Martin Kolberg skal granske sin nære Telenor-venn

Telenor-sjef Sigve Brekke og Ap-politikeren Martin Kolberg har vært venner i flere år. Nå skal sistnevnte granske førstnevnte.

Martin Kolberg:  Hevder han er habil når han skal granske sin venn, Telenor-sjef Sigve Brekke. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
Martin Kolberg: Hevder han er habil når han skal granske sin venn, Telenor-sjef Sigve Brekke. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): I går ettermiddag besluttet Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité å gjenoppta gransking av korrupsjonsskandalen Telenor har viklet seg inn i gjennom sitt eierskap i VimpelCom.

Martin Kolberg leder komiteen. Den har ingen formell makt, men skal holde regjeringen, departementer og resten av statsforvaltningen under oppsikt. Nå er det departementets håndtering av sitt eierskap i Telenor som er under lupen.

Gode venner Finansavisen kan fortelle at Telenor-sjef Sigve Brekke og Ap-politikeren Martin Kolberg har vært venner i flere år. Da Brekke-parets sønn Martin Aas Brekke (20) trengte en jobb under arbeidsuken sin i februar 2013, tok Sigve Brekkes kone direkte kontakt med Martin Kolberg på Stortinget og ba om hjelp.

Martin Kolberg har også fått én aksje i Numedalsbanen av Brekkes far i sin tid. Han eier den fortsatt. Også Brekkes tre sønner har aksjer i selskapet. Selskapet jobber for å bevare den gamle jernbanestrekningen i Buskerud.

Vil ikke bli påvirket Kolberg sier til Finansavisen at han ikke vil bli påvirket av sin relasjon til Sigve Brekke, og vil stille de spørsmålene han skal stille, uavhengig om de kjente hverandre fra før eller ei.

På møtet i går ble også Kolbergs mangeårige vennskap med Sigve Brekke et tema. Sist det var høring, var ikke Brekke en del av sakskomplekset, men det er han nå etter at han sendte næringsministeren informasjon som førte til styreleder Svein Aasers avgang i Telenor.

Kjente ikke til vennskapet På vei inn i møtet i går visste hverken Venstres Abid Q Raja, Michael Tetzschner fra Høyre, KrF-politiker Hans Fredrik Grøvan eller Per Olaf Lundteigen fra Senterpartiet om vennskapet mellom Brekke og Kolberg, skriver Finansavisen onsdag.

Konfrontert med det, sa Raja at Kolberg mest sannsynlig er habil, men han åpnet for at en annen kunne bli saksordfører. Etter at Kolberg fortalte om sitt vennskap til de andre komitemedlemmene, kom alle i møtet til at det var i orden, og at Kolberg kan lede Telenor-saken videre.

Habilitetsregelverk Det finnes ikke noe habilitetsregelverk for stortingsrepresentanter, slik det er for offentlige ansatte. Det er opp til politikerne selv å klargjøre sin habilitet fra sak til sak. 

Flere økonominyheter Blodrøde tall fra Røkke-selskap
Toppsjef og styreleder gikk på dagen
- Uten denne frykten ville styringsrenten vært i null