Martyren

Aidssyke Zackie Achmat (40) er rede til å dø. Han nekter å ta sine medisiner i protest mot Sør-Afrikas aidspolitikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han er åpent homofil og kjempet i mange år for homofiles rettigheter i samfunnet.

I dag har Sør-Afrika en av verdens mest liberale konstitusjoner når det gjelder homofiles rettigheter.

- Jeg ble hivsmittet i 1990. Det var på den tida man hadde ubeskyttet sex, sier Zackie til Dagbladet. Han levde i mange år sammen med sin kjæreste Jack Lewis. De deler fortsatt bolig i forstaden Muizenberg. Men nå er de bare venner.

- VIL EGENTLIG LEVE: Zackies venner forteller at han har vært sengeliggende ei tid. Kreftene svinner, kroppen blir svakere og svakere.

- Jeg er litt bedre nå, men har hatt kraftige infeksjoner og en alvorlig depresjon, sier Zackie til Dagbladet. Han rører i en cappuccino og ser ut over det opprørte Indiahavet.

- Hvordan kan et menneske ønske døden velkommen ved å avstå fra en medisin han lett kunne kjøpt selv?

- Jeg vil jo egentlig ta mine medisiner og leve, sier Zackie. Men i hans tilfelle dreier det seg om prinsipper og en kamp - mot presidentens politikk.

Achmat leder organisasjonen TAC (Treatment Action Campaign). De kjemper mot Sør-Afrikas aidspolitikk. Regjeringen har hittil nektet å gi hivsmittede medisiner som kan bremse sykdomsutviklingen eller hindre at smitten overføres fra mor til barn ved fødselen.

Når folket ikke får medisiner av staten, har Zackie bestemt seg for å ikke kjøpe selv eller ta imot fra en organisasjon.

PRESIDENTEN PÅ INTERNETT: Problemene startet i forbindelse med aidskonferansen i Durban i juli 2000 da president Mbeki inviterte de såkalte aidsdissidentene til å delta. Mbeki hadde surfet på Internett og lest om disse forskernes teorier.

Etter dette uttalte Mbeki at hiv ikke er årsak til aids. Noen av hans statsråder påsto til og med at det var CIA som hadde startet aidsepidemien!

Og til den samlede aidsforskerverdens forskrekkelse fikk dissidentene plass i panelet som Mbeki satte opp for konferansen. Verdens reaksjoner lot ikke vente på seg. Det har blitt stilt spørsmål om Mbekis dømmekraft. Om han har innsett feilen, har han vært for stolt til å beklage overtrampet. I ly av Mbekis taushet legges Sør-Afrikas aidspolitikk om.

Mbeki gjør hva han kan for å holde dødstallene for aids nede. Dersom folk dør av sykdommer som er en følge av aids, er det for eksempel blitt holdt utenfor aidsstatistikkene.

Resultatet er at hundretusentalls sørafrikanere dør på grunn av mangel på medisiner.

Der Mbeki har tiet, har Zackie vært synlig og tydelig. Han har blitt verdensberømt for at han bruker sitt liv i kampen. TV-dokumentarer om ham er sendt i flere land. Zackie og organisasjonen hans har gått til rettssak mot myndighetene og vunnet. Men staten har likevel ikke begynt å dele ut medisiner.

Nå tyder ting på at politikerne er i ferd med å snu. Men strekker tida til for Zackie?

FENGSLET SOM 14-ÅRING: Zackie Achmat er mangeårig og velkjent medlem av ANC. Under kampen mot apartheid var han fengslet fem ganger, to ganger som 14-åring.

Å måtte slåss mot dem han kjempet sammen med for å befri Sør-Afrika fra apartheid, føles veldig underlig.

I juli forrige året ringte Zackies telefon. Et annet ANC-medlem var på tråden.

- Det er Nelson Mandela, jeg vil at du skal begynne å ta medisinene. Jeg vil også treffe deg, sa Mandela.

Han kom, lyttet og forsøkte å få Zackie til å ta medisiner, men sa etterpå at han forsto Zackies standpunkt.

- Mandela var klok. Først gikk han til Mbeki og forsøkte å få ham med for å treffe meg. Etter det kunne ikke Mbeki hevde at Mandela konspirerte. Mandela er utrolig lojal mot ANC, men han er veldig bekymret over aidskrisen, sier Zackie.

- Det var selvsagt utrolig vanskelig å si nei til akkurat Mandela. Han ville vite hva slags krav jeg stilte for å begynne å ta medisiner. Men han forsto meg, sier Zackie.

Mandela avsluttet den berømte Rivonia-rettssaken med følgende setning:

«Men om det er nødvendig, er det en sak jeg er rede til å dø for.»

- Nå sier du egentlig det samme, nesten 40 år seinere, og mot ANC?

- Jeg er rede til å dø om jeg må. Jeg var 14 år da jeg leste Mandelas tale, det var den som tente meg til kamp, sier Zackie.

Når den såkalte CD4-verdien hos en hivsmittet går ned til under 200, regner man med at infeksjonen har gått over til full aids. I mai hadde Zackie 237, i august var verdien nede i 203. En av dagene skal Zackie ta en ny test.

- Er du redd for å møte døden?

- Jeg tenker ofte på den, men jeg har hatt et lykkelig og godt liv.

- Men tenk om du når du ligger for døden, angrer på at du ikke tok medisiner?

- Jeg føler meg sterk i min kamp, men det er selvsagt slik at jeg diskuterer og argumenterer med meg selv hver dag. Mine venner presser meg. Men det største presset kommer fra meg selv. Jeg har ikke tenkt å dø.

- Er dette noe du drømmer om?

- Nei, jeg drømmer om andre ting, antakeligvis fordi kampen tar all min tid om dagene. Egentlig vil jeg skrike, rase og slåss på ordentlig med myndighetene. Men dette handler ikke om mitt raseri, det handler om å få medisin til folket, sier Zackie.

ATEIST: Vi går på en pir ute ved havet. Noen måker forsøker stjele fangsten fra en fisker.

Zackie ser liten og ensom ut der han står med hav på alle kanter. Men når han snakker, har han en glød som fram til nå har holdt CD4-verdiene oppe.

- Det er så mange i min bekjentskapskrets som har dødd at jeg har sluttet å gå i begravelser. Det er ikke normalt at folk i vår alder dør, særlig når de hadde kunnet leve hvis de hadde fått medisin, sier Zackie.

Han vokste opp som muslim, i dag er han ateist. På en måte virker det som om han er lettet over at foreldrene ikke lenger lever.

- Det ville nok vært verre for dem at jeg var ateist enn at jeg er homse og hivpositiv, sier Zackie med et skjevt smil.

GODE VENNER: I juli i fjor ringte Zackie Achmats telefon. På tråden hørte han en kjent stemme. - Det er Nelson Mandela, jeg vil at du skal begynne å ta medisinene dine. Siden har Mandela og Zackie kjempet samme sak.