«Martyrdød eller seier»

Najaf i Irak ble før midnatt i natt rystet av eksplosjoner. Målet var opprørsleder Moqtada al-Sadr, som tidligere på dagen lovet sine menn «martyrium eller seier».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Inne i Ali-mausoleet danset og sang al-Sadrs menn og ventet på det som i natt kunne være det endelige angrepet på et av islams helligste steder. Fra gravstedet rett ved steg svart røyk etter at amerikanske styrker innledet angrep fra lufta.

Etter flere timer med bombing sendte al-Sadr ut et brev der det sto at han ikke har noen rett til å oppløse sin egen Mehet-milits. TV-stasjonen Al-Arabiya meldte at al-Sadr ba om at nøkkelen til det hellige Ali-mausoleet må gis til Iraks øverste religiøse ledere, for å hindre at det kommer i hendene på «fiender og forrædere». Han skrev også at han ikke vil delta i den politiske prosessen i Irak så lenge USA okkuperer landet.

Brevet var en invitasjon til fortsatt amerikansk bombing.

Krevde overgivelse

Tidligere på dagen hadde den irakiske regjeringen gjort det klart at tålmodigheten var i ferd med å renne ut, og at et angrep kunne komme umiddelbart hvis ikke opprørerne ga seg. Statsminister Ayad Allawi krevde at al-Sadr og hans menn overga seg, men samtidig lovet han å gi dem amnesti hvis de ga seg.

-  Dette er den siste oppfordringen til å kaste våpnene, forlate helligdommene og ta fatt på politisk arbeid, sa Allawi.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer