Massakren i Madrid

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Uansett hvem som står bak de nøye planlagte og koordinerte bombeeksplosjonene i Madrid i går, snakker vi om det blodigste terroranslaget i Europa på mange tiår. Over 190 mennesker ble drept og mer enn 1400 skadet av en rekke bomber. Bombene var plassert i plastposer i flere forskjellige tog og ble utløst med fjernkontroll. Overlevende øyenvitner skildret det de opplevde som rene krigsscener. Bilder fra grusomhetene har gått verden over, og terrorfrykten har med ett spredt seg fra USA til hele Europa.

Inntil i går har mange opplevd separatistorganisasjonen ETAs terroraksjoner først og fremst som et spansk problem. Etter at gårsdagens bomber i løpet av en halvtime rammet nesten like mange som ETA har drept gjennom hele sin over 40-årige historie, får dette langt større dimensjoner. Terroranslagets omfang, de mange sivile drepte, mangelen på varsling forut for eksplosjonene og dens virkning på opinionen tre dager før valget på ny nasjonalforsamling, fikk i går mange eksperter til å tvile på om det var den baskiske organisasjonen ETA som sto bak. Lederen for det forbudte baskiske separatistpartiet fordømmer aksjonene, men nekter å tro at ETA står bak. Hvis det likevel skulle være tilfellet, har trolig ETA skrevet sin dødsdom og dermed oppnådd det stikk motsatte av organisasjonens drøm.

Den andre teorien om at internasjonale terrornettverk kan stå bak, bygger dels på at terroranslaget har visse likhetstrekk med tidligere udåder fra al-Qaida. Terroreksperter har lenge advart om at europeiske storbyer kunne være al-Qaidas neste mål. At Spania var blant de landene som mest aktivt støttet USA under krigen mot Irak, taler også for en slik mulighet. Vi kan heller ikke se bort fra at det kan ha vært et samarbeid mellom islamske og baskiske terroristorganisasjoner. De er begge bygd på fundamentalistisk motstand mot vestlig livsform og demokrati. I så fall er det nok en uhyggelig bekreftelse på at terroren er global og må møtes på alle nivåer i det internasjonale samfunn.