Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Martyrenes spill

JABAL SARAJ (Dagbladet): Mens røyk fra amerikanske bomber stiger opp fra fjellene, viser Nordalliansens soldater fram sine ferdigheter. De vil vise verden at de er en hær man bør frykte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kanonene drønner og treffer målet noen hundre meter opp i fjellsida. Tungt artilleri fra russiske stridsvogner runder toppen av fjellet, mens soldatene løper opp og legger seg i posisjon.

Det knatrer i lettere håndvåpen, mens røyken fra nedslagene blander seg med sanden, som alltid fyker som en forbannelse over den tørre Shomali-sletta, nord for Kabul.

Står stille

En soldat såres, en båre trylles fram, og den sårede fraktes i triumf ned. Men fordi fienden er usynlig, og alt bare er en militærparade er også soldaten raskt på beina igjen - i øvelsen som kalles Martyrenes offensiv.

Siden de første bombene slo ned over Kabul for en måned siden, har Nordalliansen hevdet at de er klare til å rykke fram mot den afghanske hovedstaden. Men de har ikke beveget seg fra Shomali-sletta, sør for Pansjirdalen, siden den gang. Det eneste stedet det raser harde kamper er ved byen Mazar-i-Sharif, vest i landet. Der yter Taliban hard motstand, til tross for amerikanske luftangrep, og distrikter blir vunnet og tapt fra en dag til en annen.

Lenger sør venter Nordalliansens ledere på at amerikanerne skal klargjøre framrykket ved å utslette Talibans posisjoner langs fronten. Som en liten oppstrammer for kampmoralen hilser et amerikansk B-52-fly paraden ved å sende sine bomber over den Taliban-holdte landsbyen Estarghech, som ligger i den samme fjellkjeden 30 kilometer unna.

Ni røyksopper stiger mot himmelen etter som de treffer.

På tribunen er hele Nordalliansens ledere samlet. I spissen er president Burhanuddin Rabbani, anerkjent av FN som Afghanistans president, til tross for at han bare regjerer over 10 prosent av territoriet. På rekke og rad sitter generalene, nærmest presidenten sitter general Muhammed Fakhim, Nordalliansens militære leder og utenriksministeren Abdullah Abdullah. Hodene snur seg for hvert mål B-52-flyet treffer. Noen titalls kilometer unna foregår den virkelige krigen.

Nye uniformer

- Verden ser på dere, det finnes ingen andre styrker som kan jakte på terrorister i Afghanistan, roper president Burhanuddin Rabbani.

- Allahu Akbar! Allah er stor! svarer soldatene.

- Vi har slått fienden før, vi skal klare det igjen, roper han til de oppmøtte zarpatene, som Nordalliansens elitesoldater kalles.

Han sier det er 7000 mann samlet på sletta, men opptellingen langs rekkene viser at det er knappe 2000 zarpater som hilser tilbake.

Nordalliansen forsøker å vise at de har en virkelig hær, og ikke bare diffuse geriljagrupper som lyder kommando fra sine egne krigsherrer og kommandanter. De afghanske kjortlene som mujaheddin-krigerne bar, er byttet ut med flunkende nye uniformer, sekker og sko, produsert i Kina. Ved fronten ser man likevel mange krigere som bærer kjortelen, en vest og kalasjnikoven over skuldra - slik mujaheddinene så ut da de kjempet mot Sovjetunionen.

- Dersom verden hadde hørt på oss for noen år siden, og hjulpet oss, ville vi ikke hatt problemene med terrorisme som vi har i dag, messer Rabbani.

- Den gangen kjempet vi mot Taliban og terroristene alene, nå står vi styrket sammen med resten av verden. Men det er bare dere som kan utrydde terrorisme fra Afghanistan, roper presidenten før han leser noen vers fra Koranen.

Forbereder offensiv

- Jeg er soldat, jeg er martyr, jeg forsvarer landet mitt mot fremmede, ljomer det over sletta.

Soldatene fra Nordalliansen stemmer falskt med i sangen, som også ble sunget den gangen den hellige krigen ble ført mot Sovjetunionen.

Nå er det Taliban som skal slås med de samme kampropene.

- Jeg gir mitt liv for dine fjell og ørkener, dersom du blir ødelagt, Afghanistan, hvor skal jeg plante mitt flagg, synger soldatene i sandskyene før de drar tilbake til basene sine, nærmere fronten.

Nye styrker har de siste dagene kommet ned til Pansjirdalen fra nordområdene ved grensa til Tadsjikistan, og i forbindelse med paraden ble stridsvogner og annet militært materiell flyttet derfra igjen og nærmere fronten.

- Dette er siste forberedelse før offensiven, sier general Fakhim, Nordalliansens ordknappe militære leder, og arvtaker etter den karismatiske Ahmed Shah Massoud, idet han går ned fra podium etter paraden.

- Vi er klare, og framrykket kommer snart, sier han før han haster inn i en ventende jeep.

FORMANER: - Verden ser på dere, det finnes ingen andre styrker som kan jakte på terrorister i Afghanistan, roper president Burhanuddin Rabbani til sine soldater - og viser fram et bilde av Nordalliansens drepte militære leder, Ahmad Shah Massoud.Foto: TOMM W. CHRISTIANSEN
Hele Norges coronakart