Massakren Frankrike ville glemme

PARIS (Dagbladet): Rettssaken mot Maurice Papon (87) har åpnet gamle sår som Frankrike helst ville glemme. Ikke bare jødeforfølgelsene under krigen, men også massakren av minst 200 algirere i Paris natt til 17.oktober 1961. Kulturminister Catherine Trautmann vil nå åpne alle arkiver om saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Saken mot Maurice Papon, som nå går for fransk rett, skulle brukes til en kollektiv hvitvask av mørke pletter i fransk historie. Papon var en passende knagg å henge gamle synder på. Han er stilt for retten for deportasjon av franske jøder som høy Vichy-tjenestemann under krigen.

Men Maurice Papon var også den ansvarlige for massakren mot algirere i 1961. Som politimester i Paris ga han ordre om aksjonen, men hele Frankrike deltok i dekkoperasjonen.

36 år etter vil Frankrike endelig til bunns i saken. Kulturminister Catherine Trautmann vil at både de berørtes familier og franskmennene skal få vite alt. Det som skjedde har hittil vært en nasjonal hemmelighet.

Offisielt var det tre ofre. I virkeligheten drepte fransk politi 200- 300 algirere. De fleste ble kastet i Seinen. Dette har også fransk presse tiet om i en årrekke. Dagen etter skrev avisene om to-tre døde. Det ble lagt et lokk over 17.oktober 1961. Ingen torde trykke bildene som beviste hva som hadde foregått.

Krigstilstand

16.oktober 1961 var midt under Algeriekrigen, som også foregikk på fransk jord. Den algeriske frigjøringsfronten FLN hadde gjennomført flere aksjoner i Frankrike. 11 politimenn var drept. Papon svarte med tilfeldige arrestasjoner og nattlig portforbud. For hvert slag politiet fikk ville det gi ti tilbake.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer