Maskerte rivningsarbeidere i gang igjen

Ungdomshuset i København skal bort.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Rivningen av det omstridte Ungdomshuset i Jagtvej 69 på Nørrebro er i gang igjen.

Like før klokken 11 ble det gitt tillatelse til at arbeidet kunne fortsette, fordi de maskerte rivningsarbeiderne nå har fått kontroll på asbeststøvet, opplyser Jørgen Lund Madsen i Miljøkontrollen til Ritzau.

Rivingen startet klokken åtte i dag tidlig, men ble stanset like før klokken ti.

- Ulovlig

- Det er snakk om ulovlig nedrivning. For det første er det ikke trygt fordi det er asbest i bygningen. Støvet er farlig for omgivelsene, sier Freddy Ridder Haugen, sikkerhetsrepresentant, til ekstrabladet.dk.

Fredag ga Miljøkontrollen i København kommune dispensasjon til rivingen, men de glemte å ta hensyn til ulike forhold, som farlig støv skriver ekstrabladet.dk.

Nå skal det skaffes en vannsprøyte som kan binde støvet.

- Myndighetene har hele tiden slått fast hva som er lovlig og ulovlig. Så det er grotesk at de river det ned ulovlig, sier Ridder Haugen.

STANSET: København Kommune stanset rivingen av Ungdomshuset på grunn av asbestfaren. Foto: SCANPIX
STANSET: København Kommune stanset rivingen av Ungdomshuset på grunn av asbestfaren. Foto: SCANPIX Vis mer

Ryddet stedet med hunder

Rundt 100 personer rakk å samle seg bak Ungdomshuset hvor de kom med hissige tilrop til de hettekledde bygnignsarbeiderne. Politiet har derfor brukt hunder og ryddet hele området. Forsamlingen ble presset ned til enden av Søllerødgade bak huset og stemningen er amper ifølge ekstrabladet.dks journalister på stedet.

Vandalisert

På en pressekonferanse i København i dag sa lederen av Faderhuset Ruth Evensen at hun hadde besluttet rivning i løpet av helgen.

- Jeg ville personlig gjerne ha bevart det historiske huset, men det ble gjort umulig av ødeleggelsene. Jeg var selv i huset ved nyttårsaften 2001. Den gang var ødeleggelsene slett ikke så omfattende som i dag, sier Ruth Evensen til JyllandsPosten.

Hun sa der at de bærende konstruksjoner av Ungdomshuset var intakt, men at en istandsetting av huset ble vurdert som for dyrt for Faderhuset.

Maskerte rivningsarbeidere i gang igjen
RIVES: Riviningen av ungdomshuset i Nørrebro i København ble igangsatt kl 0800 mandag morgen.
POLITIBESKYTTELSE: Massivt politioppbud utenfor Ungdomshuset mandag morgen.