Martin Pedersen fengslet

Den tidligere storraneren Martin Pedersen (47) rømte fra varetektsfengsling. I et halvt døgn var han på frifot før han meldte seg for politiet. - Jeg frykter å havne i ei celle igjen, sier Pedersen, som fyrer av en bredside mot norsk varetektspraksis.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Martin Pedersen er en av Norges mest kjente bankranere. Da han tilsto i 1981, ble en rekke ran i Sør-Norge oppklart. Pedersen ranet 19 banker med millionutbytte. Han ble dømt til tolv års fengsel, og sonet åtte år på Ila landsfengsel.

Nå sitter han varetektsfengslet på psykiatrisk avdeling ved Vestfold sentralsykehus. Mannen som klarte å bygge seg et nytt liv etter løslatelsen, er nå 100 prosent uføretrygdet.

Dagbladet møtte Martin Pedersen på et Oslo-hotell. For noen få timer siden rømte han og kom seg til Oslo.

Frykter fengselet

Det banker igjen på døra. Høyesterettsadvokat Tor Erling Staff kommer inn.

- Dette er helt forferdelig. Jeg har aldri rømt før, men jeg gjorde det blant annet for å sette fokus på varetektsordningen i Norge, og fordi jeg frykter å havne i ei celle igjen, sier Pedersen.

Det er ti år siden Pedersen ble løslatt på prøve. Fengselsårene brukte han til å studere jus. Etter løslatelsen fikk han jobb som jurist i Rikstrygdeverket. Han overtok et konditori i Åsgårdstrand, og har også skrevet sin biografi.

Personlig krise

22. desember ble han fengslet for nye fire uker i Horten forhørsrett, siktet for legemsbeskadigelse og trusler. Den tidligere raneren risikerer nå nye år bak murene.

- Jeg er i en personlig krise og er redd for hva som kan skje meg i varetekt, sier han.

- Jeg er uføretrygdet på grunn av angst, og jeg er redd politiet vil putte meg i ei celle igjen så tilstanden min blir forverret.

- Det er utrolig hvordan varetektsordningen fungerer i Norge. Politiet bruker varetekt som en slags «mørningsprosess», sier Pedersen.

Avdelingsoverlege Hans-Gustav Theodor ved psykiatrisk avdeling ved Vestfold sentralsykehus bekrefter Pedersens framstilling av helsetilstanden: - Han er hos oss så lenge det er nødvendig med behandling. Vi mener tilstanden kan forverres hvis han kommer tilbake i fengsel.

Meldte seg selv

Staff klarte å overtale Martin Pedersen til å melde seg selv til politiet, og han er nå tilbake på Vestfold sentralsykehus.

- Jeg oppfatter rømningen som et nødskrik, sier Staff.

Tross Pedersen og forsvarer Staffs protester sier Horten forhørsrett: «siktedes sykehistorie er ikke til hinder for fortsatt varetekt».

<B>PÅ FRIFOT: Dagbladet møtte den tidligere raneren Martin Pedersen på et Oslo-hotell da han var på frifot.