Martine-stiftelse truet fra Midtøsten

Kjemper Martine Vik Magnussens sak. Har mottatt alvorlige trusler på e-post.

ORIENTERT: Martines far, Odd Petter Magnussen, her på besøk hos Scotland Yard, bekrefter at han er orientert om det støttestiftelsen har mottatt. Foto:  Keith Hammett / Dagbladet
ORIENTERT: Martines far, Odd Petter Magnussen, her på besøk hos Scotland Yard, bekrefter at han er orientert om det støttestiftelsen har mottatt. Foto: Keith Hammett / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Stiftelsen Martines Minnefond for Rettferdighet gikk for få dager siden til sivilt søksmål mot Farouk Abdulhak i Norge, mannen som er siktet for drapet på Martine Vik Magnussen. Stiftelsens engasjement er ikke blitt godt mottatt i miljøer som ikke ønsker Abdulhak for retten.

Dagbladet vet at stiftelsen er blitt truet på grunn av dens rolle i Martine-saken. Magnussen ble drept i London i 2008, siktede Farouk Abdulhak har funnet en trygg havn i hjemlandet Jemen — der faren Shaher Abdulhak har enorm makt.

Direkte trusler - Dette er snakk om direkte trusler mot de som jobbet med Martine-saken. Disse ble framsatt via e-post, sier Marcus Rolandsen, styreleder i stiftelsen, til Dagbladet.

Stiftelsen har sporet én henvendelse til en person som påsto tilknytning til Midtøsten. Organisasjonen har gjort det klart at de ønsker å gå etter Shaher Abdulhaks forretningsimperium - som blant annet har gjort handler med norske DNO. Etter en tvist om oljerettigheter i Irak må DNO betale Abdulhak nærmere 400 millioner kroner.

- Vi har tidligere fått indikasjoner på at arbeidet vi gjør ikke har vært populært i Jemen, sier Rolandsen.

Nå har stiftelsen sett seg nødt til å skjerpe sikkerheten - og har installert alarm og inngått en avtale med et privat sikkerhetsselskap som skal yte vakthold ved stiftelsens kontorer.

Terrorskjulested Jemen er landet der VG-journalist Marianne Vikås tidligere i år ble nektet adgang, med beskjed om at dette var etter ønske fra far Abdulhak selv.

Vikås ville gjøre research til en bok om drapet. Landet anses av USA som å være et av de fremste skjulestedene for terrorister - eksempelvis skal den svært innflytelsesrike imamen Anwar al-Awlaki ha tilhold i Jemen.

Minnefondet ble stiftet for å få i stand en rettferdig rettssak etter drapet på Martine Vik Magnussen i London i 2008. Stiftelsen har rapportert kontakten til politiet, men foreløpig ikke valgt å anmelde saken.

Rapportert Stiftelsen opererer uavhengig av Magnussens familie, men på spørsmål fra Dagbladet bekrefter Odd Petter Magnussen, Martines far, at han er blitt gjort kjent med det stiftelsen har mottatt.

HAR MOTTAT TRUSLER: Marcus Rolandsen (i midten), styreleder, Ewa Wallace (t.h.), styremedlem, og Bjørn Stordrange, Stiftelsen Martines Minnefond for Rettferdighets advokat. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix .
HAR MOTTAT TRUSLER: Marcus Rolandsen (i midten), styreleder, Ewa Wallace (t.h.), styremedlem, og Bjørn Stordrange, Stiftelsen Martines Minnefond for Rettferdighets advokat. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix . Vis mer

- Vi har vært forberedt på slike henvendelser. Disse er rapportert til politiet, og vårt inntrykk er at politiet har en god og perspektivrik holdning, sier Magnussen til Dagbladet.

Magnussen ble funnet drept 16. mars 2008. Farouk Abdulhak står på lista over Scotland Yards mest ettersøkte, men Jemen har så langt nektet å innfri Storbritannias ønske om utlevering.

Det lykkes ikke Dagbladet å få en kommentar fra Shaher Abdulhak eller Oslo-politiet i går ettermiddag.

GJEMMER SEG: Rikmannssønnen Farouk Abdulhak er siktet for drap, men går fritt rundt i Jemen. Foto: Scan Press.
GJEMMER SEG: Rikmannssønnen Farouk Abdulhak er siktet for drap, men går fritt rundt i Jemen. Foto: Scan Press. Vis mer