folk har ikke klart å trene, fikk ikke sove og hadde tårer i øynene på jobb, sier hun til avisa.

Hun omtaler Kolbergs framtreden som «moralsk forkastelig».

- Det får være hennes ord. Men jeg skjønner hva hun mener, sier Foss til Dagbladet. 

- Ble skjelt ut Kolbergs stedatter ble i mars 2010 anmeldt for bedrageri av Lier kommune. Saken ble først henlagt av det lokale politiet, men statsadvokaten har nå beordret ny etterforskning.

Drammens Tidende skriver i dag at Kolberg etter personlig grep inn overfor kommunetoppene som stod for anmeldelsen.

Kommuneadvokat Anneke Borgli sier hun ble personlig oppsøkt av Kolberg og skjelt ut.

- Jeg må innrømme at jeg ble litt skjelven. Man føler seg ikke særlig høy i hatten når man blir irettesatt av en slik person i all offentlighet, sier Borgli til avisa. 

Skyllebøtten skal ha blitt servert på et møte på rådhuset i Lier 31. mai 2011, om striden rundt asylmottaket på Lierskogen. Både ledelsen i Justisdepartementet og Utlendingsdirektoratet (UDI) var til stede. 

Flere toppbyråkrater, deriblant rådmannen i Lier, skal ha følt seg presset av Ap-veteranen, skriver avisa. Kolvberg bekrefter selv overfor Drammens Tidende at han har tatt «et par-tre telefoner» i forbindelse med anmeldelsen av stedatteren, men han nekter å oppgi hvem han har ringt. 

- Må være høflig Foss understreker at selv om stortingsrepresentantene har samme rett til å klage på kommunale vedtak som alle andre, må det gjøres i en passende form.

- Man må utvise normal høflighet, og som stortingsrepresentant bør man nok også være mer fosiktig enn folk flest, fordi kontakten kan bli oppfattet som særlig autoritativ, sier Foss til Dagbladet.  

Foss mener det er stortingsrepresentantene selv plikt å understreke at at de tar i kontakt i egenskap av å være privatperson når de gjør det. Dermed er eventuelle misforståelser representantenes eget ansvar.

Tar ikke selvkritikk Det har ikke lykkes Dagbladet å komme i kontakt med Kolberg torsdag ettermiddag. Men ifølge Drammens Tidene tar han ingen selvkritikk

- Jeg er innbygger i Lier og når det er ett eller annet, så må jeg kunne snakke med ansatte i kommunen uten at det er å betrakte som noen form for utidig opptreden, sier han til avisa.