Massakren var hevn

JONESBORO (Dagbladet): Motivet bak den ufattelige skolemassakren i Jonesboro kan være hevn: Dagene før skytingen fortalte Mitchell Johnson (13) medelever at han hadde mye dreping å ta seg av etter at kjæresten Kim slo opp med ham.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lærerinnen Shannon Wright ofret sitt eget liv da Johnson og kameraten Andrew Golden (11) avførte de dødbringende skuddene.

- Han siktet på Emma og skulle til å skyte da fru Wright stilte seg foran. Hun ble skutt... Jeg satt og så på, sier 11-årige Amber Vanhoven.Det er eleven Emma Pittman som skylder engelsklærer Shannon Wright (32) sitt liv. Den gravide, populære læreren døde på sykehuset av skuddene som traff henne fra bakholdet ved Westside Middle School.

Flaggene i Jonesboro ute på slettelandet i det nordøstlige hjørnet av Arkansas er heist på halv stang for Shannon og de fire småjentene på 11 og 12 år som kulene fra bakholdet drepte.

Den arresterte 11-åringen har trening i å skyte på blink. De to forstyrrede guttungene gjorde skolegården i Jonesboro til en skytebane med levende blinker.

Sint på ekskjæresten

På mandag sa 13-åringen til flere av vennene sine at han hadde 'mye dreping å ta seg av' etter at kjæresten slo opp med ham. Midt på dagen tirsdag la han seg i bakhold sammen med sin 11 år gamle fetter, iført kamuflasjeklær og med et arsenal av kraftige rifler og pistoler.

Deretter fikk de sine medelever på Westside Middle School til å strømme ut av skolebygningen ved å utløse brannalarmen. Da barna kom ut, løp de inn i en sperreild av minst 27 kuler. Tretten elever og to lærere ble truffet. Natalie Brooks (12), Paige Ann Herring (12), Stephanie Johnson (12) og Brittany R. Varner (11) døde av skuddene som traff dem.

Dørene til skolen lar seg ikke åpne utenfra under en brannalarm. Barna og lærerne kunne ikke rømme tilbake inn i skolebygningen.

For unge

Ni elever og en lærer ble såret, men overlevde. Seks ligger fortsatt på sykehus. Tilstanden for en av dem er kritisk.

Guttungene som skjøt er for unge til å stilles for retten som voksne. I henhold til straffeloven i Arkansas kan barn under 14 år bare stilles for retten i den spesielle ungdomsdomstolen. De kan bare dømmes til å sitte i fengsel til de er 18 år. Da blir de sluppet ut og alt blir slettet fra rullebladet deres. Men statsadvokat Brent Davis sier til telegrambyrået AP at 'vi undersøker nøyaktig hvilke muligheter vi har' for å reise mer alvorlige tiltaler mot guttungene.

- Det finnes ingen god forklaring på hvorfor en 11-åring og en 13-åring skulle gjøre noe slikt som dette. Jeg er fullstendig knust, sier sheriff Dale Haas i Craighead County.

Politiet etterforsker hvordan guttungene fikk tak i våpnene de brukte under massakren, men går foreløpig ikke ut med denne opplysningen.

Westside Middel School var stengt i går. Kriseteam og sorgbearbeidere tok seg av de pårørende og andre som kom til gymsalen på skolen utover dagen.

En stor krans, to blomsterbuketter og et tent lys var plassert på fortauet ved siden av skolebygningen i går morges.

Skulle drepe

Skolekamerater av de to drapsmistenkte guttungene sier at kjæresten til 13-åringen nylig slo opp med ham.

Mandag sa 13-åringen til noen av vennene sine at han 'hadde mye dreping å ta seg av', forteller Jamie Clevenger til avisa Jonesboro Sun.

En annen elev sier at han så 11-åringen stå ved siden av brannalarmen. Da den ble utløst, løp 11-åringen ut av skolebygningen.

Skolebarna løp omkring i panikk da vennene deres ble truffet av kuleregnet. De gråt mens de ventet på hjelp fra ambulansefolkene og politiet.

Medelever beskriver 13-åringen som en gutt med store problemer. I det siste var han begynt å skryte av at han er blitt med i en gjeng. Han skal ha sagt at han var sint for bruddet med kjæresten, som var blant dem som ble truffet og såret. Flere elever forteller at han kom med en rekke trusler i løpet av mandagen.

Siktet på ekskjæresten

- Han sa at 'i morgen vil du finne ut om du skal leve eller dø', sier sjuendeklassingen Melinda Henson, som sier til Jonsboro Sun at hun er god venn av 13-åringen.

- På mandag sa han til meg at han ville dukke opp på skolen dagen etter for å skyte alle dem som har slått opp med ham, forteller 12-åringen Charles Vanoven som også går i sjuende klasse.

- Jeg trodde han bare spøkte.

Charles Vanoven forteller videre at 13-åringen trakk kniv mot en annen elev på mandag.

Andre elever sier at 13-åringen søkte ut og siktet på en av jentene som er såret.

- Han sa at han helt sikkert ville skyte henne fordi hun slo opp med ham, sier 11-åringen Kara Tate.

Ekskjæresten befinner seg på sykehus med skuddsår. St. Bernards Regional Medical Center opplyser at tilstanden er stabil.

Løp

Westside Middle School har 250 elever i sjette og sjuende klasse. Jonesboro er en universitetsby som ligger ca 20 norske mil nordøst for Little Rock. De to mistenkte guttene ble pågrepet like ved skolen. Da var de iført kamuflasjeklær fra topp til tå.

SJOKKSKADD: Flere av elevene og de ansatte ved skolen i Jonesboro ble både fysisk og mentalt skadd etter massakren. Her blir en av elevene tatt hånd om av hjelpepersonell.