SER IGJEN: Da Mary Ann Franco fikk synet tilbake kunne hun for første gang se katten sin, Mr.Rip. Ved Mary Anns side står hennes bror Rocky Powell. Foto: Katrina Elsken / Okeechobee News
SER IGJEN: Da Mary Ann Franco fikk synet tilbake kunne hun for første gang se katten sin, Mr.Rip. Ved Mary Anns side står hennes bror Rocky Powell. Foto: Katrina Elsken / Okeechobee NewsVis mer

Mary Ann (70) var blind i 20 år - så fikk hun synet tilbake

- Vidunderlig, sier Mary Ann Franco.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det er den mest vidunderlige ting i verden å kunne se igjen, sier 70 år gamle Mary Ann Franco til Okeechobee News.

I helgen har historien om 70-åringen fra Okeechobee i Florida gått verden rundt. I begynnelsen av april fikk hun nemlig synet tilbake - etter å ha vært blind i over 20 år.

Ble blind Historien er som følger: I desember 1993 var hun på vei til jobb, da hun mistet kontrollen over bilen hun satt i og endte i grøfta. Hun ble ikke alvorlig skadet, legen som undersøkte henne et par dager etterpå sa at hun bare var forslått, så hun begynte å jobbe igjen.

En måned senere fikk hun et slag.

- Etter det kunne jeg ikke se. Jeg ble fortalt at det var en blodpropp og at hvis de opererte så kunne det bli verre, forteller Franco.

I årene etter lærte hun seg å leve med sin nye tilværelse som blind. Men så tok Francos liv en totalt uventet vending, i det som må være et ekstremtilfelle av det gamle munnhellet «hell i uhell».

Fikk synet tilbake For et par måneders tid siden snublet hun og skadet seg i sitt eget hjem.

- Skoen min satt seg fast i en gulvflis. Jeg falt og slo bakhodet mitt i noe, forteller Franco.

Tester ved sykehuset viste at hun hadde flere ryggvirvler ute av stilling. I tillegg var det en benflis som måtte fjernes. 6.april i år ble hun operert ved Martin Memorial Hospital.

Og da hun våknet opp igjen, kunne hun se. For første gang på over 20 år.

- Til å begynne med var alt litt tåkete og jeg sa: «Hei dame, du i lilla, kom hit». Så fikk jeg for alvor opp øynene mine og alt kom i fokus. Da sa jeg: «Kjære gud! Jeg kan se!» Alle på sykehuset gledet seg, mimrer Franco.

- Et mirakel Hun er selv sterkt troende, og kaller det et mirkel. Det kaller også legen som opererte henne, neurokirurg John Afshar, det for.

- Jeg har egentlig ingen vitenskapelig forklaring på det, sier Afshar til The Independent.

Likevel lanserer Afshar en mulig forklaring på den helt utrolige historien. Han sier at Francos ulykke i 1993 kan ha påvirket en arterie og stoppet blodtilstrømmingen til den delen av hjernen som kontrollerer synet.

- Blindheten kan ha vært et resultat av at arterien har blitt bøyd, og at vi har rettet den ut under operasjonen, sånn at vi har reetablert blodtilstrømmingen og at hun derfor har fått synet tilbake, sier Afshar.

Uansett hva som er årsaken til at Franco nå har fått synet tilbake gleder hun seg naturlig nok stort over å kunne se sine omgivelser igjen.

Så seg selv i speilet Det hun gledet seg aller mest til var å kunne se sine åtte barnebarn og to oldebarn. Kun ett av barnebarnene var født før hun ble blind.

- Det blir den beste gjenforeningen noen sinne, sier hun.

Men en ting sjokkerte 70-åringen da hun igjen kunne se: Å se seg selv i speilet.

- Inni meg føler jeg meg som jeg er 20. Jeg så meg selv i speilet og ble sjokkert. Det kunne da ikke være meg. På en måte skulle jeg ønske at jeg ikke hadde kikket, sier Franco.