Martti Ahtisaari får Fredsprisen

- Jeg er svært takknemlig, sier vinneren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Les hele begrunnelsen fra Nobelkomiteen.

(Dagbladet.no): Nobels fredspris for 2008 er tildelt Finlands tidligere president og fredsmegler Martti Ahtisaari.

Han får prisen på grunn av sitt arbeid som fredsmegler i løpet av flere tiår på mange kontinenter.

- Jeg er naturligvis veldig fornøyd og takknemlig for at komiteen har besluttet dette, sier han til NRK.

- Hva er det viktigste du har oppnådd?

- Selvfølgelig var fredsarbeidet i både Kosovo og Aceh viktig, men for meg var arbeidet som førte til Namibias uavhengighet fra Sør-Afrika i 1990, det viktigste fordi det tok så lang tid, sier vinneren.

Finnen har norsk oldefar og trakk fram sin tilknytning under intervjuet på NRK.

- Jeg har 12,5 prosent norsk blod og tenkte at dette måtte være diskvalifiserende, spøkte en munter Ahtisaari.

ERFAREN FREDSMEGLER: Finlands tidligere president Martti Ahtisaari får prisen på grunn av sitt arbeid som fredsmegler i løpet av flere tiår på mange kontinenter. - Jeg er naturligvis veldig fornøyd og takknemlig, sier han til NRK. Foto: SCANPIX
ERFAREN FREDSMEGLER: Finlands tidligere president Martti Ahtisaari får prisen på grunn av sitt arbeid som fredsmegler i løpet av flere tiår på mange kontinenter. - Jeg er naturligvis veldig fornøyd og takknemlig, sier han til NRK. Foto: SCANPIX Vis mer

Indonesia og Kosovo

Martti Ahtisaari spilte en viktig rolle under forhandlingene som førte til Namibias uavhengighet fra Sør-Afrika i 1990.

Han ledet forhandlingene som i august 2005 sørget for fred i Aceh i Indonesia. Det var en omkring 30 år lang konflikt som har kostet 15 000 mennesker livet.

Han var svært aktiv som fredsmegler i konflikten mellom Kosovo og Serbia og har jobbet med denne konflikten helt siden 1998. Som tidligere president i Finland, lenge et alliansefritt land, vant han den daværende serbiske presidenten Slobodan Milosevics tillit i dette vanskelige arbeidet. 

Håper på bedre finansiering

Sosialdemokraten Martti Ahtisaari var president i Finland fra 1994 til 2000, og ledet landet inn i EU etter folkeavstemningen i 1994. 

Da han gikk av som president, grunnla han organisasjonen Crisis Management Initiative (CMI), som skal fremme fred og sikkerhet på verdensbasis. Han tror Fredsprisen vil lette organisasjonens arbeid.

- Fredsprisen vil gjøre det lettere å finansiere organisasjonen, noe som igjen vil gjøre det enklere for oss å handle, sier han.

Martti Ahtisaari får Fredsprisen

Ahtisaari har siden 1998 arbeidet med å få til en normalisering av forholdet mellom Serbia og Kosovo, blant annet som FNs spesialutsending mellom november 2005 og februar 2008.

I begrunnelsen for å gi Nobels fredspris til Ahtisaari la Nobelkomiteens leder Ole Danbolt Mjøs vekt på Ahtisaaris fredsarbeid i Afrika, Kosovo, Indonesia og Irak.

- Ahtisaari er i dag en fremstående internasjonal fredsmegler, sa Mjøs i begrunnelsen.

En klassisk vinner

Ahtisaari har vært nominert en rekke ganger tidligere og vært særlig høyt på lista de to-tre siste årene.

- Dette er en klassisk tildeling til en fredsmegler helt i Nobels ånd. Særlig arbeidet i Aceh er viktig for denne tildelingen, sier Jan Egeland til NRK.

Han tror Nobelkomiteen har hatt han i tankene i flere år og at de i år veide han opp mot at flere priser de siste årene har gått til miljøforkjempere.

Ti millioner

Nobelkomiteens leder Ole Danbolt Mjøs fortalte i dag klokka elleve hvem som fikk den ærefulle prisen som har blitt utdelt siden 1901.

Prisen består av en medalje, et diplom og ti millioner svenske kroner.

I år var det 197 kandidater - det nest høyeste antallet i Fredsprisens historie. 164 enkeltpersoner og 33 organisasjoner var nominert.

Fjorårets pris gikk til Al Gore og Intergovernmental Panel of Climate Change (IPCC).

• Les mer om bakgrunnen for Nobels fredspris.

<B>ULØST:</B> Ahtisaari møtte palestinernes president Yassir Arafat blant annet i Oslo i 1999.
<B>MANGES VENN:</B> Indonesias visepresident Jusuf Kalla hilser på Ahtisaari i Jakarta i 2005.
<B>SJEFFORHANDLER:</B> Ahtisaari ledet de FN-initierte samtalene om Kosovo i 2005, her med Serbias president Boris Tadic.