Martine-saken blir tema på internasjonalt møte

Drapet på Martine Vik Magnussen brukes som eksempel når politikere fra OSSE-landene skal diskutere mangler i internasjonal strafferett.

FUNNET DREPT: Martine Vik Magnussen ble drept i London i 2008. Foto: Politiet
FUNNET DREPT: Martine Vik Magnussen ble drept i London i 2008. Foto: PolitietVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette er første gang Martine-saken løftes fram som eksempel på et alvorlig internasjonalt problem. Det er et stort skritt i riktig retning, sier Martines far, Odd Petter Magnussen til Budstikka.

Møtet finner sted i Marokko begynnelsen av juli. Politikere fra de 56 landene i Organisasjon for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) skal drøfte problemer med internasjonal rettspraksis.

Ønsker ny domstol Målet er å sette søkelys på smutthull som gjør det mulig for gjerningspersoner å flykte over landegrenser og unngå å bli stilt til ansvar i alvorlige straffesaker.

- Martine-saken er et av flere tragiske eksempler på at vi må få etablert en domstol på tvers av landegrensene, en domstol som behandler disse sakene på nøytral grunn, sier stortingsrepresentant Åse Michaelsen (Frp), som har tatt initiativ til resolusjonen.

Martine Vik Magnussen (23) ble funnet voldtatt og drept i London i mars 2008. Etterforskerne mener hennes medstudent Farouk Abdulhak var den sannsynlige drapsmannen. Han flyktet til hjemlandet Jemen dagen etter drapet og er fortsatt på frifot.

- En utfordring Utenriksdepartementet er enig i at saken illustrerer utfordringer i den internasjonale rettsordenen.

- Norge og flere likesinnede land er opptatt av å bekjempe straffefrihet for alvorlige forbrytelser. Men det er stor forskjell, særlig utenfor Europa, når det gjelder villighet til å la seg forplikte av internasjonale regler og samarbeid, sier Frode Overland Andersen i kommunikasjonsenheten i UD.

(NTB)