Maskert kaprer forlater flyet

Kaprerne i Kandahar har for første gang møtt omverdenen ansikt til ansikt. I dag forlot en av kaprerne flyet for nye forhandlinger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flykaprerne som holder 155 gisler på flyplassen i Kandahar krever at India løslater 35 «militante», ifølge Indias utenriksminister.

Kaprerne krever også 200 millioner dollar, vel 1,5 milliarder kroner, opplyser utenriksminister Jaswant Singh.

Til nå har kaprerne bare navngitt den pakistanske islamistiske skriftlærde Maulana Mashood Azhar. Han ble arrestert i indisk Kashmir i 1994, skriver NTB.

Kapreren som forlot flyet tidligere i dag hadde på seg jeans og et plagg som dekket hele ansiktet, satt i et kjøretøy under nesa på flymaskinen. Det er foreløpig uklart hvem han har forhandlet med, men bilen tilhørte Talibans utenriksminister Wakil Ahmed Muttawakil.

Avbrudd

Nattens forhandlinger ble avbrutt gjentatte ganger fordi radiosambandet forsvant da motorene måtte stanses for ettersyn. Dermed gikk klimaanlegget ned, og de 160 innesperrede gislene ble sittende uten air condition eller varme i stanken fra overfylte toaletter.

Økende irritasjon

Klimaanlegget er nå i gang igjen, og toalettene rengjøres. Men både kaprerne og passasjerene er medtatte og irritasjonen øker.

- Vi har bedt kaprerne om å i det minste la mødre og de mindreårige barna komme ut av flyet, sa Indias utenriksminister Jaswant Singh på en pressekonferanse i New Dehli. Men så langt har kaprerne nektet.

Fått mat

Kaprerne nektet å ta imot mat så lenge Taleban omringet flyet. Men nå har soldatene trukket seg tilbake, og passasjerene har nå fått brød, ris og bananer. Ifølge en talsmann for Indian Airlines får de nå regelmessig mat og drikke, og de har også fått skifte klær, skriver NTB.

Truer med å skyte

Før de indiske forhandlerne kom til Kandahar i går, truet kaprerne med å skyte passasjerene. I India blir presset stadig større på regjeringen etter massive krav fra pårørende om å etterkomme kaprernes krav.

Dem fem kaprerne skal være bevæpnet med kniver og pistoler. En passasjer ble drept søndag, fordi han mot ordre kikket på kaprerne.

MASKERT: En av kaprerne forlot flyet for å forhandle ansikt til ansikt med myndighetene i dag.