STO RETT VED ÅSTEDET: Mary Moorman sto i veikanten da John F. Kennedy ble skutt i Dallas 22. november 1963. Hun tok dette bildet. Foto: MARY MOORMAN/REUTERS
STO RETT VED ÅSTEDET: Mary Moorman sto i veikanten da John F. Kennedy ble skutt i Dallas 22. november 1963. Hun tok dette bildet. Foto: MARY MOORMAN/REUTERSVis mer

Mary tok dette bildet av Kennedy-drapet. Nå bryter hun tausheten

- Hun har en helt annen historie enn andre vitner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Få - om noen - drap har skapt så mange konspirasjonsteorier som skuddet som tok livet av president John F. Kennedy 22. november 1963.

Den amerikanske presidenten kjørte gjennom Dallas i en åpen bil, og ble skutt i hodet.

Polaroidbilder Kanskje kan Mary Moorman kaste nytt lys over mysteriet? Hun var 31 år gammel og sto langs presidentens rute med et polaroidkamera. Det ene bildet, tatt like etter at skuddet traff JFKs hode, har vært kjent og vist i ei årrekke - men det har aldri blitt brakt på det rene nøyaktig hvor Moorman sto.

Kvinnen var inne til korte avhør hos Dallas-politiet og FBI, og hun ble også innkalt til avhør av Warren-kommisjonen. På grunn av en ankelskade kom hun seg derimot ikke til avhøret og hun ble aldri kontaktet av dem igjen.

Tirsdag skal hun for første gang fortelle alt hun vet og alt hun så og hørte da Kennedy ble drept.

- Mary skal fortelle hva hun så den dagen og diskutere de historiske bildene. Jeg har snakket med henne, og jeg kan avsløre at hun har en helt annen historie enn andre vitner, sier Gary Stover, som skal intervjue henne for iAntique.com, i en pressemelding.

Intervjuet skal sendes direkte på nettet tirsdag ettermiddag.

Forsøkte å selge bildene Moorman og venninnen Jean Hill var blant dem som sto nærmest da Kennedy ble skutt. Hill har tidligere skrevet ei bok om opplevelsen, og hun stilte også opp som referanse og vitne i Oliver Stones «JFK». Moorman har avvist alle intervjuforespørsler, etter at hun ga korte kommentarer til reportere ved åstedet i Dallas i 1963.

DREPT: Dette er et av de siste bildene av John F. Kennedy i live. Ved hans side kona Jacqueline. Foto: AP
DREPT: Dette er et av de siste bildene av John F. Kennedy i live. Ved hans side kona Jacqueline. Foto: AP Vis mer

- Den vanlige oppfatningen er at Moorman sto på gresset. Det er bilder som kan indikere at hun sto på gresset ved et tidspunkt, men hennes eksakte posisjon da bildet ble tatt er blitt diskutert. Vi tror Mary kommer til å oppklare dette i intervjuet, sier Stover ifølge Business Wire.

Ifølge Wikipedia har Moorman tidligere forsøkt å selge bildene hun tok av Kennedy-drapet for 225 000 dollar, uten hell.

Når Moorman nå skal fortelle om sine vitneobservasjoner, skjer det i en kommersiell auksjonssetting. Det er foreløpig ikke kommet noen meldinger fra det offisielle USA, om hvorvidt morgendagens «avsløringer» vil kunne kaste nytt lys over Kennedy-drapet.

Warren-kommisjonen konkluderte med at Lee Harvey Oswald sto bak drapet på Kennedy, men mange er skeptiske og konspirasjonsteoriene har aldri lagt seg. Oswald ble skutt og drept før saken kom for retten.

VAR MISTENKT: Lee Harvey Oswald var mistenkt for drapet på John F. Kennedy. Han ble skutt og drept på en politistasjon i Dallas før saken kom for retten. Foto: BOB JACKSOM/DALLAS TIMES-HERALD/AP
VAR MISTENKT: Lee Harvey Oswald var mistenkt for drapet på John F. Kennedy. Han ble skutt og drept på en politistasjon i Dallas før saken kom for retten. Foto: BOB JACKSOM/DALLAS TIMES-HERALD/AP Vis mer