DREPT: Martine Vik Magnussen ble funnet død i London 16. mars 2008. Foto: PRIVAT
DREPT: Martine Vik Magnussen ble funnet død i London 16. mars 2008. Foto: PRIVATVis mer

Martine-toppmøte forhindret av flykaos

Fredsprisvinner Tawakul Karman dukket ikke opp, men har sagt at hun uansett vil møte familien til Martine Vik Magnussen før hun forlater landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den jemenittiske opposisjonsfiguren Tawakul Karman, som lørdag blir tildelt Nobels fredpris, dukket ikke opp på det planlagte møtet med familien til Martine Vik Magnussen i formiddag.

Det kom fram da Odd Petter Magnussen og resten av familien møtte Karmans nærmeste krets. Årsaken er at hun først ankom Oslo klokka seks i morgen tidlig, og ikke i går kveld som først planlagt - på grunn av snøkaos, ifølge Odd Petter Magnussen.

Møtet har vært planlagt over lang tid, og anses for å være et gjennombrudd for Martine-støttespillernes nitide arbeid overfor jemenittiske opposisjonelle. Farouk Abdulhak, som er etterlyst etter drapet på den norske økonomistudenten, jobber slik Dagbladet har skrevet tidligere for den fryktede Republikanergarden i Jemen.

Magnussen-familien og Marcus Rolandsen og Ewa Wallace fra Stiftelsen Martines minnefond for rettferdighet hadde likevel et møte med en palestinsk delegasjon, den jemenittiske journalisten Ahmed Aldiani og Ali Muhsen Hamid, Den arabiske ligas ambassadør til Storbritannia. Kjell Magne Bondevik og Einar Steensnæs fra Oslosenteret for fred og menneskerettigheter deltok også på møtet.

- Kjemper for felles verdier Kretsen rundt Karman opplyste videre at hun er innstilt på å møte dem på et eller annet tidspunkt før hun forlater landet.

Det var Karman selv som ba om møtet med Magnussen-familien.

- Vi har møttes over de samme verdiene. Vi kjemper for rettferdighet, og det har også hun gjort som opposisjonsfigur i Jemen, sier Magnussen til Dagbladet.

Han understreker at hun har større og mer annerledes utfordringer enn Martine-stiftelsen.

- Jeg beundrer måten hun gjør dette på. Det er stor usikkerhet og store kostnader og risiko for både liv og helse.

- Må løses etisk riktig Han er glad for at Martine-saken har blitt storpolitikk.

- Det skyldes nok den store medieoppmerksomheten, men også problematikken rundt rettssikkerheten er noe som folk er interessert i. Opposisjonen i Jemen har nok fattet interesse for saken fordi de kan bruke den som kritikk mot regimet, mener Magnussen.

Han etterlyser mer engasjement fra norske myndigheter.

- Myndighetene har mulighet til å gjøre mer, og jeg etterlyser mer engasjement. Dette er en prinsipiell sak som bør gripes tak i, mener han.

Han er soleklar på at saken skal løses på en lovlig og etisk riktig måte, og sier at det er årsaken til at de har sagt nei takk til leiesoldater som har kommet med tilbud til både ham og Martine-stiftelsen.

- Selve poenget er å gjøre dette på en etisk måte gjennom riktige metoder. Å leie inn noen til å henta ham ut vil ikke tjene denne saken. Det vil vi tape på, mener han.

- Om man får en løsning på denne saken, kan den skape presedens. Det kan bety bedre rettssikkerhet for deg og meg - oss alle. Det er det beste vi kan gjøre i Martines ånd.

FORSINKET: Tawakul Karman kom til Oslo først klokka seks i dag tidlig. Foto: REUTERS
FORSINKET: Tawakul Karman kom til Oslo først klokka seks i dag tidlig. Foto: REUTERS Vis mer