- Martine-hjelper sitter fengslet på femte dagen, grilles om Martine-saken

- Dette kan ikke forsvares.

BESØKTE NORGE: Parlamentarikeren Awad Alwazir fra Jemen besøkte Norge. I den forbindelsen var han invitert av stortingsrepresentant Åse Michaelsen (Frp) til møter med medlemmer av Stortinget samt til et møte med presidenten Olaf Michael (Olemic) Thommessen og faren til drepte Martine Vik Magnussen, Odd Petter Magnussen.  Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
BESØKTE NORGE: Parlamentarikeren Awad Alwazir fra Jemen besøkte Norge. I den forbindelsen var han invitert av stortingsrepresentant Åse Michaelsen (Frp) til møter med medlemmer av Stortinget samt til et møte med presidenten Olaf Michael (Olemic) Thommessen og faren til drepte Martine Vik Magnussen, Odd Petter Magnussen. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):  Fem dager etter at totalt ni polititjenestemenn hentet Ahmed Aldiani, hans kone og fire barn på Trandum, satt jemenitten i går fortsatt fengslet i Jemen. Aldiani har vært svært aktiv med å skaffe informasjon, sette opp møter og skrive avisartikler om Martine Vik Magnussen-saken, og Martines far Odd Petter Magnussen opplyser nå til Dagbladet at Aldiani er avhørt en rekke ganger.

Utelukkende om Martine-saken.

- Kan ikke forsvares - Dette kan ikke forsvares på noen måte. Det er positivt at Aldianis bror har fått kontakt med ham, men det er skremmende at Aldiani nå har vært igjennom flere avhør der han utelukkende spørres om Martine-saken. Dette er noe helt annet enn vanlig screening av asylsøkere, sier Magnussen til Dagbladet og påpeker:

- Forhold knyttet opp mot hans asyl- og helsesituasjon er ikke berørt i disse avhørene. Jemen er et av verdens mest korrupte land, og mistenktes far er fortsatt en av de mest innflytelsesrike mennene i landet.

Det var i mars 2008 Martine Vik Magnussen ble funnet drept i London. Jemenitten Farouk Abdulhak ble kort tid seinere etterlyst av Scotland Yard. Han dro til sitt hjemland, som ikke har en utleveringsavtale med Storbritannia, og har derfor aldri blitt stilt for retten. 

Ikke første gang - Det er mange forhold som bekymrer utover norske myndigheters avvisning av alle de formelle innspill som ble gjort forut for uttransporteringen onsdag, og som i det minste burde avstedkommet en utsettelse, sier Magnussen.

Magnussen opplyser at en Martine-mellommann også tidligere er blitt arrestert i saken. Og i 2011 ble en Martine-hjelper kvestet for livet i Jemen etter at han hadde deltatt i en demonstrasjon for utlevering av etterlyste Farouk Abdulhak. Få timer etter at 27-åringen marsjerte med en plakat med bilde av drapsofferet Martine Vik Magnussen, ble han overfalt og stukket med en skarp gjenstand i underlivsregionen.

- En jemenittisk mediator ble tidligere i år arrestert av jemenittisk etteretningstjeneste. Han har tidligere vært brukt av Oslosenteret i Martine-saken. Etter halvannen måned i fengsel ble det angivelig hevdet at mistenktes far skal ha ment at mediatoren fortsatte å arbeide for Martine-saken mot betaling av meg. Jeg har imidlertid aldri betalt noen for å arbeide med Martine-saken, sier Magnussen.

Får hjelp Sjeik Awad Alwazir, en jemenittisk parlamentariker som i april i år besøkte Norge etter invitasjon av Magnussen og med hjelp av Ahmed Aldiani, har nå engasjert seg i Jemen for å prøve å få informasjon om Aldianis situasjon og eventuelt få ham ut av fengsel.

KASTET UT: Jemenitten Ahmed Aldiani, her med sin advokat Karstein Egeland. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
KASTET UT: Jemenitten Ahmed Aldiani, her med sin advokat Karstein Egeland. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Etter det jeg forstår har han engasjert seg i saken, sier Magnussen, som understreker at han setter stor pris på Alwazir engasjerer seg.

Da han besøkte Norge, der han blant annet møtte stortingspresidenten, understreker Alwazir at han trodde på en løsning i saken:

- Alt er mulig. Jeg tror rettferdighet vil skje fyllest i denne saken. Jeg er sikker på at Farouk kommer til å måtte stille for retten, enten i Storbritannia eller i Jemen, sa Alwazir til Dagbladet den gang.

GODE KONTAKTER: Odd Petter Magnussen fotografert under en hyggeligere anledning, da han fikk besøk hjemme av den jemennitiske fredsprisvinneren Tawakul Karman. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
GODE KONTAKTER: Odd Petter Magnussen fotografert under en hyggeligere anledning, da han fikk besøk hjemme av den jemennitiske fredsprisvinneren Tawakul Karman. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer