Maskhadovs død lukker døra til fred

Vladimir Putin kvittet seg i går med sin erklærte fiende, den tsjetsjenske opprørslederen Aslan Maskhadov. Hans død betyr en stengt dør til en diplomatisk løsning av Tsjetsjenia-konflikten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ST. PETERSBURG (Dagbladet): Maskhadovs talsmann og nære medarbeider Akhmed Zakajev, som lever i eksil i London, sier kampen for tsjetsjensk selvstendighet vil fortsette.

-  Motstanden vil fortsette. Det er ingen tvil om det, sier Zakajev.

Maskhadov er Tsjetsjenias siste folkevalgte president. Han ledet opprørsrepublikken til den andre russiske invasjonen startet, før jul i 1999. Han stanset aldri den volden som tsjetsjenske terrorister sto bak. Men han har vært en mann som offentlig har villet ha dialog med russiske myndigheter, og erklærte i januar en ensidig våpenhvile. Han har også tatt avstand fra terroraksjonene som den fremste av de tsjetsjenske terroristene, Sjamil Basajev, har tatt ansvaret for, blant annet aksjonen mot et teater i Moskva i 2002, og terroraksjonen mot en skole i Beslan i desember i fjor. President Putin ville aldri ha noen dialog med Maskhadov.

Teatralsk

Russisk politi bekreftet drapet, og sjefen for sikkerhetstjenesten FSB, Nikolaj Patrusjev, informerte på nasjonalt fjernsyn, på teatralsk vis, president Vladimir Putin om hendelsen. -  I landsbyen Tolstoj Jurt i Tsjetsjenia ble det gjennomført en operasjon av spesialstyrker fra FSB, der den internasjonale terroristen og lederen for væpnede grupper, Maskhadov, ble drept og hans nærmeste medsammensvorne ble arrestert, sa Patrusjev til Putin. Presidenten ba Patrusjev dobbeltsjekke for å bekrefte at Maskhadov virkelig var drept.

TV-kanalen NTV viste bilder av liket av Maskhadov.

Men det er mange uklare omstendigheter rundt Maskhadovs død. Sjefen for terrorbekjempelse i Tsjetsjenia, Ilija Shabalkin, forklarte først at Maskhadov ble skutt av en av sine sikkerhetsvakter etter at Maskhadov, hans nevø, og to sikkerhetsvakter var omringet. Seinere i går forklarte han at Maskhadov ble identifisert av lokalbefolkningen i Tolstoj Jurt, og flyktet ned i en betongbunker under et hus i landsbyen. Så ble bunkeren sprengt i lufta.

Uklart

Detaljene rundt Maskhadovs død spriker, blant annet fordi det er viktig hvordan han døde. De tre som var med ham i Tolstoj Jurt er ifølge TV-stasjonen NTB arrestert og i live.

Visestatsminister i Tsjetsjenia, og kanskje utbryterrepublikkene mektigste mann, Ramson Kadyrov, sa i går ifølge nettavisa Gazeta, at det ikke var meningen å ta livet av Maskhadov. Meningen var å tilby ham en jobb i den russiske sikkerhetstjenesten. Samtidig forsikret Kadyrov president Putin og alle andre om at han var fornøyd med at Maskhadov var død.

-  Dette er en gave til alle tsjetsjenske kvinner på kvinnedagen. Den samme skjebne vil vente Shamil Basajev. Han vil bli båret fram til offentlig skue i sentrum av Grosny når han er død, sa Kadyrov. Han er sønnen til den Putin-vennlige presidenten som ble drept i en blodig terroraksjon i Grosny i april i fjor.

Moderat

Russlandseksperten Julie Wilhelmsen sier til Dagbladet.no at Maskhadov var en moderat leder Han forsøkte å holde kontroll på den tsjetsjenske separatistbevegelsen.

-  Hvis Russland hadde kommet til erkjennelsen av at de måtte forhandle med separatistene, er det Maskhadov de ville ha forhandlet med. Når de nå har tatt bort ham, og ikke for eksempel Sjamil Basajev, sitter de radikale nok en gang igjen som den styrkede og sterke delen av separatistbevegelsen, sier Wilhelmsen.

Det var utlovet en sum på 10 millioner dollar for dem som drepte eller ga opplysninger som førte til at Maskhadov ble drept.

DREPT: Russisk TV viste i går bildene av liket til den moderate lederen Aslan Maskhadov. Hans død gjør en diplomatisk løsning på konflikten enda vanskeligere.