Massaker-ofre begravet

Tusenvis av mennesker var til stede da de omkring 160 ofrene for flyktningmassakren i Burundi ble lagt i jorda mandag. Den afrikanske union (AU) vil granske angrepet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den tverr-religiøse seremonien ble to timer forsinket fordi det tok lang tid for lastebilene å frakte alle kistene til gravplassen. Kistene ble lagt i en stor massegrav på et militært område. Her skal de ligge inntil situasjonen i det østlige Kongo blir bedre og de kan begraves på hjemstedet, opplyser en tjenestemann.

De fleste av ofrene var tutsier fra Kongo, som hadde flyktet fra angrep fra hutumilitsen, regjeringssoldater og sivile kongolesere. Det var for det meste kvinner, barn og spedbarn som ble liggende igjen i den raserte flyktningleiren etter at angriperne hadde fullført sine ugjerninger. De skjøt, hakket og slo i hjel minst 162 flyktninger sent fredag.

Granskingsteam

Den afrikanske union planlegger å sende et granskingsteam til FN-leiren Gatumba for å finne de skyldige. Nigerias president Olusegun Obasanjo, som er formann for unionen, fordømte det brutale angrepet.

- Det som skjedde i Gatumba er utålelig. De som sto bak barbariet skal ikke få slippe ustraffet unna, forsikret Obasanjo.

FNs sikkerhetsråd fordømte søndag flyktningmassakren. Sikkerhetsrådet ba samtidig Burundi og Kongo å sørge for at de skyldige blir stilt til ansvar. Det ble innkalt til hastemøte i Sikkerhetsrådet for å diskutere situasjonen i Burundi etter massakren fredag.

FNs generalsekretær Kofi Annan sa tidligere på dagen at han er sjokkert og opprørt og ba Burundi, Kongo, Rwanda og Uganda slå hardere ned på de væpnede gruppene som opererer i grenseområdene mellom landene.

FN har bedt Burundi opprette en flyktningleir lenger vekk fra grensen til Kongo, der blodbadet fant sted, melder BBC. Burundi stengte søndag grensen til Kongo som en følge av massakren av flyktningene. Frykten øker for at ekstremistiske hutuer skal slå til igjen.

Gerilja

Geriljaen FNL har tatt på seg ansvaret for massakren i Gatumba-leiren, men hevder at målet var en militærleir like ved. Uavhengige observatører mener imidlertid at det er en koalisjon av folk fra Burundi, Kongo og Rwanda som står bak overgrepene.

Opptil 20.000 tutsier fra Kongo har søkt tilflukt i flere FN-leire i Burundi på grunn av uroen i hjemlandet. FNL har cirka 3.500 medlemmer og er den eneste opprørsgruppen i Burundi som har nektet å delta i samlingsregjeringen som ble innsatt etter den vel ti år lange borgerkrigen.

(NTB)