Martine ble drept i London. Nå skal fire kvinner lede arbeidet for rettferdighet

P4-Lise inn i Martine Vik Magnussens støttestiftelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Stiftelsen «Martines Minnefond for Rettferdighet» var lenge en viktig støttespiller for Odd Petter Magnussen, faren til Martine Vik Magnussen, i kampen for at den jemenittiske rikmannssønnen Farouk Abdulhak skal stilles for retten og svare for anklagene om at han drepte den norske økonomistudenten i London i 2008.

Etter en periode der Martine-stiftelsen har ligget brakk, er den nå oppe og går igjen med fire kvinner i styret.

I begynnelsen av 2016 ble Martine-stiftelsens styre fornyet.

STYRELEDER: Advokat Cecilie Grue. Foto: Privat
STYRELEDER: Advokat Cecilie Grue. Foto: Privat Vis mer

Advokat Cecilie Grue går inn som leder for et styre som består av P4-profil Lise Askvik, jurist Eli Folkestadaas og journalist Carolina Mendoza.

- Nye tider krever nye metoder. Kvinnestyret har begynt arbeidet, og det er et mål å få mistenkte Farouk Abdulhak utlevert til Storbritannia for en rettferdig rettssak, sier Grue til Dagbladet.

Nye linjer - Våre arbeidsmetoder følger også tradisjonelle linjer. Men når denne saken ufattelig nok ikke har latt seg rikke hittil, til tross for at den er løsbar, vil vi også arbeide langs med nye og uprøvde linjer for å nå våre mål. Vi har nytt håp om å få til bevegelse nå, sier Grue.

I tillegg til utleveringen av Farouk Abdulhak, vil Martine-stiftelsen arbeide med de mer prinsipielle sidene av ulike kriminalsaker der norske myndigheter ikke har kunnet bidra med løsningsgivende innsats.

VIL BIDRA: P4-profil Lise Askvik går inn i styret i Martine-stiftelsen.
Foto: Jørn H Moen / Dagbladet
VIL BIDRA: P4-profil Lise Askvik går inn i styret i Martine-stiftelsen. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet Vis mer

- Nytenkning må til både i Martine-stiftelsen, og i deler av offentlig forvaltning hvis vi skal søke å bidra i vanskelige saker. Tilrettelegging for fredsarbeid for Jemen inngår også i stiftelsens gjøremål, sier Grue.

Kompromissløs etikk Odd Petter Magnussen er glad for at stiftelsen er tilbake i bildet.

- Et rent kvinnestyre springer ut av erkjennelsen av at de fleste leder- og maktposisjoner både nasjonalt og internasjonalt fortsatt er besatt av menn.  Det står imidlertid ikke så bra til i vår konfliktfylte verden og verdiforvirringen er økende.  Det nye styret speiler behovet for en andre innfallsvinkler til konflikt- og problemløsning hvor fokus på kjerneverdier til beste for enkeltindividet, fellesskapet og våre demokratiske verdier står mer sentralt, sier Magnussen.

- Etter at jeg har fokusert på universelle verdiargumenter i Martine-saken i flere år, kan kanskje et team av potente kvinner med en bredere tilnærming løfte disse opp og frem enn menn. Det nye styret vil nå som før bruke kompromissløs etikk både som plattform og virkemiddel i sitt arbeid, som sier stiftelsen blant annet vil videreutvikle Facebook-siden «Justice for Martine Vik Magnussen».

Kritisk til maskuliniteten Han sier det er gledelig at stiftelsen får et rent kvinnestyre.

- I en stadig mer fragmentert verden stilles det stadig flere spørsmål om den maskuline maktdominans bringer sammensatte problemstillinger og konfliktløsning tilstrekkelig fremover, sier Magnussen.

- Menns ledelsesfilosofi bygger ofte på en tilnærming hvor makt, gjengjeldelse og frykt står sentralt. Ledende psykiatere hevder at dette kan skyldes at menns overlegne fysiske styrke i forhold til kvinner i dag ikke får utløp. Innestengt aggresjon, testosteron og undertrykt følelsesliv kan derfor forklare en mer endimensjonal tilnærming i problemløsningen enn mange sammensatte problemstillinger idag fordrer. Kvinner har ofte en bredere tilnærmingsmåte hvor enkeltindividets og fellesskapets behov står mer i fokus.  I globaliseringens tidsalder kan det derfor ha mye for seg å prøve ut om kvinner i mer sentrale posisjoner bedre enn menn kan hindre at historien gjentar seg — slik ofte har vært tilfelle.  

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer