Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Maryam får flytte inn og styret er politianmeldt

- Vi er jo høflige mennesker og kan ikke fryse ut folk.

 FLYTTER INN:  Maryam Akbari Mirzad får nå flytte inn i sin nye leilighet, med god hjelp fra advokat Bjørnar Håland. Foto: Privat.
FLYTTER INN: Maryam Akbari Mirzad får nå flytte inn i sin nye leilighet, med god hjelp fra advokat Bjørnar Håland. Foto: Privat. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Afghanske Maryam Akbari Mirzad (62) kjøpte nylig en leilighet i Ekeberg borettslag i Sandefjord. Det var bare ett problem; på grunn av Mizads begrensende norskkunnskaper ville ikke styret at hun skulle flytte inn.

Det var Sandefjords Blad som først omtalte saken.

- Hennes manglende norskkunnskaper vil være et åpenbart hinder for positiv tilvekst til vårt bomiljø, sto det i avslaget.

- Tok til fornuft Maryam engasjerte advokat Bjørnar Håland for å få hjelp, og nå har styret snudd.

- Jeg sendte et brev og ba om at vedtaket skulle gjøres om. Styreleder mottok nok brevet i dag, og styret tok til fornuft, sier Håland til Dagbladet.

Dagbladet var i kontakt med Håland i går. Da viste han til borettslagsloven paragraf 1-5 der det står at kjønn, etnisitet, religion, livssyn, nedsatt funksjonsevne, seksuell orientering, kjønnsidentitet eller kjønnsuttrykk ikke kan være et grunnlag for å forskjellsbehandle beboere.

- Jeg mener at dette er åpenbar diskriminering. Dette hadde ikke vært noe problem om vedkommende hadde vært fransk. Heller ikke om hun hadde vært blind eller døv, uttalte Håland.

Selv om Maryam nå får flytte inn i leiligheten, er styret i borettslaget anmeldt for diskriminering.

- Vi leverte en anmeldelse til politiet i dag og vi har vært i kontakt med Likestillings- og diskrimineringsombudet. Én ting er at de har snudd, men samtidig var dette et uholdbart vedtak. Andre skal ikke bli utsatt for det samme, så det er viktig å følge det opp, sier Håland.

Maryams niese, Zarine Mirzad, uttaler seg på vegne av tanta.

- Vil ikke fryse ut folk - Hun er veldig glad nå. Nå får hun nøkler og skal flytte inn. Hun har kjempet hardt for å få kjøpt leilighet, og gleder seg nå til å bli kjent med de andre i borettslaget og lære seg bedre norsk, sier Zarine.

- Jeg har hele tiden visst at dette kom til å ordne seg og at vedtaket ville bli endret, sier Zarine som selv studerer eiendomsmekling.

Styreleder i borettslaget, Håkon Andersen, sier at de fortsatt står fast ved sine prinsipper.

- Vi er jo høflige mennesker og kan ikke fryse ut folk. Men språket er et problem. Jeg har bare snakket med henne via tolk, og oppfatter at hun kunne vært bedre i norsk, sier Andersen til Dagbladet.

At styret nå er politianmeldt tar han med knusende ro.

- Jeg er opptatt av bomiljøet her og de menneskene som bor her, sier han.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media