Martin Kolberg starter jakten på Aps lederlag

Finner han plass til Trond Giske i partiledelsen?

LEDER VALGKOMITEEN: Tidligere partisekretær Martin Kolberg velges trolig på landsstyremøtet i morgen til å lede valgkomiteen. Jobben blir å finne erstattere for partisekretær Raymond Johansen og nestleder Helga Pedersen, som begger har varslet at de trekker seg fra partiledelsen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
LEDER VALGKOMITEEN: Tidligere partisekretær Martin Kolberg velges trolig på landsstyremøtet i morgen til å lede valgkomiteen. Jobben blir å finne erstattere for partisekretær Raymond Johansen og nestleder Helga Pedersen, som begger har varslet at de trekker seg fra partiledelsen. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Aps sentralstyre innstilte i ettermiddag Martin Kolberg som leder valgkomiteen som skal finne Helga Pedersen og Raymond Johansens erstattere i partiledelsen.

Startskuddet De øvrige i valgkomiteen blir:
Cecilie Myrseth (Troms), Eva Kristin Hansen (Sør-Trøndelag), Eirin Sund (Rogaland), Mads Kleven (Hordaland), Bjørn Egeli (Vest-Agder), Siri G. Staalesen (Oslo), Frode Jahren (Oppland), Tonje Brenna (Akershus) og Hans Christian Gabrielsen fra LO.

I tillegg skal AUF ha en representant som ungdomsorganisasjonen selv velge

Dermed går startskuddet for jakten på de beste kandidatene, men også for en debatt i partiet om hvorvidt en stortingsrepresentant kan velges som partieskretær eller ikke. Flere av de som er nevnt som aktuelle til denne jobben, først og fremst Trond Giske og Rigmor Aasrud, sitter nemlig på Stortinget og vil gjøre det til 2017.

Peker på Giske Trondheimsordfører Rita Ottervik har pekt på Trond Giske som ny partisekretær.
I et intervju med Adressavisen for halvannen uke siden sa Ottervik at Giske ikke bare er ekstremt dyktig politisk, men også organisatorisk. Hun viste til Giske evne til å vinne valg.

På spørsmål om det er viktig at Giske ikke bare får viktige oppgaver, men også en formell posisjon i partiledelsen, svarte Ottervik:
- Jeg synes det. Hvilken rolle i ledelsen får man finne ut, det handler om en større kabal, men Trond må være en del av den.

Sterke grupperinger Ottervik sa videre at det er mange dyktige kandidater å velge mellom.

- Men ikke mange har, som Trond, sterke grupperinger som identifiserer seg sterkt med ham. Slik som fagbevegelsene gjør, sa Ottervik.
Dagbladet har snakket med flere av Giskes tradisjonelle støttespillere. Flere gjør det klart at denne gangen er det ikke er mulig å komme utenom Giske. Han må må inn i partiledelsen enten som nestleder eller som partisekretær.

Kan kombineres De som argumenterer for at Giske bør bli partisekretær, mener han kan kan kombinere denne jobben med en tilbaketrukket rolle på Stortinget. Rita Ottervik viser til at andre har viktige verv utenfor Stortinget, som Sør-Trøndelag-representant Jorodd Asphjell som er visepresident i Norges Idrettsforbund. Hun mener det handler om å legge til rette for en slik kombinasjon.

Andre Dagbladet har snakket med, avviser fullstendig en slik tanke. Å kombinere jobben som stortingsrepresentant med å være partisekretær vil både være en nedvurdering av rollen som folkevalgt og en undergraving av den institusjonen som partisekretæren er i Arbeiderpartiet.

Uaktuelt Sentrale kilder i partiet mener en slik løsning - en stortingsrepresentant med deltidsjobb som partisekretær -  er helt uaktuell. Dette er et spørsmål valgkomiteen under ledelse av tidligere partisekretær Martin Kolberg må avklare.

En annen modell som har vært lansert, er en ledelse på fem, der Kvinnenettverkets leder og en nestleder til utgjør ledelsen. Det vil lette jobben med å tilfredsstille krav til kjønnsfordeling og distriktsfordeling.

Mange om plassene Flere navn er lansert, først og fremst Trond Giske, Hadia Tajik, Anniken Huitfeldt, Rigmor Aasrud, Torgeir Micaelsen, Else- May Botten. Annette Trettebergstuden, Jette Christensen, Ingvild Kjerkol, Kjersti Stenseng og Gry Larsen er også nevnt.

Dersom valgkomiteen - og til syvende og sist landsmøtet - avviser å plassere en stortingsrepresentant på partikontoret, er de to siste kvinnene aktuelle.

Stenseng har bakgrunn som fylkesleder og statssekretær. Larsen har vært AUF-leder, statssekretær i utenriksdepartementet under Jonas Gahr Støres ledelse, og jobber nå på partikontoret.
Kampen om plassene starter for fullt når fylkesårsmøtene kommer med sine forslag til vinteren og våren.

:

RYKKER OPP?: Mange vil ha Trond Giske inn i partiledelsen, men han får hard konkurranse.  Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
RYKKER OPP?: Mange vil ha Trond Giske inn i partiledelsen, men han får hard konkurranse. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer