Marvin-bank først til 10 prosent

Som førstemann i landet skrur bankdirektør Marvin Wiseth renta opp til over ti prosent. I dag sender Sparebank 1 Midt-Norge den dystre meldingen om kraftig rentehopp til sine kunder. De andre bankene er rett rundt hjørnet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I løpet av dagen går de første rentebrevene i posten. SpareBank 1 Midt-Norge gjør det de andre kommer til å gjøre: Setter opp renta så det svir. Banken hever renta på lån og innskudd med inntil tre prosentpoeng.

Den nye nominelle renta for et lån innenfor 80 prosent av verditakst blir fra 10. september hele 10,15 prosent. Innenfor 60 prosent blir renta 9,25.

Tar et jafs

- Jeg er ikke redd for å bli upopulær. Poenget er at vi ikke har justert renta siden juli. Nå tar vi et jafs. Vi vil likevel ligge under Norges Banks økning siden juli.

- Men ei rente på ti prosent er høyt?

- Ja, men det mest reale er å si fra til kundene hva de kan vente seg av rente. Jeg er overbevist om at de andre bankene vil følge etter, sier Wiseth.

Trondheims tidligere ordfører tiltrådte som konserndirektør i Sparebank 1 Midt-Norge i april.
- Jeg trives som plommen i egget, trass i at jeg som konserndirektør har opplevd flere renteøkninger enn i hele mitt liv. Det var hyggelig å være ordfører, men bank er egentlig beslektet.

- Du mener siden begge iverksetter tiltak som ikke gagner befolkningen?

- Ha ha, nei jeg mener at også bankene gagner samfunnet. Men for å fungere må banken ha inntekter. Siden også vi må betale høyere rente, må vi nå øke den.

Det er liten tvil om at norske banker er kjappere til å sette opp renta enn til å sette den ned. Likevel er rentemarginen (forskjellen mellom innskuddsrente og utlånsrente) om lag halvert de siste fem årene.

Moroa over

Knallhard konkurranse om lånekundene har bidratt til å senke folks lånekostnader betydelig.

Men nå er moroa over for en stund for alle som sitter fast i lånesaksa. Norges Banks sjuende renteheving mandag kommer snart til å synes på dine rentebrev fra banken. Kanskje unngår du ti-tallet, men det blir bare så vidt.

Bare to forhold bremser postgangen fra bankene noen dager. For det første er de redde for å miste kunder til konkurrentene. For det andre ønsker de å vente til rentene i pengemarkedet har stabilisert seg - det koster tross alt penger å varsle kundene.

Men når pengespekulantene i markedet gjenvinner sinnsroen, og bankene har analysert situasjonen, er ikke rentebrevet langt unna.

For enkelte blir det den femte renteøkningen så langt i år.

MARVINS RENTEJAFS: - Nå tar vi et jafs. Og jeg er ikke redd for å bli upopulær, sier Marvin Wiseth, og skrur renta i været.