Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Martin Kolberg om Angola-millionene: - Jeg kan love Statoil og Tord Lien at dette er blitt en prinsippsak

Ber Erna Solberg komme på banen.

UTFORDRES: Martin Kolberg utfordrer statsminister Erna Solberg, fordi han mener oljeminister Tord Lien ikke gjør nok for å etterkomme Stortingets ønske om informasjon i Angola-saken.  Foto: Hans Arne Vedlog  / Dagbladet
UTFORDRES: Martin Kolberg utfordrer statsminister Erna Solberg, fordi han mener oljeminister Tord Lien ikke gjør nok for å etterkomme Stortingets ønske om informasjon i Angola-saken. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Vi er nå kommet til et punkt der det er nødvendig at også Erna Solberg og SMK mener noe om dette. Dette må nå diskuteres i komiteen, sier leder av kontroll- og konstitusjonskomiteen, Martin Kolberg (Ap), til Dagbladet.

Han har nå sett seg lei på at oljeminister Tord Lien bruker tid og ressurser på hva han ikke trenger å opplyse Stortinget om, i stedet for å etterstrebe svar på Stortingets spørsmål.

Derfor ber han også statsminister Erna Solberg komme på banen.

- Dette er ikke et spørsmål om hva han har lov til å ikke dele, men om at statsråden skal etterstrebe å gi Stortinget det Stortinget ber om. Stortinget er landets høyeste myndighet. Ingen står over Stortinget. Lien er stortingets tillitsvalgt og er forpliktet over for oss og ingen andre, slår Kolberg fast.

Vil ikke utlevere rapporter 1. mars ba kontroll- og konstitusjonskomiteen oljeminister Tord Lien om å oversende de fullstendige vurderingene til de fire advokatselskapene som har konkludert med at Statoils utbetalinger til det angolske oljeselskapet Sonangol «ikke ville være i strid med relevant anti-korrupsjonslovgivning».

Onsdag i forrige uke svarte Lien at disse rapportene ikke kom til å bli overlevert fra Statoil, blant annet med henvisning til en juridisk vurdering gjort av advokatselskapet BA-HR gjort på oppdrag fra Olje- og energidepartementet (OED).

OED hadde lagt 100.000 kroner på bordet for rapporten som konkluderte med at Statoil ikke har «rettslig plikt til å utlevere disse vurderingene», og at Lien derfor ikke kan kritiseres for å ikke ha bedt om å få tilsendt disse vurderingene.

Men Kolberg slår seg ikke til ro med den konklusjonen.

- Det er meget betenkelig og nærmest i strid med konstitusjonell praksis at en statsråd bruker ressurser på juridiske vurderinger av hva han kan slippe å gi til Stortinget. Han snur saken på hodet og det er helt uakseptabelt.

- Prinsippsak Fredag avslørte Dagbladet at samtlige av de fire advokatselskapene har bånd til enten Statoil eller angolske myndigheter. Da sa Statoils informasjonsdirektør Bård Glad Pedersen til Dagbladet at de ikke vil oversende rapportene i sin helhet fordi det er «prinsipielt riktig å ikke gjøre det».

Kolberg har et klart svar til Statoil:

-De sier selv at det har blitt en prinsippsak for dem, og det kan jeg love dem at det skal bli. Dette gjelder statsråd Lien også. Han kan også forberede seg på at dette er blitt en prinsippsak.

Når Dagbladet kontakter Statsministerens kontor for kommentar, henviser de til Olje- og energidepartmentet. Tord Lien svarer følgende i en epost til Dagbladet:

- Et bredt flertall i Stortinget har stilt seg bak prinsippene som gjelder for en god rolle-, arbeids-, og ansvarsfordeling mellom departement og selskap Staten er medeier i. Komiteen har bedt om å få utlevert juridiske vurderinger fra Statoil som departementet ikke besitter eller har hatt tilgang til. Som jeg har redegjort for til komiteen, har OED som største aksjonær i Statoil ikke rett på innsyn i interne selskapsdokumenter. Dette er beskrevet i advokat Gudmund Knudsens utredning som komiteen har fått oversendt. Komiteens forespørsel reiser flere problemstillinger av rettslig og prinsipiell karakter. Advokat Knudsen er en anerkjent ekspert på dette rettsområdet og jeg ønsket å få en uavhengig vurdering for å få opplyst saken på best mulig måte."

Hele Norges coronakart