VED GODT MOT: Faren til Johan Persson har nå snakket med sin fengslede sønn. Den erfarne fotografen er ved godt mot. Foto: Privat/Kontinent Agency
VED GODT MOT: Faren til Johan Persson har nå snakket med sin fengslede sønn. Den erfarne fotografen er ved godt mot. Foto: Privat/Kontinent AgencyVis mer

- Martin og Johan vet at de er uskyldige

Faren til den terrortiltalte frilansjournalisten Johan Persson i Etiopia har endelig fått snakke med sin fengslede sønn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Johans far, Kjell Persson, har nå truffet sin sønn i fengselet. Han rapporterer at både Johan og Martin er ved godt mot.

- De vil kjempe. De sier at de vet de er uskyldige, sier Kjell Persson.

- Vi snakket om livet hjemme, livet der og personlige ting. Tenk deg selv hvordan det er å sitte fengslet i Etiopia, tiltalt for terror. Etter forholdene har han det bra, forteller han Expressen om sin sønn.

Tiltalt for terror Det var 1. juli i år frilansjournalisten Martin Schibbye og fotografen Johan Persson ble pågrepet i Etiopia. Journalistene ble arrestert for ulovlig å ha krysset grensen til Etiopia og skal ha vært sammen med soldater fra opprørsbevegelsen ONLF da de ble tatt.

Dermed ble de to tiltalt for å ha planlagt terror på etiopisk jord. ONLF anses som ei terrorgruppe i Etiopia. Etiopiske myndigheter mener de to slett ikke er journalister, og at de samarbeider med opprørerne.

Målet med reportasjereisen skal ha vært å undersøke oljeselskapet Lundins virksomhet i den omstridte Ogaden-regionen.

Terror De to erfarne svenske frilansjournalistene har hyret inn tre etiopiske advokater. De tre anses for å være blant sitt lands aller ypperste. En av advokatene er funnet via organisasjonen Journalister uten grenser; en annen er visepresident i den etiopiske advokatforeningen.

Undersøkelser ved Lundins oljeinstallasjoner mistenkes av myndighetene ha vært for å angripe eller bruke terror mot disse, og politiet mener de to har deltatt i væpnede aktiviteter. Blir de to dømt på alle punkter risikerer de 40 år i fengsel.

Opprinnelig var rettssaken planlagt begynt tirsdag, men svensk UD anser det som mulig at saken klubbes i gang allerede i dag.

Innrømmet - Vi har tidligere opplevd at man ikke forholder seg til de planlagte datoer, sier ambassadør Jens Odlander.

LUTFATTIG: Her i Ogaden-regionen gjorde de svenske journalistene research på oljebransjen. Foto: AP / Luc van Kemenade / Scanpix
LUTFATTIG: Her i Ogaden-regionen gjorde de svenske journalistene research på oljebransjen. Foto: AP / Luc van Kemenade / Scanpix Vis mer

- Vi har vært i kontakt med dem, og de var ved godt mot. De skal ikke være fysisk skadd, opplyser ambassadøren.

Schibbye og Persson nekter straffskyld - men har i avhør innrømmet at de tok seg ulovlig inn i Etiopia.

Frikjennes de to for de mest alvorlige tiltalepunktene, terror, kan de imidlertid slippe unna med utkastelse og en saftig bot.

ARRESTERT: Martin Schibbye er tiltalt for terror i Etiopia. Saken begynner enten mandag eller tirsdag. Foto: Jonas Gratzer / Kontinent Agency
ARRESTERT: Martin Schibbye er tiltalt for terror i Etiopia. Saken begynner enten mandag eller tirsdag. Foto: Jonas Gratzer / Kontinent Agency Vis mer