Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Mas på sikrere skolevei

60000 seksåringer har sin første skoledag til uka. Mange har en livsfarlig vei til skolen. Stortingsrepresentant Odd Einar Dørum oppfordrer foreldre til å kjempe for en sikrere skolevei.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Trafikklysene virker ikke. Stripene i fotgjengerovergangen har piggdekkene nærmest utslettet. Sykkelstien er rene racerbanen der ivrige syklister verken hører eller ser. Det er ingen bom for trikken som krysser veien. Dette er skoleveien til 750 barn på Bekkelaget skole i Oslo. Må det skje en alvorlig ulykke før de små får bedre vern?

Tidligere samferdsels- og justisminister Odd Einar Dørum (V) er sjokkert når han ser trafikkforholdene rundt Bekkelaget skole i Oslo. Dette er byens største barneskole med 750 elever. Skolen ligger tett ved den sterkt trafikkerte Kongsveien. Skoleveien er ikke bare farlig - den er livsfarlig. Og slik er trafikkmiljøet ved mange skoler i landet.

- Virkelig ille

- Dette er da virkelig ille, sier Dørum til Dagbladet. Det er nesten fælt å si det, men det virker ofte som om det må skje en alvorlig trafikkulykke før de rette myndighetene reagerer. Det bør ikke skje her. Enhver kan se at dette er for farlig og vanskelig for barn, sier Dørum.

Anna Starberg har som mor og tillitsvalgt på skolen kjempet med alle lovlige midler for å få endret på forholdene.

- Jeg har ikke tall på alle de møter jeg har vært på. Det er bare blitt prat og atter prat. Alle er så velmenende og sier at det er ille. Men hva hjelper det oss? Vi vil at barna skal kunne gå sikkert til og fra skolen. I dag er situasjonen så ille at de må kjøres. Alle skylder på hverandre. Noen venter på en reguleringsplan - andre får ikke trafikklysene til å virke. De som driver trikken, skylder på de med veien - og motsatt.

- Vi har forsøkt alle lovlige midler. Men nå er det mange som sier: «Anna, det er bare protester og demonstrasjoner som teller». Er det slik? spør Anna Starberg, som ikke utelukker aksjoner rundt Bekkelaget skole denne høsten.

Foreldrene er lei av tåkepratet. Denne høsten er om mulig trafikkforholdene enda verre enn før. Må et barn bli drept eller hardt skadd før skoleveien sikres?

Mas på folkevalgte

Stortingsrepresentant Odd Einar Dørum kjenner godt igjen situasjonen med engasjerte foreldre som møter byråkratiet.

- Kjell Magne Bondevik og jeg brukte faktisk selv fem lange år på å få til et fortau der vi bodde, sier Dørum.

- Jeg vet så altfor godt hvordan det føles. Men det nytter ikke å gi opp. Det er bare mas og kjas som hjelper. Gi ikke opp slik at de ansvarlige kan lure seg unna sitt ansvar. Gå på de folkevalgte og byråkratene, oppfordrer Dørum.

Gruer seg

- Se på ethvert barn i trafikken som et levende trafikkskilt, sier Leif A. Ellevset i Trygg Trafikk til Dagbladet .

Han gruer seg til skolestart med tanke på de mange barna som nå skal til og fra skole og fritidsaktiviteter.

- Farten er økt betydelig både på landeveien og ikke minst i byene, sier han. - Vi ser det på ulykkesutviklingen. Hovedårsaken til fartsøkningen er mindre politi på veiene. Da føler mange sjåfører seg trygge, og øker farten, mener Ellevset.

LIVSFARLIG: Stortingsrepresentant Odd Einar Dørum er sjokkert over trafikksituasjonen rundt Bekkelaget skole i Oslo. Ikke rart elevene Andrea, Anette, Trine, Thomas og Philip er redde.