Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Martine tegnet på fortauet utenfor Russlands ambassade - ble ilagt «husarrest»

- Feilvurdering fra vår side, innrømmer politiet.

PRIDE: I en aksjon mot Russlands behandling av homofile valgte Martine Votvik å tegne utenfor landets ambassade i Oslo torsdag ettermiddag. Foto: Privat
PRIDE: I en aksjon mot Russlands behandling av homofile valgte Martine Votvik å tegne utenfor landets ambassade i Oslo torsdag ettermiddag. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere denne uka tok Martine Votvik (35) en spontan avgjørelse: Hun ville ta initiativ til en aksjon mot Russlands behandling av homofile. Torsdag ettermiddag kjøpte Votvik kritt og dro til ambassaden sammen med en venninne for å tegne en regnbue på gata.

Russlands kontroversielle anti-homolov, som ble vedtatt i 2013, forbyr såkalt homoseksuell propaganda, og gjør det straffbart å omtale homofili, samt å vise sin seksualitet offentlig.

- Det er ulovlig å vise kjærlighet offentlig hvis du er homofil. Å holde hender eller å kysse kjæresten sin kan føre til bøter, og blir sett på som at man prøver å omvende unge til å bli homofile. Bøtene legger en demper på friheten til folk som er homofile, sier Votvik til Dagbladet.

Tegnet regnbue

På grunn av den korte fristen slo hun seg med ro til at det ikke kom til å dukke opp så mange andre. Uansett ville hun gjennomføre sin spontane aksjon.

REGNBUE: «Kjærlighet er kjærlighet», skrev Votvik under regnbuen. Foto: Privat
REGNBUE: «Kjærlighet er kjærlighet», skrev Votvik under regnbuen. Foto: Privat Vis mer

Hun forteller at hun satte seg ned på fortauet og begynte å tegne regnbuen. Teksten «Love is love», altså «kjærlighet er kjærlighet», ble skrevet under regnbuen.

Votvik, som er aktivist i Kvinnegruppa Ottar, understreker at denne aksjonen kom på privat initiativ.

Fire politifolk

Det tok ikke lange tiden før en ansatt ved ambassaden kom ut for å spørre hva Votvik drev med.

- Jeg svarte: «Jeg tegner og sprer kjærlighet», forteller hun.

Vedkommende gikk inn igjen, men snart kom enda en ansatt ut, og satte seg på kne ved Votvik.

- Han prøvde å nærme seg litt. Da minnet jeg ham på at de ikke har lov til å ta på meg, sier hun.

Den ansatte gikk tilbake til ambassaden, men først skal han ha nevnt politiet til Votvik. Hun forteller at hun ikke fikk med seg hva som ble sagt.

- Idet jeg ble ferdig med tegningen, noe jeg er veldig glad for, kom fire politifolk for å «ta kontroll over situasjonen». Latterlig, sier hun.

72 timers bortvisning

Hvorfor det var behov for så mange politifolk, stusset Votvik på.

BORTVIST: Politiet ble tilkalt. Votvik og venninnen ble bortvist fra sentrum i 72 timer. Foto: Privat
BORTVIST: Politiet ble tilkalt. Votvik og venninnen ble bortvist fra sentrum i 72 timer. Foto: Privat Vis mer

- Jeg tror ikke de var forberedt på to damer med kritt på fortauet. De ba meg stoppe å tegne, og da stoppet jeg.

Votvik forteller det hele endte med at hun ble bortvist fra sentrum i 72 timer.

Problemet er at hun bor i sentrum, og at hun i praksis må sitte i husarrest. Bare en tur til nærmeste matbutikk er tillatt.

- Jeg får ikke dratt til Pride Park eller gått i paraden, jeg synes det er en veldig kraftig reaksjon, sier hun fortvilet.

Forholdet anmeldes ikke

Operasjonsleder Tor Jøkling i Oslo politidistrikt bekrefter hendelsen overfor Dagbladet.

- Klokka 16.13 fikk vi melding om at det var to kvinner som skulle tegne på en vegg på ambassaden, og vi tolket det som at noen hadde tatt seg inn på området for å tegne eller tagge.

Politiet sendte et par patruljer til stedet og fikk kontroll på de to kvinnene.

- De hadde tegnet noen symboler på fortauet på utsiden av ambassaden, sier Jøkling.

Ifølge operasjonslederen ønsker ikke ambassaden å anmelde forholdet. Han bekrefter at de to kvinnene ble bortvist fra stedet.

- Vi var i tvil her på operasjonssentralen rundt det juridiske, så patruljen på stedet tok kontakt med vakthavende jurist ved Oslo politidistrikt og la fram saken. De ble enige om at bortvisningen var hjemlet, forteller Jøkling.

POLITI: Fire politifolk dukket opp da Votvik og venninnen tegnet på fortauet utenfor ambassaden, noe Votvik synes var merkelig. Foto: Privat
POLITI: Fire politifolk dukket opp da Votvik og venninnen tegnet på fortauet utenfor ambassaden, noe Votvik synes var merkelig. Foto: Privat Vis mer

- Saken nulles ut

Rett før klokka 19, altså litt over to timer etter at damene ble bortvist, snur politiet. Jøkling forteller at saken ble løftet opp til visepolitimester Roger Andresen.

- Det kan hende at patruljen ikke har tenkt nok på alle momenter som kan spille inn i en slik sak, som for eksempel ytringsfrihet. Saken nulles ut, sier han.

Bortvisningen blir opphevet øyeblikkelig, og politiet legger seg flate.

- Vi beklager for at de fikk en slik reaksjon som ikke var hjemlet ut fra dette forholdet, sier han

- Det var en feilvurdering fra vår side som vi vil rette opp, og jeg håper de blir fornøyde med det, legger han til.

Glad og bekymret

Votvik forteller at hun er veldig glad for beklagelsen fra politiet.

- Da de ringte, ble jeg redd for at jeg hadde blitt anmeldt allikevel, forteller hun.

I stedet fikk hun beskjed om at det hadde blitt gjort en feil, og at det var trygt for henne å forlate leiligheten. Selv om det gikk bra til slutt, er hun fortsatt er skjelven og sjokkert over møtet med politiet.

- Jeg er glad, men blir også bekymret over utviklingen til politiet, hvis det er slik de håndterer politisk aktivisme, sier Votvik.