Maskespillet

I dag får russisk makt et nytt ansikt. Men er vi vitne til noe annet enn et maskeradeball, spør Morten Strand.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ST. PETERSBURG (Dagbladet): I tsartida var det russiske rikssymbolet en dobbeltørn, med to identiske ørnehoder som så i hver sin retning. I dag får russisk makt igjen et dobbeltansikt, når Dmitrij Medvedev sverger sin ed som president, og hans første embetsgjerning vil være å utnevne Vladimir Putin til sin statsminister. Den nyslåtte statsministerens første trekk vil være å ta med seg hele sin presidentadministrasjon, og flytte den til regjeringen og Statsministerens kontor. Putin tar altså med seg hele sin stab som har kontrollert regjeringsapparatet og hatt instruksjonsrett overfor departementene. Han tar med seg selve generalstaben i det sentraliserte politiske systemet han har bygget opp. Avisa Gazeta skriver at det eneste Putin etterlater seg i Kremls presidentkontorer er Boris Jeltsins fyllepenn - og det er ikke ment som en morsomhet - som Putin i sin tid arvet av Jeltsin, og som har vært brukt til å signere viktige lover med.

LIKEVEL ER ikke dagens russiske dobbeltansikt et bilde av to identiske hoder. Det er et bilde av to ganske forskjellige hoder, det ene - Putins - autoritært, det andre - Medvedevs - liberalt. Da jeg snakket med Medvedevs klassevenninne og tidligere nabo, Elena Oskova i helga, svarte hun sånn på spørsmålet om Medvedev har et demokratisk sinnelag:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer