«Martyrdød eller seier»

Najaf i Irak ble før midnatt i natt rystet av eksplosjoner. Målet var opprørsleder Moqtada al-Sadr, som tidligere på dagen lovet sine menn «martyrium eller seier».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Inne i Ali-mausoleet danset og sang al-Sadrs menn og ventet på det som i natt kunne være det endelige angrepet på et av islams helligste steder. Fra gravstedet rett ved steg svart røyk etter at amerikanske styrker innledet angrep fra lufta.

Etter flere timer med bombing sendte al-Sadr ut et brev der det sto at han ikke har noen rett til å oppløse sin egen Mehet-milits. TV-stasjonen Al-Arabiya meldte at al-Sadr ba om at nøkkelen til det hellige Ali-mausoleet må gis til Iraks øverste religiøse ledere, for å hindre at det kommer i hendene på «fiender og forrædere». Han skrev også at han ikke vil delta i den politiske prosessen i Irak så lenge USA okkuperer landet.

Brevet var en invitasjon til fortsatt amerikansk bombing.

Krevde overgivelse

Tidligere på dagen hadde den irakiske regjeringen gjort det klart at tålmodigheten var i ferd med å renne ut, og at et angrep kunne komme umiddelbart hvis ikke opprørerne ga seg. Statsminister Ayad Allawi krevde at al-Sadr og hans menn overga seg, men samtidig lovet han å gi dem amnesti hvis de ga seg.

-  Dette er den siste oppfordringen til å kaste våpnene, forlate helligdommene og ta fatt på politisk arbeid, sa Allawi.

Men martyriet så ut til å stå i høyere kurs enn amnestiet for mennene inne i Ali-mausoleet.

Det er uklart hvor mange mennesker som er i mausoleet, på gravplassen og i den delen av gamlebyen der kampene raste i natt. Men mer enn 1000 av al-Sadrs tilhengere skal være væpnet, og mange av de «menneskelige skjoldene» som de siste dagene har kommet til, skal ifølge rapporter være villige til å plukke opp våpnene fra menn som har falt.

I hele går og på onsdag var det tautrekking på høyt nivå for å forsøke å unngå en væpnet konfrontasjon på det som for sjiaene, som utgjør 60 prosent av Iraks befolkning, er hellig mark.

Ingen dialog

Både regjeringen og den nasjonale konferansen, som konstituerte seg i går, appellerte til al-Sadr om å bli med i den politiske prosessen.

al-Sadr svarte at han ikke ville snakke med regjeringen, som er innsatt av amerikanerne.

I natt var det få spor av en politisk dialog i Najaf. Det var våpnene som talte. Militante som støtter Moqtada al-Sadr brøt seg inn i hovedkvarteret til Iraq South Oil Co. og satte det i brann. al-Sadrs tilhengere har tidligere lovet å angripe oljemål hvis amerikanerne angrep Najaf. Opprørerne tok med seg oljeselskapets sikkerhetsfolk.

AL-SADRS MENN: Fra innsiden av Ali-mausoleet, der al-Sadr-tilhengere er samlet.
LUFTANGREP: Amerikanske bomber treffer i går en bygning i Najaf, der militsen hadde stillinger. Dette var den andre bomben mot amerikanernes første mål.