<strong>SATTE INN KFOR:</strong> Italienske "Carabinieri", del av NATOs kosovostyrke (KFOR), rykket inn og sikret en bro i den nordlige delen av byen Mitrovica, etter at maskerte menn angrep et valglokale med tåregass og knuste valgurner før de ble stanset. Foto: Foto: Marko Djurica / REUTERS
SATTE INN KFOR: Italienske "Carabinieri", del av NATOs kosovostyrke (KFOR), rykket inn og sikret en bro i den nordlige delen av byen Mitrovica, etter at maskerte menn angrep et valglokale med tåregass og knuste valgurner før de ble stanset. Foto: Foto: Marko Djurica / REUTERS Vis mer

Maskerte menn angrep stemmelokaler med tåregass

Historisk lokalvalg i Kosovo preget av lav deltakelse og sterke protester.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Valget søndag var det første i den tidligere serbiske provinsen som myndighetene i Beograd stilte seg bak. Ved forrige valg i 2010 var parolen fra Serbia boikott.

I november i fjor inngikk imidlertid Serbia en avtale om å innlede forhandlinger om medlemskap i EU, og da var en av betingelsene normaliserte forbindelser med regjeringen i Pristina.

Serbia avviser offisielt fortsatt Kosovos uavhengighet fra 2008, men etter press fra EU har Serbia gått med på at det serbiske mindretallet må delta i lokalvalget.

Tilrop Søndag kveld var det klart at få hadde fulgt oppfordringen. Serbiske nasjonalister har presset på for en boikott og mener at å stemme er å anerkjenne Kosovos uavhengighet.

Kosovos største serbiske enklaver er i nord. I fire av de nordlige valgdistriktene sto valgdeltakelsen i 15-tiden på mellom 7,1 og 13,4 prosent, mens tallet for Kosovo som helhet var på 33 prosent, melder DPA.

1,8 millioner mennesker var stemmeberettigede i søndagens lokalvalg.

Mange av dem som stilte opp for å stemme, ble utsatt for skjellsord og tilrop fra grupper av serbere som hadde samlet seg ved valglokalene.

Ifølge Reuters hadde mange av dem reist til Kosovo fra Serbia for å være til stede. Noen filmet også velgerne.

Tåregass Søndag kveld gikk maskerte menn til angrep på hovedvalglokalet på en skole i Mitrovica. Angriperne kastet tåregassbeholdere inn i bygningen, før de begynte å knuste valgurner. En kvinne skal ha blitt skadd da hun hoppet ut av et vindu for å komme unna.

Valglokalet på Sveti Sava-skolen inneholdt omkring halvparten av valgavlukkene på den serbiske siden av den etnisk delte byen.

Valgfunksjonærer og observatører fra Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa måtte flykte da mennene slo til.

Politiet sperret av området da det enda var to timer igjen av valget, opplyser vitner og det statlige serbiske nyhetsbyrået Tanjug.

Press En normaliseringsavtale inngått mellom Pristina og Beograd i april tar sikte på å integrere serberne i nord med resten av Kosovo. Men dårlig valgdeltakelse blant serberne vil føre valgseier for det albanske flertallet, noe som kan gjøre forsøkene på å stabilisere og integrere de serbiskdominerte nordlige områdene vanskelig.

<strong>HISTORIE:</strong> Statsminister i Kosovo Hashim Thaci gir sin stemme i det historiske lokalvalget, sammen med sin kone Lumnije Thaci. Den serbise minoriteten som bor i nord, aksepterer ikke regjeringen i Pristina, og er ventet å boikotte valget. De første rapportene tyder på at valgdeltakelsen har vært svært lav. AFP PHOTO / ARMEND NIMANI
HISTORIE: Statsminister i Kosovo Hashim Thaci gir sin stemme i det historiske lokalvalget, sammen med sin kone Lumnije Thaci. Den serbise minoriteten som bor i nord, aksepterer ikke regjeringen i Pristina, og er ventet å boikotte valget. De første rapportene tyder på at valgdeltakelsen har vært svært lav. AFP PHOTO / ARMEND NIMANI Vis mer

Før valget hevdet flere offentlig ansatte kosovoserbere at myndighetene i Serbia nærmest truet dem til å delta i lokalvalget.

- Sjefen min og flere kolleger har sagt til meg at dette er en ordre fra Beograd og at hvem som stemmer, vil bli registrert, sa en kosovoserber til nyhetsbyrået AFP.

Oppmøtet søndag tydet på at presset ikke hadde bidratt mye.

- Dette valget er høyforræderi, og det vil føre til at Kosovo vil isoleres fra Serbia. Det vil føre til en serbisk folkevandring fra Kosovo, sa den 22 år gamle studenten Negovan Todorovic.

- Beograd forråder Kosovo for vage løfter om såkalt europeisk integrasjon.

På fredag ble den Beograd-støttede ordførerkandidaten i det nordlige Mitrovica, Krstimir Pantic, overfalt på gaten og fikk kutt og skrammer i ansiktet.

(NTB)

<strong>FLYKTET:</strong> Valgfunksjonærer og observatører fra Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa måtte flykte da ukjene personer gikk til angrep på et valglokale i den etningsk delte byen Mitrovica. Foto: Foto: DJORDJE SAVIC / EPA
FLYKTET: Valgfunksjonærer og observatører fra Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa måtte flykte da ukjene personer gikk til angrep på et valglokale i den etningsk delte byen Mitrovica. Foto: Foto: DJORDJE SAVIC / EPA Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer