VANT HÅRFINT: Martine Aubry er ny leder i det franske sosialistpartiet etter nesten dødt løp mot Ségolène Royal. Foto: REUTERS/Benoit Tessier (FRANCE)
VANT HÅRFINT: Martine Aubry er ny leder i det franske sosialistpartiet etter nesten dødt løp mot Ségolène Royal. Foto: REUTERS/Benoit Tessier (FRANCE)Vis mer

Martine Aubry ny fransk sosialistleder

Ségolène Royal tapte på marginen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Martine Aubry slo Ségolène Royal med de minste marginen tenkelig i kampen om å bli ny leder av det franske sosialistpartiet. Det kunngjorde partiledelsen i natt.

Avstemningen var så nær ved å ende i dødt løp som det er mulig å komme. Aubry fikk 50,02 prosent av stemmene, mens Royal fikk 49,98 prosent. Det vil si at Aubry vant med bare 42 stemmer av stemmene til 233.000 partimedlemmer.

60 prosent av partimedlemmene avla stemme i den første valgomgangen.

Da 94 prosent av stemmene var talt opp og bare stemmene fra de franske oversjøiske territoriene sto igjen, var stillingen 50,5 mot 49,5 prosent, ifølge medarbeidere av Aubry. Det vil si at Royal fikk flest stemmer fra de oversjøiske områdene.

Royal nektet i det lengste å innrømme nederlag, og en av hennes nære medarbeidere, Manuel Valls, sa de ikke ville godta at seieren ble stjålet fra dem.

Hårfint

En tillitsvalgt i partiet kalte det en svært beklagelig situasjon at marginen var så nær siden den som vinner, ikke vil ha nok legitimitet til å være en effektiv leder for partiet.

Royal vant første omgang torsdag med 42,5 prosent av stemmene, mens Aubry fikk 34,7 prosent og venstrefløyens kandidat Benoit Hamon fikk 22,8 prosent. Hamon ba sine tilhengere om å stemme på Aubry i annen omgang.

Når Aubry, som i dag er ordfører i Lille, blir partiets leder, er det også sannsynlig at hun blir sosialistpartiets kandidat ved neste presidentvalg.

Sarkozy tjener

Kranglingen og motsetningene innen sosialistpartiet vil bare styrke president Nicolas Sarkozy, som hittil har møtt liten motstand for reformene han har lansert.

Motstanderne av Royal, som tapte valget mot Sarkozy i 2007, beskyldte henne for å være prinsippløs, arrogant og virkelighetsfjern, og dessuten tilhenger av å ville føre partiet mot høyre.

Tilhengerne av Aubry, mange av dem de viktigste veteranene i partiet, mener hun vil holde fast på partiets ideologi og være en garantist mot en drift mot sentrum. Aubry er datter av tidligere president i EU-kommisjonen, Jacques Delors.

Splittelse

Sosialistpartiet har vært preget av indre splittelse siden president François Mitterrand gikk av i 1995. Han hadde da sittet med makten i 14 år.

Partiet har tapt tre presidentvalg på rad, deriblant i 2007, da Royal stilte opp mot Sarkozy.

Partiledervalget kommer i kjølvannet av et landsmøte som endte i full forvirring fordi delegatene ikke klarte å enes om en kandidat.

I de siste elleve årene har partiet vært ledet av François Hollande, Royals tidligere ektemann, som denne gangen gikk inn for Aubry.

(NTB)

TAPTE SÅVIDT: Tidligere presidentkandidat Ségolène Royal var en hårsbredd fra partiledervervet. Foto: AFP PHOTO ALAIN JOCARD
TAPTE SÅVIDT: Tidligere presidentkandidat Ségolène Royal var en hårsbredd fra partiledervervet. Foto: AFP PHOTO ALAIN JOCARD Vis mer