Martine (1) døde etter vold mot bakhodet for ti år siden. Nå tas saken opp igjen

Barnevakta siktet etter foreldrenes lange kamp.

DØDE: Martine døde bare 13 måneder gammel i 2006. Politiet sier dødsårsak er vold mot bakhodet, men ingen er dømt. Nå tas saken opp på nytt, og hennes tidligere barnevakt er siktet. Foto: Privat
DØDE: Martine døde bare 13 måneder gammel i 2006. Politiet sier dødsårsak er vold mot bakhodet, men ingen er dømt. Nå tas saken opp på nytt, og hennes tidligere barnevakt er siktet. Foto: PrivatVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det var på morgenen 4. september i 2006 foreldrene kjørte 13 måneder gamle Martine til barnevaktas hus på Ringerike.

Seinere på dagen ble jenta så syk at hun måtte fraktes til Ringerike sykehus, hvor skadene ble oppfattet som så alvorlige at hun ble overført til Rikshospitalet.

Hun døde på sykehuset fire dager seinere.

Saken ble henlagt 2. april 2008, da politiet ikke kunne bevise når skadene oppsto. Foreldrene anket henleggelsen, og fikk saken gjenåpnet av Riksadvokaten.

FAKSIMILIE: Dagbladet 17. januar 2007.
FAKSIMILIE: Dagbladet 17. januar 2007. Vis mer

- Verken tror eller håper på noe

Den ble henlagt på nytt i april 2009. I dag kom meldingen om at saken tas opp på nytt. Den samme barnevakta er igjen siktet for legemsbeskadigelse med døden til følge.

Foreldrene tar enn så lenge den nye etterforskning med fatning.

- Vi har ikke så mye å si ennå. I praksis står vi på samme sted som vi gjorde for ti år siden. Vi er ikke i mål ennå, og denne saken har vært oppe før. Vi verken tror eller håper på noe, men er veldig glad for at de tar saken opp igjen. Det må være en grunn til det, sier Martines mor Trine Lise Hove til Dagbladet.

Etter det Dagbladet kjenner til, ble foreldrene kjent med at etterforskningen tas opp på nytt i forrige måned.

- Vi må bare vente, og vet at saken ikke er avgjort ennå. Det er den heller ikke selv om hun blir tiltalt. Vi må uansett gjennom en ny rettssak da og vi gleder oss ikke på forskudd, sier hun.

- Ikke gjort noe galt

Politiet har ønsket å avhøre den siktede dagmammaen. Hun og forsvareren har ikke ønsket å avgi ny forklaring før hun får innsyn i nye etterforskningsdokumenter.

Advokat Thomas Randby, som forsvarer kvinnen, sier til VG at de advokatetiske reglene tilsier at han bør ha innsyn i saksdokumentene før han bistår under avhør. Derfor er det foreløpig uklart når et avhør kan finne sted.

DØDE: Martine (1) døde på sykehus. Nå tas saken opp igjen. Hennes tidligere dagmamma er på nytt siktet for overtredelse av straffeloven (1902) § 229 tredje straffalternativ, jf. § 232. Foto: Privat
DØDE: Martine (1) døde på sykehus. Nå tas saken opp igjen. Hennes tidligere dagmamma er på nytt siktet for overtredelse av straffeloven (1902) § 229 tredje straffalternativ, jf. § 232. Foto: Privat Vis mer

- Saken ble grundig etterforsket fra 2006 til 2008, og saken ble da henlagt. Dagmammaen har hele tiden holdt fast ved at hun ikke har gjort noe galt, sier Randby.

Cold case

Politiet var sikre på at skadene på barnet hadde blitt påført av en person, men kunne ikke bevise når skaden hadde blitt påført. Derfor ble saken henlagt 2. april 2008.

Foreldrene anket henleggelsen, før saken ble gjenåpnet av Riksadvokaten og etterforsket videre. Saken ble henlagt på nytt 7. april 2009.

I fjor tok imidlertid foreldrene kontakt med Nordre Buskerud politidistrikt. Foreldrene ønsket at den såkalte Cold Case-gruppa i Kripos skulle se på saken.

Våren i år ble saken sendt til Cold-Case gruppa. De sendte saken videre til politiet i Nordre Buskerud med forslag om hvordan politiet kunne belyse saken nærmere ved ny etterforskning.

Etterforskningen har ført til at saken nå er gjenopptatt av Riksadvokaten, ettersom Riksadvokaten mener det foreligger nye bevis i saken.

- Familien tok et initiativ overfor politiet da Cold Case-gruppa ble opprettet. Vi sendte saken dit, og fikk noen gode innspill på hva som kunne gjøres, sier politiadvokat Per Thomas Omholt til Dagbladet.

- Tiden har hjulpet saken litt. Det er ny forsking som gjør at ting stiller seg litt annerledes i dag enn tidligere, sier Omholt til Dagbladet.

Dødsårsaken er vold mot bakhodet.