Martine-hjelper kastet ut av Norge på onsdag - kastet rett i fengsel

- Det var dette vi fryktet.

KASTET UT: Jemenitten Ahmed Aldiani har engasjert seg i Martine-saken - men er nå kastet ut av Norge. Han skal ha blitt fengslet og adskilt fra familien sin i Jemen. Her med sin advokat Karstein Egeland. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
KASTET UT: Jemenitten Ahmed Aldiani har engasjert seg i Martine-saken - men er nå kastet ut av Norge. Han skal ha blitt fengslet og adskilt fra familien sin i Jemen. Her med sin advokat Karstein Egeland. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Til tross for intense protester fra Odd Petter Magnussen, faren til Martine Vik Magnussen som ble drept i London i 2008, ble Martine-sakens gode hjelper Ahmed Aldiani kastet ut av Norge på onsdag. Norge mente Aldiani ikke hadde beskyttelsesbehov, eller noen god grunn til å få asyl i Norge.

Nå opplyser Magnussen at Aldiani er kastet rett i fengsel i hjemlandet Jemen - der han i tillegg til innsatsen i Martine-saken har vært en kjent opposisjonell og regimekritiker.

- Han sitter i fengsel, etter at han ble fengslet umiddelbart da han kom til Sana'a (Jemens hovedstad. Etter at seks norske tjenestemenn hadde eskortert Aldiani, hans kone og fire barn ut av Norge, ble han skilt fra familien sin og kastet i fengsel. Dette er ekstremt alvorlig, og slett ingen vanlig screening ved ankomst til et land, sier Magnussen til Dagbladet.

- Det var dette vi fryktet, og nå har vi fått rett - igjen. Det var en bevisst handling fra Norges side å kaste ham ut. Det er helt hårreisende. Norge aner ikke hva som skjer i Jemen, og nå vet vi ikke hva han kan bli spurt om eller tvunget til å si, sier en forferdet Magnussen.

Ikke første gang Han vil nå gå ytterligere runder med UNE, og også Utenriksdepartementet, for å finne ut om det er noe som helst Norge kan gjøre for å hjelpe Aldiani.

Fungerende seksjonssjef Hanne Bjerkan Johnsen i UNE sier til Dagbladet at de ikke visste hva slags behandling Aldiani fikk.

- Det er ukjent for UNE at han nå skal være fengslet i Jemen. Det er ikke noe i saken hans som tilsier at han risikerer å bli utsatt for noe alvorlig fra hjemlandets myndigheter. UNE gjør nå de nødvendige undersøkelser for å finne ut om disse nye opplysningene fra Dagbladet stemmer eller ikke, sier Johnsen.

Hvis Aldiani er blitt utsatt for overgrep, er det ikke første gang det skjer med en Martine-hjelper i Jemen. Slik Dagbladet avslørte i 2011 ble en Martine-hjelper kvestet for livet i Jemen etter at han hadde deltatt i en demonstrasjon for utlevering av etterlyste Farouk Abdulhak. Få timer etter at 27-åringen marsjerte med en plakat med bilde av drapsofferet Martine Vik Magnussen, ble han overfalt og stukket med en skarp gjenstand i underlivsregionen.

Aldiani har også mottatt trusler fra personer som skal stå nær Farouk Abdulhaks familie, og blitt forsøkt kidnappet.

Siste forsøk Med Aldianis utsendelse mistet Magnussen en av sine aller viktigste medhjelpere. Aldiani har skaffet mye informasjon og har vært delaktig i å sette opp møter med jemenittiske parlamentarikere i Norge.

Han har også skrevet artikler, blant annet her i Dagbladet. Magnussen, er rystet over behandlingen av Aldiani.

- Jeg kan ikke forstå at det ikke ligger en politisk overstyring bak dette vedtaket, all den tid saken har vært tatt opp med både justisminister Anders Anundsen, utenriksminister Børge Brende og justisdepartementet, foruten UNE og UDI. De er alle godt kjent med alle fasetter ved Aldianis sak, også forhold som ikke kan formidles i det offentlige rom, sa Magnussen til Dagbladet tirsdag kveld. Da pågikk det et siste, desperat forsøk på å unngå utsendelse - men Norge og UNE var klare i sin sak.

Ikke beskyttelsesbehov Til Dagbladet sa nemndleder Stine Alræk Iversen i UNE følgende på tirsdag:

- UNE har vurdert Aldianis anførsler i forbindelse med Martine-saken. Det er også lagt til grunn at han har engasjert seg i kampen for å få utlevert mistenkte Farouk Abdulhak, samt vært eksponert i media i forbindelse med dette. UNE er kjent med anførselen om at Aldiani skal ha skaffet informasjon til norske og britiske myndigheter i Martine-saken, og anførsler fra Martines far. UNE har ikke funnet at Aldiani har et beskyttelsesbehov. 

Ifølge en fortvilt Magnussen er altså nå Aldiani kastet rett i fengsel.

- Sikkerhetssituasjonen hans har vært det viktigste argumentet vårt for å holde Aldiani i Norge, sier Magnussen.

Dagbladet omtalte nylig bombeangrep i Sør-Jemen. AQAP - al-Qaida på den arabiske halvøy har sin base i Jemen. AQAP omtales som den mest operative fløyen av al-Qaida, og er også fløyen der norske Anders Cameroon Dale skal ha tilhold.

ADVARTE: Martines far, Odd Petter Magnussen, raser mot Norges håndtering av hjelperen Ahmed aldiani. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
ADVARTE: Martines far, Odd Petter Magnussen, raser mot Norges håndtering av hjelperen Ahmed aldiani. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer