Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mary den 2. av Irland

LONDON (NTB): Mary Robinson var Irlands første kvinnelige president, og den mest populære noensinne. Nå etterfølges hun av en annen Mary, Mary McAleese.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Irsk fjernsyn meldte at McAleese ble valgt med 59 prosent av stemmene, mot 41 for opposisjonskandidaten, Mary Banotti.

Tellekorpset jobbet på spreng med å telle opp stemmene i det uhyre kompliserte irske valgsystemet.

Og utpå kvelden i går, allerede før de endelige resultatene forelå, gikk McAleeses viktigste konkurrent, Mary Banotti, ut og gratulerte henne med seieren.

De andre kandidatene i valget var tidligere grand prix-sangerinne Dana Rosemary Scallon, og politimannen Derek Nally, den eneste mannen i racet, som etter alt å dømme havner på siste plass.

Sinn Fein

McAleeses seier ser ut til å bli overlegen, til tross for ikke ubetydelige problemer under valgkampen. Midt i kampens hete lekket en høytstående kilde i utenriksdepartementet ut et internt dokument, der det het seg at McAleese sympatiserte med Sinn Fein, IRAs politiske fløy. McAleese avviste påstandene, men måtte forklare seg grundig overfor irske medier. Sinn Feins leder Gerry Adams gjorde ikke saken bedre da han uttalte at hvis han hadde hatt stemmerett, ville han stemt på McAleese.

46 år gamle Mary McAleese representerer Irlands største parti Fianna Fail, som er en del av regjeringskoalisjonen. Som sin forgjenger er hun jusprofessor, en tittel hun oppnådde allerede som 24-åring. Hun er født i Belfast i Nord-Irland, men er gift irsk.

Etter ti år i Irland flyttet McAleese tilbake til Belfast i 1987. Der har hun til nå jobbet ved Queens universitet, før hun kastet seg inn i valgkampen. Ironisk nok meldte hun flytting tilbake til Irland for sent, og fikk derfor ikke lov til å stemme på seg selv.

Til Belfast

Hvem er så Mary McAleese? I 1984-utgaven av «Hvem er hvem i Irland, 1 000 innflytelsesrike mennesker», er hun beskrevet som «en velartikulert, intelligent kvinne» og «en tilsnakkendes akademiker med begge beina på jorda». Det er ikke et dårlig skussmål for en kvinne med ambisjoner om å bli president. Så konkluderer da også «Hvem er hvem»-boken med utsagnet «Det ventes at hun får en lysende karriere». Det var for 13 år siden, og de har ikke tatt mye feil.

Som politiker beveger Mary McAleese seg i de konservative sfærer, selv om det er svært vanskelig å putte henne i en politisk bås. Tidlig på 80-tallet ble hun først hyllet i liberale kretser for å ha deltatt i kampanjer for fangers rettigheter, avkriminalisering av homoseksualitet og ordinering av kvinner som katolske prester. På den andre siden har hun også markert seg sterkt som en motstander av skilsmisse og abort. I 1984 fikk hun til slutt det konservative stempelet, etter at hun deltok på en konferanse som delegat for det Katolske Hierarkiet, en ikke videre liberal organisasjon.

Overtar roret

Mange fryktet at nettopp hennes sterke, katolske tro ville bli den største hemskoen i valgkampen, men McAleese har lovet dyrt og hellig at hun ikke vil favorisere noen på grunn av religiøs overbevisning.

- Min religion er en del av mitt privatliv, har hun uttalt. Og det så ut som om folket trodde henne.
Det blir ingen lett oppgave for Mary McAleese å trå inn i Mary Robinsons sko. Robinson forlot embetet etter en periode med irsk opptur. Sterk økonomisk vekst har tiltrukket seg utenlandske investorer, vellykkede administrative reformer har kommet næringslivet til gode, den bitre konflikten med Nord-Irland ser ut til å kunne få en løsning, og for første gang på lenge er det flere som flytter inn i landet enn ut av landet. Mary Robinson har fått mye av æren for all denne velstanden.
Det er her Mary den 1. overlater roret til Mary den 2.

VINNEREN: En gledessstrålende Mary McAleese blir Irlands andre kvinnelige president, og den første som kommer fra Nord-Irland.
Hele Norges coronakart