Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Maryam nektes leilighet fordi hun ikke snakker godt nok norsk

- Hun gledet seg til å bli kjent med de andre i borettslaget.

 FÅR IKKE FLYTTE INN:  Styret i Ekeberg borettslag i Sandefjord sa nei da Maryam Akbari Mirzad (62) skulle flytte inn. Foto: Privat
FÅR IKKE FLYTTE INN: Styret i Ekeberg borettslag i Sandefjord sa nei da Maryam Akbari Mirzad (62) skulle flytte inn. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Afghanske Maryam Akbari Mirzad (62) kjøpte nylig en leilighet i Ekeberg borettslag i Sandefjord. Alt var klart for innflytting, det gjensto bare en formell godkjenning av styret.

Styret sa nei, og nå er Mirzad hjemløs. Grunnen skal være at Mirzad ikke snakker godt nok norsk. Det skriver Sandefjords Blad.

- Hun ønsker fortsatt å flytte inn, men nå er hun hjemløs, sier Mirzads niese. Hun fungerer som tolk for tanten.

Niesen sier at Mayam hadde gledet seg til å bli kjent med de andre i borettslaget.

- Det er sårt for en enslig kvinne å ikke ha noe hjem. Nå bor hun hos familiemedlemmer, mens hun har tingene sine i en garasje, forteller niesen.

- Dårlig norsk et hinder Mirzad kom til Norge for 14 år siden.

- Tanten min er godt integrert i det norske samfunnet, men siden hun flyttet hit har hun hatt kreft tre ganger og vært gjennom flere operasjoner. Det er grunnen til at hun ikke har klart å lære seg norsk flytende, sier niesen til Dagbladet.

8. desember kom avslaget fra styret.

- Hennes manglende norskkunnskaper vil være et åpenbart hinder for positiv tilvekst til vårt bomiljø, står det i avslaget.

Nå har Mirzad engasjert advokat Bjørnar Håland for å få hjelp.

- Åpenbar diskriminering Håland viser til borettslagsloven paragraf 1-5 der det står at kjønn, etnisitet, religion, livssyn, nedsatt funksjonsevne, seksuell orientering, kjønnsidentitet eller kjønnsuttrykk ikke kan være et grunnlag for å forskjellsbehandle beboere.

- Jeg mener at dette er åpenbar diskriminering. Dette hadde ikke vært noe problem om vedkommende hadde vært fransk. Heller ikke om hun hadde vært blind eller døv, sier advokaten.

- Dugnadsarbeid ikke pliktig Håland reagerer også på at borettslaget har lagt vekt på vanskeligheter ved dugnadsarbeid som et argument i avslaget.

- Dette er ikke noe beboere er pliktige til å være med på, selv om det måtte medføre økte felleskostnader, sier Håland og legger til at avslaget har ført til store vanskeligheter for Mirzad.

Dette fordi hun har bundet opp ressursene sine i en borettslagsandel hun ikke får lov å benytte.

- Hvordan vi går videre med saken nå avhenger av hva styret gjør nå, sier advokat Bjørnar Håland.

Avviser rasisme Styreleder for Ekeberg borettslag, Håkon Andersen, sier på sin side at beslutningen ikke ble tatt på grunnlag av Mirzads nasjonalitet, religion eller etnisitet.

- Argumentasjonen vår er reell og vi ville ikke behandlet saken annerledes om hun hadde vært fransk. Vi tok avgjørelsen fordi hun hadde svært dårlige norskkunnskaper, noe vi oppfattet som et problem med tanke på kommunikasjon og det bomiljøet vi har her, sier Andersen til Dagbladet.

Han legger til at styret er åpen for å ta en ny vurdering i saken.

- Vi kommer til å ha et nytt møte om kort tid, sier Håkon Andersen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!