- Maskhadov er drept

Den tsjetsjenske opprørslederen Aslan Maskhadov skal være skutt av russiske styrker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tsjetsjenske separatister lover å fortsette kampen mot Russland, til tross for meldingen om at opprørslederen Aslan Maskhadov er drept.

- Motstanden vil fortsette. Det er ingen tvil om det, sier Maskhadovs talsmann og nære medarbeider, Akhmed Zakajev, som lever i politisk asyl i London.

Maskhadov, som i en periode også var Tsjetsjenias folkevalgte president, ble drept i en skuddveksling med russiske spesialsoldater i dag.

Putin informert
Russisk politi bekreftet drapet, og sjefen for sikkerhetstjenesten FSB, Nikolaj Patrusjev, informerte på nasjonalt fjernsyn president Vladimir Putin om hendelsen.

- I landsbyen Tolstoj Jurt i Tsjetsjenia ble det gjennomført en operasjon av spesialstyrker fra FSB, der den internasjonale terroristen og lederen for væpnede grupper, Maskhadov, ble drept og hans nærmeste medsammensvorne ble arrestert, sa Patrusjev til Putin. Presidenten ba Patrusjev dobbeltsjekke for å bekrefte at Maskhadov virkelig var drept.

TV-kanalen NTV viste bilder av det som skal være liket av Maskhadov.

- Tragisk feil
Opprørsrepresentanten Zakajev avviser at drapet stanser opprøret og påpeker at de har gjennomlevd en lignende situasjon tidligere, da Tsjetsjenias første president Jokhar Dudajev ble drept i 1996.

- Dette er en tragisk feil som det russiske lederskapet har gjort. I stedet for Dudajev fikk vi Maskhadov. I stedet for Maskhadov vil det komme noen andre, sa Zakajev. Han advarer om at konflikten kan bli radikalisert av drapet på opprørslederen.

Også Tsjetsjenia-eksperten Julie Wilhelmsen ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt tror drapet på Maskhadov kan gjøre situasjonen i Tsjetsjenia enda mer fastlåst.

- Tilsynelatende kan dette se ut som en seier for Russland og en bekreftelse på at de er i ferd med å få bukt med separatistbevegelsen. Men vi vet at den ikke er knust og at den mer moderate motvekten i lederskapet nå er enda mindre, sier Tsjetsjenia-eksperten.

Forhandlingspartner

- Selv om Maskhadov til tider har vært altfor svak i forhold til de radikale grupperingene, var han tross alt en relativt moderat leder som forsøkte å holde kontroll på separatistbevegelsen, sier Wilhelmsen.

- Hvis Russland hadde kommet til erkjennelsen av at de måtte forhandle med separatistene, er det Maskhadov de ville ha forhandlet med. Når de nå har tatt bort ham, og ikke for eksempel Sjamil Basajev, sitter de radikale nok en gang igjen som den styrkede og sterke delen av separatistbevegelsen.

I januar gikk Maskhadov inn for ensidig våpenhvile og foreslo forhandlinger. Det ble blankt avvist av russerne.

- De har hele tiden ment at Maskhadov er en terrorist på linje med Basajev og andre mer radikale, sier Wilhelmsen.

Milliondusør 

Drapet på den 53 år gamle separatistlederen vil trolig styrke posisjonen til president Putin, som har lovet å slå hardt ned på tsjetsjenske terrorister og opprørere. Det har vært utlovet en dusør på 10 millioner dollar for Aslan Maskhadov.

Maskhadov ble valgt til president i Tsjetsjenia i 1997, men har vært på flukt siden russiske styrker gikk inn i delrepublikken to år senere. Han blir regnet som mindre ytterliggående enn kommandanten Sjamil Basajev, men russiske myndigheter har anklaget de to for å samarbeide.

Russland har utpekt både Maskhadov og Basajev som ansvarlige for en rekke terrorhandlinger, blant annet gisselaksjonen som krevde mer enn 320 menneskeliv i Beslan i Nord-Ossetia sist høst. Maskhadov benektet at han hadde noe med aksjonen å gjøre. I en erklæring på de tsjetsjenske opprørernes internettside sa han at de som sto bak Beslan-aksjonen vil bli stilt til ansvar av en domstol.

Sjamil Basajev tok noen dager etter tragedien på seg skylden for aksjonen.

DØD?: Russiske militærmyndigheter hevder de har drept den tsjetsjenske opprørslederen Aslan Maskhadov.
BEVIS?: Dette TV-bildet ruller i kveld over russiske TV-skjermer, og skal angivelig vise separatistlederen død.