Maskin-vin uten aldersgrense

STAVANGER (Dagbladet): I dag lanseres apparatet som gjør vann til vin på ett døgn - til under 15 kroner flaska. Maskinen selges uten aldersgrense. Produsenten tror mest på distrikter med dårlig pol-dekning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er den lille Stavanger-bedriften Fermento International som står bak nyvinningen. Fermento har som mål å selge 8000 vinmaskiner før jul, og 16000 neste år.

- Vi legger ikke opp til å markedsføre dette som kvalitetsvin, for det er det ikke. Men det er sannsynligvis den beste hjemmevinen du noen gang har smakt, sier gründer og daglig leder Tommy Fjelde.
Vinmaskinen WineTime, som koster 2500 kroner, legges i dag ut for salg i 700 butikker landet over. Vidunderet ble demonstrert for publikum i går, og er enkelt å bruke. Du legger oppi noen spesielle gjærkuler og fyller på med vinkonsentrat og et par liter vann. Så stiller du inn en tidsbryter, og vips - 24 timer seinere har du fire flasker bordvin (tre liter).

Uten aldersgrense

Vinkonsentratet er spansk, og koster 55 kroner kartongen. Foreløpig er det bare to typer vin, rød og hvit, som legges ut for salg. Men det vil være fullt mulig å lage vin av eget bærkonsentrat. Det vil også bli mulig for konkurrenter å produsere sitt eget konsentrat, en konkurranse som Fermento på lengre sikt frykter.

Tommy Fjelde satser ikke på at vinsnobber skal kaste seg over produktet, og han har også avskrevet de flinkeste vinleggerne.

Men 80 prosent av vinomsetningen på Vinmonopolet er billigvin, og det lages ti millioner liter hjemmebrygget vin hvert år. Disse kundene vil Fjelde ha tak i.

Gråsone

Fermento har søkt myndighetene om å få selge vinmaskinen med 18-årsgrense. Rusmiddeldirektoratet har sendt saken til Sosialdepartementet, som så langt ikke har kommet med noe svar. Dermed selges maskinen til alle som legger pengene på bordet.

Oppfinneren Fjelde vokste opp i ryfylkebygda Jørpeland, hvor man må reise i en time for å komme til nærmeste pol- utsalg. Økonomen drev med vinlegging som hobby og bestemte seg for å gjøre butikk på det.

Til neste år regner Fermento med at maskinen også lanseres gjennom store detaljvarekjeder i Sverige og Storbritannia. Norge er nemlig bare et testmarked. Det er i Storbritannia, USA og Canada at storsatsingen skal skje.