Maskerte ungdom kaster fyrverkeri og kinaputter

Mindre sammenstøt mellom politi og ungdommer i Göteborg onsdag formiddag etter sex-ryktene på sosiale medier.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter at det har blitt varslet et nytt opprør i Göteborg, samler flere og flere ungdommer seg nå utenfor skolen Framtidsgymnasiet, ifølge Aftonbladet.

Kastet fyrverkeri Klokken 12.30 var det rundt 150 ungdommer til stede i området rundt Järntorget og skolen.

Like før klokken 14 meldes det om mindre konfrontasjoner mellom politiet og ungdommene, etter ungdommene kastet fyrverkeri og kinaputter. Noen av de skal ha maskert seg og trukket skjerf foran ansiktet.

Politiet skal ha tatt hånd om en person, og flere andre ungdommer kom til da politiet førte bort personen. Ifølge Aftonbladet er det også aggressiv stemning mot journalister som rapporterer fra torget. Til sammen har minst tre personer blitt tatt hånd om av politiet onsdag formiddag.

I tillegg melder nyhetsbyrået TT at noen har forsøkt å tenne på et svensk flagg, men at de ikke fikk fyr.

Varslet nye opprør - Vi er på stedet for å sørge for at ingen kommer til skade, sier pressetalsmann i Göteborg-politiet Ulla Brehm til Dagbladet.

 NYE KONFRONTASJONER:  Onsdag var opp til 200 ungdommer samlet utenfor Framtidsgymnasiet og på Järntorget i Göteborg. De kastet raketter og kinaputter, og noen prøvde også å tenne på et svensk flagg. Foto: 
Annika Fägerlind
NYE KONFRONTASJONER: Onsdag var opp til 200 ungdommer samlet utenfor Framtidsgymnasiet og på Järntorget i Göteborg. De kastet raketter og kinaputter, og noen prøvde også å tenne på et svensk flagg. Foto: Annika Fägerlind Vis mer

Tirsdag samlet 500 ungdommer seg utenfor en annen skole i Göteborg, hvor de blant annet kastet flasker og steiner på politiet og allmennheten. Politiet satte inn hester, hunder, 30 politifolk og helikopter for å få kontroll på elevene.

- Vi har fått inn anmeldelser om mishandlinger etter i går, sier Brehm til Dagbladet.

Politiet har fått inn over 50 anmeldelser etter tirsdagens bråk, og tirsdag kveld ble det ifølge Aftonbladet sendt rundt meldinger som oppfordret ungdommer til møte opp utenfor skolene på onsdag også.

Stengte skoler Både Framtidsgymnasiet og Plusgymnasiet holder stengt i dag, og i løpet av dagen vil det bli avgjort om skolene også må stenges resten av uka.

Førstnevnte skulle egentlig ha juleavslutning onsdag og vil ikke åpne igjen før etter jul.

Politiet avkrefter Dagbladet har fått flere meldinger om at det hovedsakelig var ungdommer med minoritetsbakgrunn som deltok i opprøret tirsdag.

Politiet avkrefter at det var en spesiell etnisk gruppe som deltok i opprøret, og at dette har noe med motivasjonen bak opprøret å gjøre.

- Jeg tror dette er skoler hvor det går mange med ulik etnisk bakgrunn, men tror ikke det er noe særlig i det, sier Brehm til Dagbladet.

Nye hetskontoer Den første kontoen som hang ut unge jenter på Instagram ble opprettet på mandag. Kontoen ble slettet, men det har i tiden etter dukket opp flere kontoer med samme navn både på Facebook og Instagram.

 HETS:  Også på Facebook har ungdommer i Göteborg blitt hetset. Denne gruppen med samme navn som Instagram-kontoen la også ut navn på svenske jenter og navn på gutter de skal ha ligget med. Gruppen ble opprettet mandag kveld. Bildet til høyre er fra opprøret utenfor Plusgymnasiet tirsdag. Foto: Skjermdump/NTBSCANPIX
HETS: Også på Facebook har ungdommer i Göteborg blitt hetset. Denne gruppen med samme navn som Instagram-kontoen la også ut navn på svenske jenter og navn på gutter de skal ha ligget med. Gruppen ble opprettet mandag kveld. Bildet til høyre er fra opprøret utenfor Plusgymnasiet tirsdag. Foto: Skjermdump/NTBSCANPIX Vis mer

Personen som mistenkes for å stå bak kontoen er ei 17 år gammel jente som studerer ved Plusgymnasiet.

Hun har vært inne til avhør hos politiet, men fastholder at hun er uskyldig.

- Det føles ikke bra å være mistenkt for dette, med tanke på at det har kommet ut overalt. Og den personen som virkelig ville ødelegge for meg, har lyktes. Men den personen kommer til å bli tatt, sier hun til Expressen.

 NY KONTO:  Denne Instagram-kontoen ble opprettet etter opprøret, og bare én i rekken av flere hetskontoer på Facebook og Instagram. Orroz er et annet ord for horer. Foto: Skjermdump
NY KONTO: Denne Instagram-kontoen ble opprettet etter opprøret, og bare én i rekken av flere hetskontoer på Facebook og Instagram. Orroz er et annet ord for horer. Foto: Skjermdump Vis mer