Massakre i Tel Aviv

Selvmordsbomberne brukte hjemmelagde bomber fylt med bolter og stålkuler. Flere titalls fattige ble drept i Tal Avivs 'red light district'.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Så mange som hundre ble såret, mange av dem alvorlige, etter attentatene som skjedde nesten samtidig ved den gamle busstasjonen og et kjøpesenter i sentrum av Tel Aviv midt i rushtiden klokka 18.30 søndag ettermiddag, lokal tid.

Døde og sårede lå strødd i gatene og butikker var knust etter attentatene. 17 lik ble funnet i kaoset, inkludert de to selvmordsbomberne, mens ytterligere sju mennesker døde på sykehus.

En av bombene gikk av i Neve-Shaanan-gata, og den andre 200 meter unna i Ha'gdud Ha'ivri-gata. Bombene eksploderte rett etter hverandre, noe som gjorde at det ganske raskt var klart at det dreide seg om et selvmordsangrep.

Ulovlige innvandrere

Bombene var fylt med bolter og stålkuler, slik at de kunne føre til størst mulig skade på flest mulig mennesker i det travle området, som også er Tel Avivs «red-light district», fullt av alkoholkiosker, barer, lokaler for billige telefonsamtaler og sexbutikker. Sykebilene hadde problemer med å nå fram på grunn av den tette trafikken.

Bydelen er full av ulovlige innvandrere som er minst like redde for politiet som for selvmordsbombere. Mange av dem er ulovlige innvandrere fra Romania, Russland og den tredje verden, som Afrika, Thailand og Kina.

En 29 år gammel mann fra Kongo sa på en blanding av engelsk og hebraisk at mange av de sårede han prøvde å hjelpe, stakk av før politiet kom.

Politiet oppfordret dem til å besøke sine sårede slektninger på sykehuset og forklare seg for å bidra til etterforskningen. De lovte at innvandringspolitiet ikke ville bli involvert.

Påtar seg ansvaret

Angrepet kom etter massiv kritikk og rop om hevn fra palestinsk side etter at israelske soldater har drept mange medlemmer av militante organisasjoner og jevnet hundrevis av hus med jorda de siste månedene.

Tre forskjellige rivaliserende palestinske grupper påtok seg ansvaret for attentatet.

Først tok den radikale palestinske gruppa Islamsk hellig krig på seg ansvaret i en telefonsamtale fra Jenin på den okkuperte Vestbredden, men lederen for organisasjonen, Ramadan Shallah, sa senere til al-Jazeera at de støttet angrepet, men ikke sto bak det.

Senere var den litt større militante organisasjonen Hamas frampå med å påta seg ansvaret for aksjonen i en telefon fra Jerusalem, og til slutt kom al-Aqsa-martyrenes brigader på banen.

En talsmann for den israelske regjeringen kalte angrepet et forsøk på skape kaos i forkant av valget 28. januar og en eventuell krig mot Irak.

- Terrororganisasjonene forsøker å skape kaos i Israel før valget og den mulige amerikanske aksjonen mot Irak, sa Avi Pazner i en kommentar rett etter attentatet.

- Dette er et spesielt grusomt angrep siden det skjedde på et svært folksomt og travelt sted, midt i rushtiden. Derfor er det mange ofre, sa Pazner.

Israelsk politi er ofte blitt kritisert for dårlig sikkerhet i det fattige innvandrerdistriktet.

Palestinsk fordømmelse

Den palestinske selvstyremyndigheten fordømte i en erklæring selvmordsattentatet mot israelske sivile.

«Selvstyremyndigheten avviser ideen om hevn som noen bruker for å rettferdiggjøre slike angrep mot israelske sivile,» het det i erklæringen, der det blir lovet å forfølge dem som er ansvarlige, enten det er gjerningsmennene, planleggerne eller andre.

Attentatet er det første på seks uker i Israel. 21. november i fjor ble 11 mennesker drept da en selvmordsbomber angrep en buss i Kiryat Menahem utenfor Jerusalem.

Busstasjonen i Tel Aviv ble sist utsatt for et attentat i juli i fjor. Da ble fem mennesker drept. I området rundt bor det mange fattige innvandrere.

President George W. Bush fordømte angrepet i sterke ordelag, ifølge talskvinnen for Det hvite hus, Claire Buchan.

Egypts utenriksminister Ahmed Maher fordømte også angrepet, men sa at attentat slik som søndagens er et resultat av den israelske mishandlingen av palestinerne.

- Israelerne må forstå at fortsatt mishandling vil resultere i mer vold og flere aksjoner slik som denne, sa han etter et møte med de to venstreorienterte israelske politikerne Yossi Beilin og Yossi Sarid i Kairo.

Bildetekst(er):

Medisinsk personell bærer bort en såret mann etter attentatet søndag kveld i Tel Aviv. Flere palestinske grupper påtok seg ansvaret for selvmordsaksjonen. Foto: SCANPIX/Reuters (Breddebilde)

Israelsk politi gjennomsøker ruinene av butikker etter et attentat der minst 20 mennesker ble drept i Tel Aviv søndag kveld. Området der attentatet fant sted, er fullt av ulovlige innvandrere, og mange av dem fryktes drept. Foto: SCANPIX/Reuters (Breddebilde)

Oversiktsbilde av en av gatene i Tel Aviv der to palestinske selvmordsbombere slo til søndag kveld. Minst 20 mennesker ble drept i nabolaget, der det bor mange ulovlige innvandrere. (Foto: SCANPIX/Reuters) (Høydebilde)

Et dødsoffer ligger blant sammenraste rester av en butikk etter attentatet i Tel Aviv søndag kveld der minst 20 mennesker ble drept. Det travle nabolaget er fullt av ulovlige innvandrere fra Øst-Europa og den tredje verden. Foto: SCANPIX/Reuters (Breddebilde)

Israelsk medisinsk personell hjelper sårede etter attentatet søndag kveld, der minst 20 mennesker ble drept i et travelt innvandrernabolag. Foto: SCANPIX/Reuters/Havakuk Levison (Breddebilde)

<B>KAOS:</B> Hundre ble såret og minst 24 ble drept i massakren.