- Martin var veldig lykkelig

Somaliske ledere mener utenlandsk fiende sto bak drapet på svensk journalist.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Svenske Martin Adler ble i går skutt og drept da han var på jobb og filmet en demonstrasjon i Mogadishu i Somalia.

Under demonstrasjonen snur 47-åringen seg mot sin danske kollega Flemming Wiess Andersen:

- Det er fantastisk. En vidunderlig jobb, sier Adler.

Sekunder senere synker han sammen etter å ha blitt skutt i ryggen.

Følte seg trygge

Adler og Andersen dekket en demonstrasjon med flere tusen mennesker på Tribunka Square i Somalias hovedstad, der folket protesterte mot Etiopias innblanding i krigen i Somalia.

- Det var rolig. Martin var veldig lykkelig fordi vi endelig hadde fått tillatelse til å fotografere hva vi ville, til og med militsen gikk med på det. Vi følte oss trygge, sier Andersen til Aftonbladet.

Journalistene sto rett foran podiet der representanter for den islamske domstolen talte.

DE SISTE BILDENE: Martin Adler med hvit caps og jakke under demonstrasjonen i Mogadishu. Minutter senere er han død etter å ha blitt skutt i ryggen. Foto: Scanpix
DE SISTE BILDENE: Martin Adler med hvit caps og jakke under demonstrasjonen i Mogadishu. Minutter senere er han død etter å ha blitt skutt i ryggen. Foto: Scanpix Vis mer

- Vi var så fornøyd med jobben at vi tok hverandre i hendene. Martin sa: Fantastisk. En vidunderlig jobb, forteller Andersen.

Adler fortsatte så å filme. Da kom skuddet.

- Jeg forsto først ingenting. Martin og jeg så på hverandre. Han så overrasket ut og så ned på magen sin. Han var skutt.

Menneskene rundt dem begynte å skrike og løpe vekk fra Adler, som sank sammen på bakken. Andersen gikk ned på kne ved siden av vennen sin, som blødde kraftig.

- Han så på meg én gang til. Så lukket han øynene. Jeg tror han døde da.

Lover å finne drapsmannen

Skuddet som drepte Adler ble avfyrt fra kort hold av noen som sto bak svensken i menneskemengden.

Den islamske militsen, som tok kontroll over hovedstaden for en knapp måned siden, mener utlendinger som ønsker å ødelegge de skjøre tilløpene til fred i Somalia, sto bak drapet.

- Martin var veldig lykkelig

- Drapet var planlagt utenfor landet fordi noen ønsker å destablisere Somalia etter at the Islamic Courts Union har drevet ut de brutale krigsherrene, sier lederen for militsen, Sheikh Sharif Sheikh Ahmed til AP.

De har i dag dannet en komite som skal etterforske drapet på Adler, melder BBC. De garanterer også for sikkerheten til utenlandske journalister som jobber i Mogadishu.

- Vi skal jobbe alvorlig med denne saken. De som gjorde dette er ikke ansvarlige mennesker og de representerer ikke folket i Mogadishu, de islamske domstolene eller det somaliske folket, sier Ahmed.

Tidligere i dag kom det ut opplysninger om at en kvinne er arrestert av politiet, men det er ikke klart om hun har noe med drapet å gjøre.

Somalia har ikke hatt en effektiv regjering siden lokale krigsherrer kastet diktatoren Mohamed Siad Barre i 1991. Etter kuppet startet de lokale gruppene å krige mot hverandre. Den islamske militsen ble dannet for å kjempe mot krigsherrene, og tok nylig kontrollen over hovedstaden.

Forholdene i Mogadishu har vært relativt rolige i det siste, men det er fortsatt mye aggresjon mot utlendinger og utenlandsk innblanding i konflikten i Somalia.

Var på vei hjem

Martin Adler etterlater seg kone og to barn i Sverige. Han har vunnet en rekke internasjonale priser for sin journalistikk i krigsherjede områder.

- Du kan dø hvor som helst når som helst. Men du kan eliminere 90 prosent av risikoen gjennom nøye forberedelser og ved å holde hodet kaldt, sa Adler i et intervju med Amnesty Press i januar 2005.

Adler har dekket konflikter i en rekke land som Zaire, Sri Lanka, Eritrea, Liberia, Irak. På spørsmål om hvorfor han utsatt seg for slik risiko, svarte han.

- Fordi det gir meg mulighet til å påvirke. Slike som jeg behøves. Det finnes fortsatt store svarte hull på jorden som folk ikke bryr seg om, og de hullene vil jeg inn i, sa Adler.

I FELTEN: Martin Adler ute på jobb i Afghanistan i juli 2005. Han ble 47 år gammel og etterlater seg kone og to barn.