ARBEID: Denne bulldoseren drev med planeringsarbeid som ikke var godkjent. Politiet oppretter nå sak.
Foto: Peder Gjersøe
ARBEID: Denne bulldoseren drev med planeringsarbeid som ikke var godkjent. Politiet oppretter nå sak. Foto: Peder GjersøeVis mer

Maskinførerens melding før brukollapsen: «Få stengt E18!»

Politiet har opprettet sak etter brukollapsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HOLMESTRAND/OSLO (Dagbladet): Holmestrand kommune har ikke mottatt noen søknad om å tillate anleggsarbeidet som foregikk under Skjeggestadbrua utenfor Holmestrand, da den kollapset i går.

- Vi har gått gjennom våre arkiver, og det er ikke registrert noen søknad eller tillatelser til noen inngrep i området, sier plan- og bygningssjef i Holmestrand kommune, Svend Bergan Grane, til Tønsbergs Blad.

Han opplyser videre at det er grunneiers ansvar å søke om en slik tillatelse. Basert på at det ikke er mottatt noen søknad, kan arbeidet ha vært ulovlig.

- Vi har ikke fått noen søknad om det arbeidet. Vi kan likevel ikke konkludere om det er ulovlig utført. For det må vi vite omfang og hvor det er utført, sier Bergan Grane til Dagbladet.

Ikke kjent med arbeidet Avdelingsdirektør i Statens vegvesen, opplyste på en pressekonferanse tidligere i dag at de ikke kjente til planeringsarbeidet under brua.

Etter pressemøtet, spør Dagbladet om Statens vegvesen har undersøkt dette arbeidet.

- Vi har registrert at det står en doser der, og det er en av tingene vi har sjekket ut. Vi har ennå ikke vært i kontakt med eier, men det er noe vi driver med, sier hun til Dagbladet.

VISSTE IKKE OM ARBEIDET: Avdelingsdirektør Ingunn Foss opplyste at de ikke kjente til arbeidet på stedet. Foto: Per Flåthe / Dagbladet
VISSTE IKKE OM ARBEIDET: Avdelingsdirektør Ingunn Foss opplyste at de ikke kjente til arbeidet på stedet. Foto: Per Flåthe / Dagbladet Vis mer

- Kan det bli en politisak?

- Nå skal vi først få klarhet i saken her, så det vil jeg ikke svare på ennå, sier Foss.

Oppretter politisak Stasjonssjef Ulf Malm i Holmestrand-politiet var i dag ute ved rasstedet for å kikke på skadene.

- Vi har snakket med både grunneier og sjåfør av doseren, og kan bekrefte at vi har opprettet sak. Men hva slags etterforskning dette blir vet jeg ikke nå. Vi venter på en del tilbakemeldinger fra mange med kompetanse, slik at vi ser hva vi skal forholde oss til, sier Malm til Dagbladet.

Han er sjøl godt kjent i området og bekrefter at det er et populært turistområde. Om arbeidet ved siden av bruene var for å gjøre adkomsten og bedre løypenettet kan han ikke svare på.

- Nei, jeg ser at det er skrevet noe om dette, men jeg kan ikke bekrefte slike opplysninger, sier han.

Mens fagfolk vuderer omfanget og eventuelle tiltak for å få veien tilbake i brukbar stand, har Malm, i samarbeid med Statens vegvesen, kontrollert trafikken og mulighetene.

- Det er foreløpig ingen krise, men vi ser jo at trafikkmengden gjennom Holmestrand har økt betydelig.

Rive minst en bru Senioringeniør Reidar Jørgensen fra Statens vegvesen var sammen med politiet på trafikkbefaringen i dag. Han forteller at det er lite trolig at den mest ødelagte brua kan reddes.

- Nei, den må rives. Pillarene er bygd for å tåle trykkbelastning, ikke sideveis belastning. Det vi håper på er å redde brua i nordgående løp. Den ser i alle fall god ut, sier han.

Uansett understreker Jørgensen at det vil gå lang tid før E18 igjen er farbar over rasstedet. I mellomtiden må sjåfører belage seg på omkjøringer.

Etter det Dagbladet kjenner til, sender nå Statens vegvesen opp en drone som skal kartlegge området. I løpet av morgendagen skal det lages en modell av brua.

Steng brua Daglig leder Christoffer Bruserud i entreprenørfirmaet Oscar og Tormod Wike, hadde oppdraget med planeringsarbeidet.

Han sier til Tønsbergs Blad at han fikk melding fra maskinføreren som utførte arbeidet 14.33 i går: «Det er grunnbrudd. Få stengt E18!»

Grunneier Bjørn Hunstad leide bulldoseren fra firmaet Machine Partner, skriver Tønsbergs Blad.

Hunstad innrømmer overfor VG at han ikke visste at han måtte søke om tillatelse til å bruke bulldoser under bruområdet.

OPPRETTER SAK: Stasjonssjef Ulf Malm i Holmestrand. Foto: Per Flåthe / Dagbladet
OPPRETTER SAK: Stasjonssjef Ulf Malm i Holmestrand. Foto: Per Flåthe / Dagbladet Vis mer

- Vi leide inn samme entreprenørfirma som jeg har brukt til forskjellig arbeid i 5-6 år. I desember begynte de med å jevne ut en skrå helling for at en løypemaskin som lager skiløyper i området, skulle kunne kjøre der. Det er også et utslagssted for et golfhull. Vi skulle fylle opp inntil to meter. Derfor var bulldoseren der for å rette ut massen firmaet hadde kjørt opp tidligere, sier Hunstad til avisa.

Naboer reagerte på arbeid En beboerne rett ved rasstedet, Ole-Anton Rønningen (33), lurte på om huset skulle riste av grunnmurene da en stor, gul Caterpillar anleggsmaskin - lik den som ligger veltet nede i rasområdet - passerte huset sist lørdag.

Anleggsveien ligger om lag 30 meter fra huset til Rønningen.

- Da kom den store maskinen oppover fra dalbunnen der det har rast nå. Kona og jeg tok en tur ned for å se hva som har skjedd der den siste tiden. Og den gamle anleggsveien, eller skogsveien om du vil, var utvidet i løpet av vinteren. Det går stadig store lastebiler med stein opp og ned her, men det har aldri ristet i grunnen som sist lørdag, sier Rønningen til Dagbladet.

Han kan ikke garantere at det er den samme doseren som ligger veltet nede i gjørma nå.

- Men det er iallefall samme farge og en Caterpillar av tilsvarende størrelse som fikk oss til å reagere i helga, sier han.

Flere andre naboer som Dagbladet snakket med i går kveld, reagerte også på at doseren drev med arbeid på stedet.