- Martin Kolberg sier noe han vet er usant

Angrep på partisekretæren i Arbeiderpartiet i Valla-boka.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Partisekretær i Arbeiderpartiet Martin Kolberg er en av dem som får hardest medfart i boka om Gerd-Liv Valla. Han ble innkalt for å vitne for Fougner-utvalget, men Valla beskriver i boka hvordan hun lenge håpte på at han ikke kom til å stille som vitne. Mandag 19. februar stiller han likevel som vitne, og Valla er til stede.

«Martins opptreden er overraskende. Essensen i hans budskap er at Ingunn Yssen generelt er dyktig, blant annet flink til å skrive. Hvorfor sier han slike ting? Hvordan vet han det?», skriver hun.

Mener Kolberg slipper unna med løgn

Valla har allerede fortalt Fougner-utvalget at hun foreslo Ingunn Yssen som statssekretær i Likestillingsdepartementet høsten 2005. Valla sier at Kolberg ikke ønsket å bekrefte hennes versjon, når han sier at han ikke husker om Yssens navn ble trukket fram.

«- Men Ingunn Yssen står på alle våre lister, i alle sammenhenger. Det er fordi hun er så dyktig. Han sitter der, sindig og fattet, med autoritet, oppfattes nok som troverdig.»

«Partisekretær Martin Kolberg i Arbeiderpartiet sier noe han vet er usant. Og han slipper unna med det», står det i boka.

Valla skriver at hun husker at Kolberg motsatte seg å ansette Yssen i 2005.

«- Nei, nei, nei. Ikke Karita og Ingunn. Ikke de to sammen. Ikke de to!», skriver Valla at Kolberg sa da.

ANGRIPER KOLBERG: I sin nye bok Prosessen kommer Gerd-Liv Valla med sterke påstander mot Arbeiderpartiets partisekretær Martin Kolberg. Foto: Heiko Junge
ANGRIPER KOLBERG: I sin nye bok Prosessen kommer Gerd-Liv Valla med sterke påstander mot Arbeiderpartiets partisekretær Martin Kolberg. Foto: Heiko Junge Vis mer

«Leverer som bestilt»

Hun kritiserer også Kolberg for at han ikke benektet at Valla skrek til Ingunn Yssen i den etter hvert mye omtalte situasjonen på flyplassen i Helsinki.

«Hvorfor kan ikke Martin bare si det rett ut, høyt og tydelig, at Ingunn ikke snakker sant? Han lar være. Mumler eller er taus i stedet. Sier noe om at Ingunn var oppskaket. Leverer som bestilt. Men feil i forhold til hva som faktisk skjedde. Husker Martin dårlig? Eller har han lest så mye i VG at han tror mer på avisen enn seg selv?», skriver Valla.

På pressekonferansen i dag ønsker i midlertid ikke Valla å kommentere påstandene om Martin Kolberg. Les referat fra pressekonferansen her.

I en kommentar på Arbeiderpartiets nettsider skriver Kolberg at han har forståelse for at Gerd-Liv Valla ønsker å fortelle sin versjon av historien.

- Jeg vil sterkt understreke at Arbeiderpartiet hele tiden har håndtert Yssen-saken som en personalsak i LO. Når LO selv nedsetter et utvalg for å gjennomgå saken, og utvalget ber meg komme for belyse konkrete forhold og episoder som jeg selv har opplevd, er det for meg en selvfølge at jeg stiller opp. Jeg hadde ingen andre motiver med dette enn å bidra til å bistå LO og få fram fakta i saken., skriver Kolberg.

- Martin Kolberg sier noe han vet er usant