SKREKKSLAGNE: Dette bildet rystet en hel verden da 26 personer ble drept 14. desember i fjor. Skolemassakren startet en massiv debatt i USA, men har det skjedd noe? Arkivfoto: AP Photo/Newtown Bee, Shannon Hicks/NTB Scanpix
SKREKKSLAGNE: Dette bildet rystet en hel verden da 26 personer ble drept 14. desember i fjor. Skolemassakren startet en massiv debatt i USA, men har det skjedd noe? Arkivfoto: AP Photo/Newtown Bee, Shannon Hicks/NTB ScanpixVis mer

Massakren på denne skolen startet massiv våpen-debatt i USA, men har det skjedd noe?

Nå har det vært 16 skyteepisoder på amerikanske skoler siden den grufulle Newtown-massakren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Skolemassakren kostet 20 barn og seks voksne livet livet - og startet en massiv debatt om våpenlovgivningen i USA.

President Barack Obama var raskt ute og ba visepresident Joe Biden om å lede en gruppe som skulle finne måter å redusere skytevold i USA.

Som følge av debatten økte salget av såkalte angrepsvåpen kraftig, og våpenlobbyen var aktiv for å forhindre enhver form for forbud.

Løsnet på våpenlovgivningen Mens forslaget om å forby såkalte angrepsvåpen ble nedstemt i Kongressen, har flere amerikanske delstater gjort egne grep. Men bare rundt fem delstater har skjerpet våpenloven, ifølge CNN.

GJORDE DYPT INNTRYKK: Skyteepisoden på Sandy Hook i Newtown gjorde dypt inntrykk på amerikanerne, og det ble en stor debatt om landets våpenlover. Foto: Reuters/Mike Segar/NTB Scanpix
GJORDE DYPT INNTRYKK: Skyteepisoden på Sandy Hook i Newtown gjorde dypt inntrykk på amerikanerne, og det ble en stor debatt om landets våpenlover. Foto: Reuters/Mike Segar/NTB Scanpix Vis mer

I Connecticut, der massedrapsmannen Adam Lanza utslettet hele skoleklasser i Newtown, har de gjort mer enn 100 våpen forbudt.  

Samtidig har et titalls andre delstater gått i motsatt retning - ved for eksempel å vedta at våpenregistre ikke lengre er offentlig informasjon. Lovforslaget er trolig en konsekvens av at enkelte aviser har laget interaktive kart som avslører hvem som har våpen.

Tok foreldrenes våpen I skyteepisoden i Nevada, som skjedde like før skoledagen startet mandag, ble det brukt en semiautomatisk pistol.

Politiet opplyser at den 12 år gamle gutten som skjøt og drepte mattelæreren Michael Landsberry hadde tatt pistolen hjemmefra. Landsberry hylles som helt etter at han ble drept mens han beskyttet de andre barna.

Foranledningen for skyteepisoden i Nevada er foreløpig ukjent, men et vitne har fortalt at han sa «Hvorfor gjør dere narr av meg? Hvorfor ler dere av meg?» før han begynte å skyte.

12-åringen skjøt rundt ti skudd, før han tok sitt eget liv.

DREPT: Michael Landsberry ble skutt av en 12 år gammel gutt på en skole i Nevada mandag. Foto: NTB Scanpix
DREPT: Michael Landsberry ble skutt av en 12 år gammel gutt på en skole i Nevada mandag. Foto: NTB Scanpix Vis mer